Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

88η ΔΕΘ – OT FORUM Δούκας: Ευρωπαϊκό κεκτημένο να είσαι και δήμαρχος και πρόεδρος

«Πιστεύω ότι η χώρα βαδίζει κατευθείας πάνω στον τοίχο», επισήμανε ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που συγκεντρώνονται και δίνονται με αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το λόγο που δόθηκαν. Από τα 50 δισ. για την πανδημία, τα 32 για το Ταμείο Ανάκαμψης αν και δύσκολα βρίσκεις ανάκαμψη κάπου πια, 20 δισ. για τον αγροτικό τομέα την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό επιτήρηση, και άλλα τόσα για το ΕΣΠΑ με τα ποσά να είναι προσβάσιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Δούκας.

«Αν σταματήσουν αυτές οι χρηματορροές, φοβάμαι μήπως βρεθούμε σε περιδίνιση όπως συνέβη παλαιότερα. Και ενώ ακόμη και σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή οι εποπτικές αρχές μάς τόνισαν πως θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες, εμείς ως κράτος κάναμε πάλι το αντίθετο. Ο μεγαλύτερος έλεγχος των δαπανών όμως είναι ο περιορισμός των επιδομάτων. Η Ευρώπη λέει “σπάστε τα καρτέλ” κι εμείς εδώ κάνουμε το αντίθετο», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

Δήμαρχος ή πρόεδρος κόμματος;

«Δεν αισθάνομαι μόνο το ένα ή το άλλο», σημείωσε ο κ. Δούκας. «Θα πρέπει να τονίσουμε πως σε επίπεδο δήμου, έχουμε κάνει ήδη αρκετά. Ενισχύσαμε τα ιατρεία και τα κάναμε πολυδύναμα, δημιουργήσαμε τα γραφεία αντιμετώπισης ενεργειακής βοήθειας για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, συνεργαστήκαμε με άλλους δήμους ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και να είμαστε αυτοδύναμοι ο κάθε δήμος», δήλωσε ο κ. Δούκας.

«Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά διαμερίσματα που μένουν κλειστά και προσπαθούμε να βρούμε πώς θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε. Χρειάζονται δηλαδή ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την πολυιδιοκτησία, ώστε να μην μένουν κουφάρια τα σπίτια», συμπλήρωσε.

«Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχω δύο αντιπαραθετικούς ρόλους, δηλαδή το πρωί θα πηγαίνω και θα διεκδικών για το δήμο και το βράδυ θα ασκώ πολεμική ως πρόεδρος κόμματος», εξήγησε, τονίζοντας ότι πρόκειται για αλληλοσυμπληρωματικούς ρόλους, ώστε να δώσουμε φωνή στις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες. «Εξάλλου, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο να είσαι και δήμαρχος και πρόεδρος. Είναι η προσέγγισή μου, άλλωστε, απέναντι σε ένα ένα υδροκέφαλο κράτος που βαφτίστηκε επιτελικό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – η πρότασή μου, αυτή της αποκέντρωσης».

Βραχυχρόνια μίσθωση

Σχετικά με το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Χάρης Δούκας τόνισε τη σημασία του φορέα που παίρνει μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η Βαρκελώνη που αποφάσισε να ορίσει κανόνες για να την περιορίσει.

«Αντίστοιχα, εδώ, το Κουκάκι είναι υπερκορεσμένο και θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση ότι πρέπει να σταματήσει η βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορούμε όμως να το απαγορεύσουμε ως δήμος Αθηναίων, γιατί απλά δεν υπάρχει το προεδρικό διάταγμα που να μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Γι’ αυτό και ζητάμε σταθερά να είμαστε πρωταγωνιστές και να λαμβάνουμε αποφάσεις και όχι να είμαστε κομπάρσοι», κατέληξε.

Μοντέλο αποκέντρωσης

Όπως εξήγησε ο κ. Δούκας χρειάζεται ένας τρίτος κύκλος, η αποκέντρωση, που δεν λειτουργεί επειδή μπλέξαμε με ό,τι δεν έπρεπε ή μείναμε στο παρελθόν μας. «Όταν βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση με τα μνημόνια, μας είπαν πως πρέπει να ξεμπερδέψουμε με τον πελατειασμό και το υδροκέφαλο κράτος».

«Είναι φοβερό ο δήμαρχος Αθηναίων να πηγαίνει στην επαρχία και να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε για την περιφέρεια. Χρειάζονται νέες κινήσεις με αποφασιστικότητα. Ήδη βλέπω πως οι παρεμβάσεις που κάνουμε εγκρίνονται σχεδόν ομόφωνα, κάτι που δείχνει πως δεν αφορά ένα “δημαρχάκο που δεν πρέπει να έχει λόγο”. Αν τα κεντρικοποιείς όμως όλα, χάνεται ο υπεύθυνος και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τον πελατειασμό», τόνισε ο κ. Δούκας.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κεντροαριστερά και να την ενισχύσουμε ώστε να μην καταλήξουμε από το κεντροαριστερά-κεντροδεξιά, στο δίλημμα κεντροδεξιά-ακροδεξιά», κατέληξε.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ για Δραγασάκη: Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες

admin

Η όγδοη

admin

Η ΑΔΑΕ ετοιμάζει κλήση για τον διοικητή της ΕΥΠ

admin

Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;

admin

Παππάς κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη

admin

Γερμανία για απειλές Ερντογάν: Νέο «χαστούκι» από το Βερολίνο σε Αγκυρα

admin

Βορίδης για Νέα Φιλαδέλφεια: Στήριξη σε Οικονόμου – Υποτίμησε τον κίνδυνο η ΕΛ.ΑΣ.

admin

Λάδι στη φωτιά από τη Λιβύη: Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

admin

Μητσοτάκης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Αδιανόητο να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

admin