Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η Data4 που ετοιμάζει επένδυση 300 εκατ. στην Παιανία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσέλκυση διεθνών κολοσσών στην χώρα μας οι οποίοι επενδύουν σε data centers ουσιαστικά μετατρέποντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο κόμβο δεδομένων. Η τελευταία επένδυση ανακοινώθηκε μόλις χθες και αφορά στην Γαλλική DATA4, η οποία προχωρά στην δημιουργία data center campus στην Παιανία επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για πιθανότητα επέκτασης της επένδυσης στα 500 εκατ. ευρώ.

Το έδαφος για την επένδυση αυτή είχε προετοιμαστεί από το 2023 με προσεκτικές κινήσεις που περιλάμβαναν τόσο την επίσκεψη του επικεφαλής της DATA4 Olivier Micheli στη χώρα μας αλλά και τη δημιουργία της «Data 4 Greece» η οποία εγγράφηκε στο ΓΕΜΗ.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής και διαχείρισης data centers η οποία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και την αυξημένη ζήτηση και προχώρησε με γοργά βήματα στη σημαντική αυτή επένδυση.

Ο Olivier Micheli είναι επικεφαλής (πρόεδρος) της εταιρείας DATA4. Παράλληλα έχει αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας «Data 4 Greece» στην περιοχή του Χαλανδρίου στην Αθήνα. Μέτοχος της ελληνικής εταιρείας είναι το νομικό πρόσωπο «Cumulus S.A.», που συστάθηκε για την εξαγορά στο Λουξεμβούργο.

Η Data 4 Greece είχε συσταθεί με έργο τη διαχείριση ακινήτων τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και data centers και συγκεκριμένα με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη χώρων και υποδομών που προορίζονται για την ασφαλή φιλοξενία εγκαταστάσεων υπολογιστών, ηλεκτρομηχανολογικού, λογισμικού και λοιπού τεχνικού και τεχνολογικού εν γένει εξοπλισμού,

Ο όμιλος χρηματοδοτεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί τα δικά του κέντρα δεδομένων ενώ ειδικεύεται και στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στον κλάδο. Τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Brookfield Infrastructure. 

Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ ως το 2030

Το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ευρώπη είναι ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστήσει την Data4 τον κορυφαίο πάροχο data centers στην Ευρώπη. Έχοντας ήδη εγκαταστάσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία Γερμανία και Λουξεμβούργο, επέλεξε την Ελλάδα για την επόμενη κίνησή της ουσιαστικά ανοίγοντας μια νέα αγορά, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου δεν έχει ακόμα παρουσία.

O Όμιλος εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.

Να σημειωθεί ότι ο Olivier Micheli εκτός από πρόεδρος της Data4 είναι και πρόεδρος του «France Datacenter», της επαγγελματικής ένωσης των data centers με στόχο την προώθηση του κλάδου ως πυλώνα της ψηφιακής οικονομίας.

Η Ελλάδα κόμβος δεδομένων

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024 συνολικά 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της αγοράς των data centers τοποθετείται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να είναι 9,91%.

Η ανοδική πορεία των μεγεθών σχετίζεται με τη μεγάλη στροφή της χώρας στην υιοθέτηση του ψηφιακού νέφους, την πρόοδο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την προώθηση των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, κατά τους αναλυτές.

Βάσει της ίδιας μελέτης, στην Ελλάδα αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί έως το 2029 νέα data centers που αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 14 κέντρα δεδομένων, δραστηριοποιούνται 57 πάροχοι υπηρεσιών, ενώ στις εταιρείες που συγκαταλέγονται στον σχεδιασμό και την κατασκευή των σύνθετων αυτών εγκαταστάσεων ανήκουν η Schneider Electric, η Vertiv, η AECOM, η LDK Consultants, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Metlen.

Η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις και από μεγάλους κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google και η Digital Realty ενώ πριν από λίγους μήνες μπήκε στο «παιχνίδι« και η ΔΕΗ.

Αλλά και τα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν το παρόν στο επενδυτικό κρεσέντο στην χώρα μας επισφραγίζοντας το ενδιαφέρον τους με μία επίσκεψη στην χώρα και συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στις επενδύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και επεκτάσεις επενδύσεων που έχουν γίνει ήδη στην χώρα μας όπως αυτές της Sparkle και της Lancom που λόγω αυξημένης κίνησης θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην χώρα μας.

Η κινητικότητα που παρατηρείται συντηρεί την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο 2 κόμβο, στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα νούμερο 1) βάσει της διαθέσιμης χωρητικότητας.

Related posts

Πιστοποίηση από την TÜV Austria έλαβε το Μητέρα

admin

Κοντά σε εξαγορά εταιρίας οι Ευρωσύμβουλοι

admin

ΟΤΕ: Στις 28 Ιουνίου η ΓΣ για διάθεση κερδών και ακύρωση ιδίων μετοχών

admin

Η ΕΥΔΑΠ δεν θα συμμετέχει στην α’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ του ΕΥΣ

admin

Μοτοδυναμική: Δωρεάν διάθεση 61.436 ιδίων μετοχών σε στελέχη

admin

Σε 431 προσλήψεις προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ

admin

Στο πλευρό των εθελοντών δασοπυροπροστασίας για ακόμα δύο χρόνια η Εθνική Τράπεζα

admin

Με 17,22% στην Premia Properties o σουηδικός κολοσσός Balder

admin

ΒΕΘ: Φρένο στις διαγραφές επιχειρήσεων το 1ο εξάμηνο

admin