Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οσμάν Αλί Χαν: Ο μαχαραγιάς που έβαζε διαμάντια πάνω στα χαρτιά για να μην του τα παίρνει ο αέρας

Το Πουράνι Χαβέλι, το παλάτι που χρησιμοποιούσαν επί δύο αιώνες οι μαχαραγιάδες του Χαϊντεραμπάντ, ήταν ούτως ή άλλως ένα επιβλητικό κτίριο. Φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να υπενθυμίζει τόσο στους υπηκόους, όσο και στους Βρετανούς αποικιοκράτες, ότι αυτοί που κατοικούσαν μέσα σ’ αυτό μπορεί να μην είχαν τόσα κανόνια και τουφέκια όπως η Γηραιά Αλβιώνα, αλλά μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να τα πάρουν. Επειδή διέθεταν το πιο δυνατό και αποτελεσματικό από όλα τα όπλα: Το χρήμα. Η κατοικία του μαχαραγιά, μάλλον του νιζάμη όπως είναι ο ακριβής τίτλος του μονάρχη εκείνης της περιοχής, ήταν γεμάτη από πλούτο. Ακόμα και τα πόμολα στις πόρτες ήταν από ατόφιο χρυσάφι. Αυτό, όμως, που έκανε τους περισσότερους επισκέπτες να γουρλώνουν τα μάτια τους από έκπληξη ήταν το διαμάντι Τζέικομπ, το πιο μεγάλο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ στην Ινδία, με 184,5 καράτια. Οπως αναφέρει ο θρύλος, ο τελευταίος νιζάμης του Χαϊντεραμπάντ, ο Οσμάν Αλί Χαν, το είχε στο γραφείο του, αλλά όχι σε κάποια προθήκη. Το τοποθετούσε πάνω στα χαρτιά του για να μην τα παίρνει ο αέρας!


Ξεχάστε τους Αμπάνι, τους Αντάνι, τέλος πάντων οποιαδήποτε πλασάρεται τις τελευταίες δεκαετίες ως ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην ιστορία της Ινδίας. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα που έγινε από τους Times of India, ο Οσμάν Αλί Χαν κατ’ αναλογία είχε τόσο πλούτο, όσο έχουν τώρα μαζί οι τρεις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας. Μάλιστα, ο δικός του πλούτος ήταν πολύ πιο «σταθερός», κατά γενική ομολογία. Τον μετρούσαν σε χρυσό, σε πολύτιμους λίθους, σε μετρητά και σε ακίνητα, όχι σε μετοχές, κρυπτονομίσματα ή αυθαίρετη αποτίμηση αξιών.





Οσο οι τρεις πλουσιότεροι Ινδοί μαζί

Αν ο Οσμάν Αλί Χαν ζούσε σήμερα και το κρατίδιό του εξακολουθούσε να υπάρχει, η περιουσία του θα άγγιζε τα 230 δις δολάρια. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes, μόνο ο Ελον Μασκ θα τον περνούσε. Η οικογένεια Αμπάνι, οι σύγχρονοι Κροίσοι της Ινδίας, έχουν περιουσία 117,4 δις δολάρια.


Αν ψάχνετε τον χάρτη της Ινδίας για να βρείτε πού βρίσκεται αυτός ο τόπος του απόλυτου πλούτου, το 1947, μην ανησυχείτε αν δεν τον βρείτε. Υπάρχει η πόλη Χαϊντεραμπάντ, στην κεντρική πολιτεία της Τελενγκάνα, η οποία μάλιστα ήταν και η πρωτεύουσα αυτού του κρατιδίου, αλλά το μαχαραγιάτο αυτό στα χρόνια της ύπαρξής του είχε έκταση 214.187 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο 1,5 φορά η Ελλάδα και λίγο παραπάνω) και ο πληθυσμός του στην τελευταία επίσημη απογραφή του 1941 υπολογίστηκε σε σχεδόν 16,5 εκατομμύρια ανθρώπους.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

Θεοχάρης: Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

admin

Πώς η εταιρεία ΑΓΗΝΩΡ έστησε το κόλπο με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

admin

ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο πρόγραμμα κατάρτισης «νέας γενιάς», οι πρώτες δράσεις για 80.000 ανέργους

admin

«Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ξεκινά το πρόγραμμα, όλες οι πληροφορίες

admin

Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις 7 πειραματικές επαγγελματικές σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ

admin

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και ενοίκια

admin

Δείτε πόσο έχουν τα Tesla στην Ελλάδα και πόσο στην Τουρκία

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Αιτήσεις εκ νέου για ορισμένες επιχειρήσεις – Ποιους αφορά

admin

Ο τουρισμός έκανε το «θαύμα» του – Μειώθηκαν κατά 50% οι επιδοτούμενοι άνεργοι

admin