Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός “Νοστράδαμος” των εκλογικών προβλέψεων αποφάνθηκε: Η Κάμαλα Χάρις θα νικήσει τον Τραμπ

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου — τουλάχιστον σύμφωνα με τον ιστορικό που αποκαλείται “Νοστράδαμος” των προβλέψεων για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Είναι η πιο πρόσφατη προφητεία για εκλογές από τον Allan Lichtman, διακεκριμένο καθηγητή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου ο οποίος έχει προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα κάθε προεδρικής κούρσας στις ΗΠΑ από το 1984.

Ο Lichtman αποκάλυψε την ετυμηγορία του την Πέμπτη το πρωί σε βίντεό του για τους New York Times.

“Οι Δημοκρατικοί θα κρατήσουν τον Λευκό Οίκο και η Καμάλα Χάρις θα είναι η επόμενη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”, αναφέρει ο Lichtman στο βίντεο.

“Τουλάχιστον, αυτή είναι η πρόβλεψή μου γι’ αυτή την εκλογική μάχη”.

Οι προβλέψεις του βασίζονται σε ένα ιστορικό μοντέλο δεικτών που έχει ονομάσει “Κλειδιά στην πορεία προς τον Λευκό Οίκο”.

Το μοναδικό αυτό σύστημα, το οποίο ανέπτυξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μαζί με τον Ρώσο γεωφυσικό Vladimir Keilis-Borok, αναλύει το πολιτικό τοπίο μέσα από το πρίσμα 13 αληθινών-ψευδών δηλώσεων που επικεντρώνονται στο κόμμα του νυν προέδρου.

Εάν έξι ή περισσότερες από τις δηλώσεις είναι ψευδείς, τότε ο αντίπαλός του – εν προκειμένω ο Τραμπ – προβλέπεται να κερδίσει.

Τα 13 κλειδιά

1. Κομματική Ισχύς: Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνών κόμμα κατέχει περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από ό,τι μετά τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές. ΨΕΥΔΗΣ

2. Αμφισβήτηση: Δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός για την υποψηφιότητα του κατεστημένου κόμματος. ΑΛΗΘΗΣ

3. Εν ενεργεία: Ο εν ενεργεία υποψήφιος του κόμματος είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ. ΨΕΥΔΗΣ

4. Τρίτοι υποψήφιοι: Δεν υπάρχει σημαντική καμπάνια τρίτων ή ανεξάρτητων υποψηφίων για την προεδρία. ΑΛΗΘΗΣ

5. Βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάσταση: Η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση κατά την προεκλογική εκστρατεία. ΑΛΗΘΗΣ

6. Μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση: Η πραγματική κατά κεφαλήν οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου ισούται ή υπερβαίνει τη μέση ανάπτυξη κατά τις δύο προηγούμενες περιόδους. ΑΛΗΘΗΣ

7. Αλλαγή πολιτικής: Η υφιστάμενη κυβέρνηση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εθνική πολιτική. ΑΛΗΘΗΣ

8. Κοινωνική αναταραχή: Δεν υπάρχει συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή κατά τη διάρκεια της θητείας. ΑΛΗΘΗΣ

9. Σκάνδαλα: Η υφιστάμενη κυβέρνηση είναι “αμόλυντη” από μεγάλο σκάνδαλο. ΑΛΗΘΗΣ

10. Χαρισματικότητα του κυβερνητικού υποψήφιου: Ο υποψήφιος του εν ενεργεία κόμματος είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας. ΨΕΥΔΗΣ

11. Χαρισματικότητα του αντιπάλου του κυβερνητικού υποψήφιου: Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος δεν είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας. ΑΛΗΘΗΣ

12. Αποτυχίες σε εξωτερική και αμυντική πολιτική: Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν έχει υποστεί κάποια σημαντική αποτυχία σε εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις.

13. Επιτυχίες στην εξωτερική και αμυντική πολιτική: Η υφιστάμενη κυβέρνηση έχει επιτύχει κάποια μεγάλη επιτυχία σε εξωτερικές ή αμυντικές υποθέσεις.

Σχετικά με τα δύο τελευταία κλειδιά, ο Lichtman αναφέρει: “Η εξωτερική πολιτική είναι δύσκολο πεδίο και αυτά τα κλειδιά θα μπορούσαν να γυρίσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση”.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εμπλέκεται βαθιά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, τον οποίο χαρακτήρισε “ανθρωπιστική καταστροφή δίχως τέλος”.

“Αλλά ακόμα κι αν και τα δύο κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής αποδειχθούν ψευδή, αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν μόνο πέντε αρνητικά κλειδιά, τα οποία δεν θα ήταν αρκετά για τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο”, πρόσθεσε.

Η ανάλυση του Lichtman αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τις στρατηγικές των προεκλογικών εκστρατειών, τα πολιτικά σχέδια και άλλους παράγοντες στους οποίους τείνουν να βασίζονται οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές και αναλυτές.

Όμως το σύστημά του έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Ο καθηγητής ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς αναλυτές που προέβλεψε με ακρίβεια πριν από τις εκλογές του 2016 ότι ο Τραμπ θα νικούσε την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για το ύπατο αξίωμα Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, το μοντέλο του έδειχνε ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε και σε καθαρό αριθμό ψήφων ανά τη χώρα, ενώ τελικά έχασε, εξασφαλίζοντας όμως το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και εκλεγόμενος έτσι αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

Ο Lichtman προέβλεψε με ακρίβεια ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κέρδιζε τον Τραμπ στην κούρσα του 2020.

Παρά τις άνευ προηγουμένου συνθήκες της κούρσας του 2024 – συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν από την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας των Δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες της προεδρικής κούρσας – ο καθηγητής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα κλειδιά του θα δώσουν και πάλι ακριβή πρόβλεψη.

“Τα κλειδιά σίγουρα θα λειτουργήσουν. Είναι ο σταθερός Πολικός Αστέρας των πολιτικών προβλέψεων”, σημειώνει στο βίντεό του.

“Το αποτέλεσμα εξαρτάται από εσάς”, προσθέτει. “Πηγαίνετε λοιπόν και ψηφίστε”.

Διαβάστε ακόμη

Related posts

Μετά το τετ-α-τετ με τον Χαμενεΐ ο ηγέτης της Χαμάς έφτασε στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ερντογάν

admin

Η οικογένεια Adani σχεδιάζει επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα πράσινης ενέργειας

admin

Ιρλανδία: Πεδίο μάχης το Δουβλίνο από ακροδεξιούς χούλιγκανς

admin

Ο ηγέτης των Χούθι απειλεί: Θα κλιμακώσουμε τις επιθέσεις αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα

admin

Με κυρώσεις απαντούν οι ΗΠΑ σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, μετά την κύρωση του “ρωσικού” νόμου περί ξένων πρακτόρων

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την κατάρρευση σχολείου

admin

BAE Systems: Προχωρά στην εξαγορά της Ball Corp έναντι $5,55 δισ

admin

Βρετανία: Σε χαμηλό έξι μηνών οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων

admin

Το Ιράν επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στη Γάζα στην “αδράνεια” κρατών και ΟΗΕ

admin