Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κρίση στην κυβέρνηση Μελόνι – Παραιτήθηκε οριστικά ο υπουργός Πολιτισμού

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας παραιτήθηκε μετά από ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο μιας influencer και επιχειρηματία στο Yπουργείο του, διευρύνοντας τις προκλήσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού Δεξιάς – Ακροδεξιάς της Τζόρτζια Μελόνι.

Η ανακοίνωση του Τζενάρο Σαντζουλιάνο την Παρασκευή έκλεισε μια ταραχώδη εβδομάδα στην ιταλική πολιτική ζωή που περιλάμβανε την δακρύβρεχτη συγγνώμη του στην τηλεόραση για μια διαμάχη γύρω από τη Μαρία Ροζάρια Μπότσια.

Αμέσως μετά την παραίτησή του, ο Σαντζουλιάνο, νέος επικεφαλής του υπουργείου ορίσθηκε ο δημοσιογράφος Αλεσάντρο Τζούλι, διευθυντής του μουσείου Maxxi της Ρώμης.

Στην επιστολή παραίτησής του που απέστειλε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Σαντζουλιάνο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι “τώρα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του”, ότι “είναι περήφανος για τα αποτελέσματα που πέτυχε τα τελευταία δύο χρόνια” και πως “η δουλειά αυτή δεν μπορεί να σταματήσει εξαιτίας του κουτσομπολιού, διότι οι δημόσιοι θεσμοί έχουν υπέρτατη αξία και δεν υπόκεινται σε προσωπικούς λόγους και υποθέσεις”.

Η παραίτηση αποκαλύπτει ένα νέο τρωτό σημείο στην κυβέρνηση της Μελόνι, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με έλεγχο από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του ελλείμματος της Ιταλίας. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο είναι πιθανό να εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο μετά την υποψηφιότητά του για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένας ανασχηματισμός περισσότερων του ενός υπουργών θα αναγκάσει πιθανότατα τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να ζητήσει ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για την κυβέρνηση, ανοίγοντας ενδεχομένως τον κύκλο μιας πολιτικής κρίσης.

Η αντικατάσταση περισσότερων του ενός υπουργών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασχηματισμό στην ισορροπία ισχύος του κυβερνητικού συνασπισμού, που σχηματίζεται από το συντηρητικό δεξιό (κατ’ άλλους ακροδεξιό) κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι, της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και της κεντροδεξιάς Forza Italia του Αντόνιο Ταγιάνι.

Related posts

Κουβέιτ: Στις κάλπες για πρώτη φορά υπό τον νέο εμίρη

admin

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

admin

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου στα Τίρανα

admin

Υεμένη: Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις πιέσεις στους Χούθι

admin

Ισραηλινή επιδρομή σε εξέλιξη στη Τζενίν, δύο Παλαιστίνιοι νεκροί

admin

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους ενόπλους στη βόρεια Γάζα

admin

Πακιστάν: Επιθέσεις σε εκκλησίες μετά από κατηγορίες για βεβήλωση του Κορανίου από χριστιανούς

admin

Η Χαμάς δηλώνει ότι Ισραηλινός όμηρος πέθανε λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων

admin

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους “σταυροφόρους” στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ

admin