Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Πολιτικός σεισμός στη Θουριγγία, μετασεισμός στο Βερολίνο

Τη σαρωτική πρωτιά της ακροδεξιάς AfD στη Θουριγγία και το εκπληκτικό ποσοστό της στη Σαξονία αναλύει ο γερμανικός Τύπος. “Τσουνάμι οργής για την κυβέρνηση” γράφει η FAZ.

Η πρώτη νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε γερμανικό κρατίδιο, στη Θουριγγία μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γεγονός. Ακόμη κι αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν γιατί κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί της, το μετεκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα Handelsblatt “δραματικό”.

Ούτε η Σαξονία, όπου αναδεικνύονται πρώτοι με βραχεία κεφαλή οι Χριστιανοδημοκράτες, σώζει την κατάσταση διότι και εκεί η Εναλλακτική για Γερμανία ξεπερνά το 30%, χάνοντας για περίπου μια μονάδα και εκεί την πρωτιά. “Ο εκλογικός σεισμός στη Θουριγγία προκαλεί μετασεισμό στο Βερολίνο” επιγράφει σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα και σημειώνει, εστιάζοντας στη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος για την κυβέρνηση στο Βερολίνο.

“Κάθε εκλογική διαδικασία γίνεται ολοένα πιο πικρή για τα κόμματα της συγκυβέρνησης: Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Σαξονία και τη Θουριγγία μαζί συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι μόνη της τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (…) Ωστόσο παραμένει ασαφές πώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιχειρήσουν τώρα να επιβραδύνουν την πτώση τους. Από την ηγεσία του κόμματος ήρθαν οι συνήθεις εκφράσεις: ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες και να λύσουν προβλήματα (…) H έλλειψη αυτοκριτικής για πολλούς ψηφοφόρους λειτουργεί ως κίνητρο για να τους τιμωρήσουν στις κάλπες”.

“Τσουνάμι οργής για την συγκυβέρνηση”

“Το αποτέλεσμα δεν ήταν μη αναμενόμενο. Όλες οι δημοσκοπήσεις άφηναν να γίνει αντιληπτό ότι επίκειται τσουνάμι οργής και απογοήτευσης για τα κόμματα της συγκυβέρνησης” επισημαίνει σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Όσο κι αν οι κυβερνώντες σε Θουριγγία και Σαξονία προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή στις ιδιαιτερότητες των κρατιδίων, ήταν τελικά τα θέματα ομοσπονδιακής πολιτικής που έδωσαν ώθηση στην AfD και την Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ: η μετανάστευση, η εσωτερική ασφάλεια, ο νόμος για θέρμανση, ο πληθωρισμός σε καθημερινά είδη, οι σχέσεις με τον Πούτιν και τη Ρωσία” αναφέρει η FAZ και προσθέτει:

“Τελευταία, λίγο πριν από τις εκλογές, η συγκυβέρνηση προσπάθησε με μανία να βελτιώσει την εικόνα της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Για καιρό η κυβέρνηση Σολτς αγνοούσε την κραυγή πολλών που θα μπορούσε να είναι παράφραση ενός αμερικανικού γνωμικού: ‘Ιt’s the migration, stupid!’. Ακούστηκαν παντού και ήχησαν ως το Βερολίνο οι φωνές αμέτρητων πολιτών, δημάρχων, περιφερειαρχών, τοπικών πρωθυπουργών, αστυνομικών, δικαστών, δασκάλων υπαλλήλων σε υπηρεσίες μετανάστευσης: ‘Δεν μπορούμε άλλο!'”.

Η εφημερίδα Bild επανέρχεται, μετεκλογικά πλέον, στις εσωτερικές διεργασίες των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025 και θέτει εκ νέου το ερώτημα: “Έχουν απελπιστεί οι Σοσιαλδημοκράτες με τον καγκελάριό τους;”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “μετά τις εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία τα νεύρα στο κόμμα έχουν φτάσει στα άκρα. Ακόμη και ο 66χρονος Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται πια αδιαμφισβήτητος και η ηγεσία του κόμματος του επιρρίπτει τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για τα κακά αποτελέσματα”. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος τη βραδιά των εκλογών και όπως γράφει: “Ένα είναι πια ξεκάθαρο: ότι για το κόμμα ο καγκελάριος φαίνεται πολύ λίγος”.

CDU: Το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας;

“Aυτή η βραδιά ήταν καταστροφή για τους Σοσιαλημοκράτες, τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων: Δεν μπορούν να κάνουν πια τίποτα ως κυβέρνηση. Και όσο για τους Χριστιανοδημοκράτεςπου λειτουργούν σήμερα ως το τελευταίο προπύργιο κατά των άκρων, δεν είναι να παίρνουν θάρρος. Απέχουν από την ισχύ παλαιότερων ημερών και τώρα θα πρέπει να προσεγγίσουν παλιούς κομμουνιστές” αναφέρει σε σχόλιό του το δίκτυο ZDF

“Τη δεδομένη στιγμή η δημοκρατία πρέπει να επεκτείνει την απήχησή της ειδάλλως ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος, θα πρέπει να δείξει το καλύτερο πρόσωπό της, να αποδείξει ότι μπορεί να λύσει προβλήματα και να αναλάβει δράση. Αν η συγκυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, θα πρέπει να παραιτηθεί -αν χρειαστεί πρόωρα”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Related posts

ΟΗΕ: Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν όχι μόνο το Σουδάν αλλά και την ευρύτερη περιοχή

admin

Χαμενεΐ για Ραΐσι: Προσευχόμαστε να επιστρέψει, δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας

admin

ΗΠΑ: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών

admin

Κίνα: Έκδοση νέων ομολόγων περίπου 560 δισ. γιουάν από τοπικές κυβερνήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Αποθήκες και σιλό δημητριακών υπέστησαν ζημιές από ρωσικές επιθέσεις

admin

Unilever: Θα περικόψει 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους

admin

Η Λετονία έκλεισε το ένα συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία, εν μέσω νέας μεταναστευτικής πίεσης

admin

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ στο Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα

admin

Ο Ερντογάν καλεί τους ηγέτες της G-20 να ικανοποιήσουν τις ρωσικές απαιτήσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά

admin