Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν πιθανό σημείο εκτόξευσης του νέου πυρηνοκίνητου πυραύλου της Ρωσίας

Δύο Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν την πιθανή τοποθεσία του νεότερου διηπειρωτικού πυραύλου κρουζ της Ρωσίας με πυρηνικές δυνατότητες, του 9M370 Burevestnik ο οποίος παρουσιάζεται από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως “αήττητος”, γράφει το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει πρώτο την εξέλιξη αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι ο πύραυλος (SSC-X-9 Skyfall κατά την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ) έχει πρακτικά απεριόριστο βεληνεκές και μπορεί να αποφύγει τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες. Ωστόσο ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη στρατηγική του αξία.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που ελήφθησαν στις 26 Ιουλίου από την Planet Labs, μια εμπορική δορυφορική εταιρεία, οι δύο ερευνητές εντόπισαν ένα κατασκευαστικό έργο που γειτνιάζει με μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών, γνωστή με δύο ονόματα – Vologda-20 και Chebsara – ως την πιθανή τοποθεσία του νέου πυραύλου. Η εγκατάσταση βρίσκεται 475 χλμ. βόρεια της Μόσχας.

Ένας εμπειρογνώμονας, ο Ντέκερ Έβελεθ της εταιρείας ερευνών CNA, εκτιμά ότι οι εικόνες δείχνουν εννέα θέσεις εκτόξευσης υπό κατασκευή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε για τις ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Ο εντοπισμός μιας πιθανής θέσης εκτόξευσης υποδηλώνει ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει τον πύραυλο μετά από μια σειρά δοκιμών τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας δεύτερος ερευνητής, ο Τζέφρι Λιούις του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Makhlouf (EKT): Υπέρ της μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: 10.000-15.000 νεκροί σε σφαγές με εθνοφυλετικά κίνητρα μόνο στην Τζενέινα σε διάστημα τριών μηνών το 2023

admin

Νετανιάχου: “Μήνυμα” προς Χαμάς η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ

admin

Το Ισραήλ απαιτεί από 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα σε 24 ώρες – Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

admin

Ζ. Μπορέλ: “Απόλυτα λογική” η ελληνο-πολωνική πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα

admin

Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ευρώπη

admin

Λεμέρ: Η Γαλλία θέλει καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα, όχι αποσύνδεση

admin

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ προτρέπει την Κίνα να εγκαταλείψει τον άνθρακα

admin

McDonald’s: Ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα – κέρδη στο γ’ τρίμηνο, με ανταγωνιστικές τιμές και προσαρμογές στο μενου

admin