Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Jefferies: Tι πετυχαίνουν οι ελληνικές τράπεζες στο asset management

Η Jefferies και ο Alex Demetriou διατηρούν αμετάβλητες τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, με τις συστάσεις «αγορά» (overweight), άρα την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 11,00 ευρώ ανά μετοχή, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,60 ευρώ και για την Alpha Βank τα 2,60 ευρώ.

Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο έχουν 55 μ.β. απόδοση ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού. Στην Τράπεζα Πειραιώς είναι η υψηλότερη με 74 μ.β. και στην Εθνική Τράπεζα η χαμηλότερη με 50 μ.β. για το 2023.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τις αντίστοιχες τράπεζες, με AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 10% περίπου έναντι 35% περίπου του μέσου όρου της ΕΕ. Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες χώρες με ποσοστό 10% έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε την καλύτερη επίδοση με 4% σε ετήσια βάση. Τα τριμηνιαία ποσά υπό διαχείριση έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5%, με την Εθνική Τράπεζα να ξεπερνά επίσης τις επιδόσεις των άλλων τραπεζών με αύξηση 11%.

Ο οδηγός της αύξησης των ποσών υπό διαχείριση τους τελευταίους δώδεκα μήνες ήταν οι καθαρές πωλήσεις και όχι οι επιπτώσεις του mark to market για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Οι καθαρές ροές σε ετήσια βάση, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ξεπέρασαν τις καθαρές ροές του 2023, των 3 δισ. ευρώ. Το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε κατά μέσο όρο 30% αύξηση σε ετήσια βάση στις επενδυτικές αμοιβές για τις τράπεζες.

Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση, με την ΕΤΕ να αυξάνει το μερίδιό της. Τα μερίδια αγοράς ήταν σταθερά τον Αύγουστο για τις τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο με 26% και την ΕΤΕ το μικρότερο με 12%. Η ΕΤΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς τον Αύγουστο ( 41 μ.β.) και σε ετήσια βάση ( 180 μ.β.). Οι τράπεζες είδαν το συνολικό μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο 82% τον Αύγουστο (79% τον Δεκέμβριο του 2023).

Οι καθαρές πωλήσεις ήταν ασθενέστερες τον Αύγουστο του 2024 σε 200 εκατ. ευρώ (255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Οι μεγάλες τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό των κεφαλαίων υπό διαχείριση στο 2% τον Αύγουστο, με την ΕΤΕ να είναι η ισχυρότερη με 4%. Εξετάζοντας τις επιδόσεις του τριμήνου, η ΕΤΕ είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές σε 209 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτικές αμοιβές αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση και συνέχισαν να βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες. Οι επενδυτικές αμοιβές συνεισφέρουν το 20% περίπου των συνολικών εσόδων από αμοιβές για τις τράπεζες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται πρόσφατα. Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές ήταν κατά 15% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Η Τράπεζα Πειραιώς είδε τα κεφάλαια υπό διαχείρισή της να αυξάνονται σε 10,4 δισ. ευρώ ( 27% σε ετήσια βάση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης χαρτοφυλάκια πελατών και περιουσιακά στοιχεία υπό θεματοφυλακή) και ήδη ξεπέρασε τον στόχο για το τέλος του έτους για 10,2 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια υπό διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 51% στο δωδεκάμηνο έως το α’ φετινό εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια του 2024, η Alpha Βank έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς με 100 μ.β. (με μερίδιο αγοράς 23% και το δεύτερο μεγαλύτερο).

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για διασταυρούμενες πωλήσεις επενδύσεων και προϊόντων bancassurance, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 33% των προμηθειών λιανικών επενδύσεων το α’ εξάμηνο, ενώ έχει σχεδόν διπλασιάσει τα κεφάλαια υπό διαχείριση το τελευταίο έτος.

Τέλος, η Eurobank είδε τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση να ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ ή αύξηση 32% σε ετήσια βάση, έναντι στόχου για το έτος ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Related posts

Ανοιξε το βιβλίο για το ομόλογο της Πειραιώς, επιτόκιο στη ζώνη του 4%

admin

Εθνική Τράπεζα: Ήπια πτώση του Δείκτη Εμπιστοσύνης των ΜμΕ

admin

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Αντιμέτωποι με το νέο πτωχευτικό οι δανειολήπτες

admin

Μυλωνάς: Να αξιοποιηθούν με σύνεση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Στις 10 πμ. θα ανοίξουν τα καταστήματα στις πληγήσες περιφέρειες την Πέμπτη

admin

Η Alpha Bank «Best Issuing Bank in Southern Europe» για το 2019

admin

Ανέπαφες συναλλαγές με Apple Pay με τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

admin