Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για το θάνατο νεαρής Αμερικανίδας από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θάνατο μιας νεαρής Αμερικανίδας τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδας, που τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του ισραηλινού εποικισμού.

Αντιδρώντας στη δολοφονία της νεαρής Αμερικανίδας, ο Στέβαν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, είπε: “Θα θέλαμε να δούμε μια πλήρη διερεύνηση των συνθηκών και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λογοδοτήσουν”. Οι πολίτες, πρόσθεσε, “πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή”.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

“Η παρουσία της στη ζωή μας ξεριζώθηκε βάναυσα, άδικα και παράνομα από τον ισραηλινό στρατό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

“Η Αϊσενούρ υπερασπιζόταν ειρηνικά τη δικαιοσύνη, όταν σκοτώθηκε από μια σφαίρα”, πρόσθεσε η  οικογένεια, κάνοντας λόγο για ένα βίντεο “που δείχνει ότι (η σφαίρα) προερχόταν από ένα σκοπευτή του ισραηλινού στρατού”.

“Ζητούμε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να διατάξουν ανεξάρτητη έρευνα για τον άδικο φόνο μιας αμερικανίδας πολίτη και να φροντίσουν ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν πλήρως για τις πράξεις τους”.

Ο Εβραίος-Ισραηλινός ακτιβιστής Τζόναθαν Πόλακ, ο οποίος ήταν στη διαμαρτυρία, δήλωσε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service ότι είδε δει “στρατιώτες στην ταράτσα να στοχεύουν”.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης έρευνα για το περιστατικό. Ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον “ενοχλήθηκε βαθιά από τον τραγικό θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη”. “Έχουμε επικοινωνήσει με την κυβέρνηση του Ισραήλ για να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες και να ζητήσουμε έρευνα για το περιστατικό”, πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες, Παρασκευή, ότι στρατιώτες στον τομέα της Μπέιτα “απάντησαν με πυρά προς την κατεύθυνση του κύριου υποκινητή βιαιοτήτων, ο οποίος είχε εκτοξεύσει πέτρες εναντίον τους και αποτελούσε απειλή”. Πρόσθεσε πως “εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια ξένη υπήκοος σκοτώθηκε από τα πυρά στη ζώνη”.

Η οικογένειά της εκτιμά πάντως ότι, “δεδομένων των συνθηκών (…) του θανάτου της Αϊσενούρ, μια ισραηλινή έρευνα δεν είναι επαρκής”.

Η νεαρή γυναίκα ήταν μέλος του International Solidarity Movement (ISM, Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης), μιας φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης, και βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε μια εβδομαδιαία διαδήλωση κατά της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε “τη βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ” που στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί.

Με πληροφορίες από BBC

Related posts

Σερβία-Κόσοβο: Απέτυχε το δημοψήφισμα για την αποπομπή των δημάρχων στο Βόρειο Κόσοβο

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Κίνα εξέφρασαν την επιθυμία τους για σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων

admin

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ θα παράσχει ο Καναδάς στην Ουκρανία

admin

Barclays: Επιστροφή στα κέρδη – Στις 1,55 δισ. λίρες το α’ τρίμηνο

admin

Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν φορτηγά με τρόφιμα για τη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στα 248.000

admin

Μ. Βρετανία: Ενίσχυση των επενδύσεων και φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες – Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

admin

Κίνα: Το ποσοστό ανεργίας των νέων τον Απρίλιο υποχώρησε στο 14,7%

admin

Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Βόρεια Κορέα εάν παραδώσει όπλα στη Ρωσία

admin