Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Κάλυψε τιτλοποίηση απαιτήσεων 220 εκατ. ευρώ της Autohellas

Την πρώτη τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, που διοργάνωσε και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου εγχώρια τράπεζα, ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούλιο η Εθνική, συνάπτοντας με την Autohellas σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων (Asset Backed Securitization)

Αξιοποιώντας το βουνό ρευστότητας που διαθέτει η Εθνική συμφώνησε με την Autohellas να αντικαταστήσει την JP Morgan στη σύμβαση τιτλοποίησης, που διέθετε η εισηγμένη εταιρεία με την αμερικανική τράπεζα. Έτσι, στις 22 Ιουλίου υποχράφηκε η σχετική σύμβαση.

Η Autohellas προχώρησε σε πώληση απαιτήσεων, που απορρέουν από συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης, στην ιρλανδική εταιρεία ειδικού σκοπού Autowheel DAC.

Η τελευταία εξέδωσε ομολογίες πρώτης σειράς ύψους 220 εκατ. ευρώ, τις οποίες κάλυψε η Εθνική Τράπεζα. Η περίοδος αναπλήρωσης των απαιτήσεων ορίστηκε σε 24 μήνες και λήγει στις 20 Ιουλίου του 2026. Λίγο πριν την παραπάνω συναλλαγή, η Autohellas αποπλήρωσε ομολογίες ύψους 180 εκατ. ευρώ, που είχαν καλυφθεί από τη JP Morgan.

Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων, που χρηματοδοτεί εγχώρια τράπεζα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην ανάληψη της πρωτοβουλίας συνέβαλε το γεγονός ότι η Autohellas διαθέτει προηγούμενη τριετή εμπειρία τιτλοποίησης απαιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων της Autohellas υπογράφηκε το 2021 με τη JP Morgan και ακολούθησε ανανέωσή της τον Ιανουάριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της τριετίας η Autohellas διαχειρίστηκε ως servicer της σύμβασης την είσπραξη για λογαριασμού του ομολοχιούχου των απαιτήσεων από τους πελάτες των συμβάσεων τα μισθώματα των οποίων μεταβιβάστηκαν, με πολύ καλές επιδόσεις. Τον ίδιο ρόλο θα διατηρήσει και στη σύμβαση με την Εθνική.

Από την πλευρά της, η Εθνική κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του φετινού στόχου πιστωτικής επέκτασης, ενώ διευρύνει την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών της, σε ένα τομέα με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Related posts

ΤΕΜΕΣ: Στρατηγική συνεργασία με Premia Properties και Ελληνικά Οινοποιεία

admin

ΣΕΒ: Σωστή ενημέρωση σε κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής

admin

Μινωικές Γραμμές: Ποια δρομολόγια εκτελούνται την Τετάρτη

admin

Σιάμισιης: Το 2023 θα είναι καλή χρονιά για την HELLENiQ ENERGY

admin

Ξεκινούν αύριο οι Ημέρες Καριέρας του kariera.gr στη Θεσσαλονίκη

admin

Αλμα τζίρου για τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, οι νέες επενδύσεις

admin

Jumbo: Οι Πόλυ Πολυκάρπου και Σάββας Κάουρας νέα μέλη στο ΔΣ

admin

Intrakat: Υλοποιεί έργο για πρόσβαση στο ίντερνετ στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece

admin

Πιλοτικό έργο για ενίσχυση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στον σταθμό Μοναστηράκι

admin