Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: H HSBC εξετάζει ενοποίηση των κλάδων εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής της

Η HSBC σταθμίζει τον συνδυασμό των τμημάτων της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής στο πλαίσιο της ώθησης του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου Georges Elhedery για την εξάλειψη των αλληλεπικαλυπτόμενων ρόλων στην εταιρεία και τη μείωση των εξόδων.

Η προσπάθεια θα ενώσει τις παγκόσμιες δραστηριότητες τραπεζικής και αγορών της HSBC, οι οποίες απευθύνονται σε μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες και στεγάζουν τα τμήματα trading και επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας, με το τμήμα εμπορικής τραπεζικής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το συνδυασμένο τμήμα θα γινόταν ο μεγαλύτερος παραγωγός εσόδων της τράπεζας, συνεισφέροντας περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στα ταμεία της HSBC και εκτινάσσοντας τη δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου και προσωπικής τραπεζικής. Θα συγκεντρώσει επίσης ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό άνω των 90.000 ατόμων για να διεκδικήσει δραστηριότητα με εταιρείες όλων των μεγεθών.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να αλλάξουν, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Εκπρόσωπος της HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα στελέχη της HSBC εξέτασαν τη σύνδεση των εμπορικών και παγκόσμιων τραπεζικών τμημάτων στο παρελθόν, ωστόσο η πρόταση είχε προηγουμένως αντιμετωπιστεί με έντονη εσωτερική αντίσταση και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HSBC Noel Quinn ήταν αντίθετος στην ιδέα, σύμφωνα με μερικούς από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ο Quinn, ο οποίος είχε ανέλθει τα κλιμάκια του εμπορικού βραχίονα της τράπεζας, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο συνδυασμός των ομάδων κάλυψης των δύο τμημάτων θα ήταν αρνητική εξέλιξη, ανέφεραν οι πηγές. Μετά την αποχώρηση του Quinn, νωρίτερα αυτό τον μήνα, η ιδέα απέκτησε νέα ζωή, καθώς η εταιρεία αναζητά τρόπους να απλοποιήσει τις δραστηριότητές της.

Ο νέος CEO Elhedery τόνισε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη στρατηγική του Quinn να στρέcει την τράπεζα προς τις βασικές αγορές της στην Ασία. To λιβανέζικης καταγωγής στέλεχος ξεκίνησε τη θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος στα γραφεία της τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, τη σημαντικότερη αγορά της τράπεζας, αντί στο Λονδίνο, όπου έχει την έδρα του το τραπεζικό ίδρυμα.

Η συγχωνευμένη οντότητα θα στεγάζει περίπου 92.125 υπαλλήλους συνολικά, αν και ορισμένα στελέχη πιστεύουν ότι η δέσμευση θα μπορούσε να επιτρέψει στην τράπεζα να εξαλείψει ορισμένους διπλούς ρόλους back office, ανέφεραν οι πηγές.

Η εμπορική τραπεζική, η οποία έχει προσφορές για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε 50 αγορές, σημείωσε κέρδη προ φόρων 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ενώ ο κλάδος παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών απέφερε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κλάδος πλούτος και προσωπικής τραπεζικής, που εξυπηρετεί 41 εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, απέφερε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Related posts

ΕΕ – Βάρχελι: Σημαντική η ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου στα έργα αμοιβαίου συμφέροντος

admin

ΕΚΤ: Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις με την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Χριστοδουλίδη με τον Μπ. Νετανιάχου

admin

Πολωνία: “Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των εργαζομένων της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν”

admin

Wall Street: Ο φόβος πίσω από την άνοδο του S&P 500

admin

Στα σκαριά το ευρωπαϊκό πορτοφόλι πληρωμών – Τι θα προσφέρει

admin

Χέρτζοκ: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν “αιματηρό και δύσκολο” πόλεμο στη Γάζα

admin

Είκοσι δύο Ρώσοι διπλωμάτες εγκατέλειψαν τη Μολδαβία

admin

Βουλγαρία – BTA: Η Βουλγαρία έχει σταθερό πληθυσμό κραυγαετών, σύμφωνα με έρευνα

admin