Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεταξωτά μαντήλια είναι πάλι μόδα και ξυπνούν μνήμες ρετρό Χόλιγουντ

Τα μεταξωτά μαντήλια επιστρέφουν δυναμικά, προσδίδοντας κομψότητα και μια ρετρό αίσθηση ρομαντισμού. Η ιστορία τους ξεκινά πολύ πριν από την εποχή των σταρ του Χόλιγουντ. Το μαντήλι στο κεφάλι είναι ένα διαχρονικό αξεσουάρ που είναι τόσο ευέλικτο όσο και κομψό. Φορέθηκε από τις γυναίκες για τις δουλειές του αγρού και του σπιτιού έως από εκείνες που ήταν μέρος της κοινωνικής ζωής στο Παρίσι. Στις αρχές του 20ού αιώνα σχεδιαστές μόδας, όπως ο Γάλλος Paul Poiret, δημιούργησαν μαντήλια με εντυπωσιακά σχέδια για τις χειραφετημένες γυναίκες της εποχής, ωστόσο, η τάση έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο οίκος Hermès λάνσαρε, το 1937, το πρώτο του carré.


Ένα διαχρονικό σύμβολο κομψότητας


Τα μεταξωτά μαντήλια υπήρξαν για δεκαετίες σήμα κατατεθέν της αβίαστης κομψότητας των σταρ του Χόλιγουντ. Οι Audrey Hepburn, Marilyn Monroe και Grace Kelly ήταν μερικές από τις διασημότερες που στόλιζαν τα μαλλιά τους συχνά με μεταξωτά μαντήλια. Η Hepburn, με το διαχρονικό της στυλ, τα φορούσε τόσο στις ταινίες όσο και στην καθημερινή της ζωή, επέλεξε μάλιστα να φορέσει ένα την ημέρα του γάμου της με τον Andrea Dotti. Η Monroe τα χρησιμοποιούσε για να συγκρατεί τα πλατινέ της μαλλιά ενώ ταξίδευε με κάμπριο αυτοκίνητο, και η Grace Kelly πρόσθετε μια πινελιά πριγκιπικής φινέτσας με τα μαντήλια της, τα οποία φορούσε συχνά στις διακοπές στη γαλλική Ριβιέρα.


Η διαχρονικότητα των μαντηλιών αυτών δεν περιορίζεται μόνο στη λάμψη του παρελθόντος. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αγαπούσε τα μαντήλια της ήδη από τη δεκαετία του 1940 κάνοντας τα μέρος της «στολής» της για πολλές δεκαετίες, τα οποία φορούσε κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών της στην εξοχή. Οι συλλογές της, πολλές από τις οποίες είναι από τον οίκο Hermès, περιλάμβαναν μαντήλια με κάθε λογής σχέδιο, ακόμα και με τα διάσημα κόργκι της. Έκτοτε η τάση επανέρχεται κυκλικά στις συλλογές πολλών μεγάλων οίκων μόδας, από τον Dior και τον Jacquemus μέχρι τον Versace και την Mary Katrantzou.





Σήμερα, το μαντήλι παραμένει δημοφιλές και δεκάδες βίντεο στο TikTok δείχνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να φορεθεί, ωστόσο ο πιο συνηθισμένος είναι ως αξεσουάρ μαλλιών. Μπορεί να μετατραπεί σε στυλ “Kelly”, όπου το μαντήλι δένεται γύρω από το κεφάλι και στερεώνεται στο λαιμό, πριν δεθεί στο πίσω μέρος. Η τρέχουσα τάση; Το στυλ “Babushka”, όπου το μαντήλι δένεται απλά κάτω από το πηγούνι. Το καλοκαίρι του 2024 βλέπουμε την επάνοδο αυτού του κλασικού αξεσουάρ, με influencers και διασημότητες να το υιοθετούν ξανά, δίνοντάς του μια πιο προσωπική και σύγχρονη πινελιά.










Με τόσες πολλές πηγές έμπνευσης, από τη Beyoncé μέχρι τη Jennifer Lawrence, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μαντήλια είναι το αξεσουάρ της σεζόν. Είτε ετοιμάζεστε για μία απόδραση το Σαββατοκύριακο, για ένα οδικό ταξίδι είτε απλώς για μια ζεστή μέρα στην πόλη, ένα μεταξωτό μαντήλι δεμένο προσθέτει άμεσα μια αίσθηση κομψότητας.

«Μακάρι να είχα γεννηθεί εκείνη την εποχή: να χορεύω με τον Fred Astaire και τον Gene Kelly, να πηγαίνω στο στούντιο ντυμένη με όμορφα παντελόνια, ένα μαντίλι και γυαλιά ηλίου», έχει πει η ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, που γνωρίζει καλά πως με μία αποτελεσματική κίνηση μπορεί το συνολικό look να αναδίδει στη στιγμή την αύρα του παλιού Hollywood glamour.






ΠΗΓΗ: www.--.gr

Related posts

Η λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

admin

ΑΑΔΕ: Σχεδόν 400.000 οι φορολογούμενοι με «λογαριασμό» 1 ευρώ στην εφορία!

admin

Κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια για την αύξηση – Πότε ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

admin

Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ: Κλείνει η πλατφόρμα στις 2 Ιουλίου

admin

Χρέη στο Δημόσιο: Αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων – Νέα ρύθμιση οφειλών για συνεπείς

admin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5% οι άνεργοι τον Αύγουστο του 2023 συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2022

admin

Ο «Δράκος της Δράμας» ερεθιζόταν με τον ήχο τακουνιών: Ο Παπαχρόνης βίαζε και σκότωνε ιερόδουλες επειδή κάποια τον είχε πει ανίκανο

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα

admin

ΑΑΔΕ: H εφορία στο κινητό – Εως τα τέλη Μαρτίου ενεργοποιείται το νέο mobile app

admin