Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα φρέσκα-προ ΔΕΘ-γκάλοπ (για όλους) και το ειδικό για το ΠΑΣΟΚ, ο Πολάκης που έρχεται, οι έλεγχοι στις 500 πισίνες των Σπετσών και το αίνιγμα Δένδια

Λοιπόν σήμερα έχει απ’ όλα το μενού, φυσικά τα πιο ενδιαφέροντα αφορούν στην προετοιμασία της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ του ερχόμενου weekend. Τα μέτρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Κ.Μ τα διαβάζετε λίγο ως πολύ και πάντως είναι σαφής ο προσανατολισμός τους στην καθημερινότητα του πολίτη και πώς θα βελτιωθεί. Μισθοί γιατρών και ίσως νοσηλευτών, σχολικά κτήρια και φοιτητικές εστίες, στέγαση (μείζον πρόβλημα) αλλαγή επιδοματικής πολιτικής και αρκετά άλλα, απλά αλλά σημαντικά για να φανεί σταδιακά βελτίωση στη ζωή των πολιτών. Θα τα σχολιάσουμε όμως αυτά την επόμενη Δευτέρα.


Έρχονται δημοσκοπήσεις…





-Λοιπόν η πρώτη δημοσκόπηση της σεζόν -όπως σας έλεγα προ ημερών- ολοκληρώθηκε, την έχει το Μ.Μ και δείχνει τη ΝΔ στα ποσοστά των ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ ελαφρά πιο πάνω από την επίδοσή του στις ευρωκάλπες και τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες πιο κάτω. Λογικά μου φαίνονται, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και τους άλλους δύο μετά τα εσωκομματικά τους.


ΠΑΣΟΚ





-Τα γκάλοπ στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν Δούκα και Διαμαντοπούλου πολύ κοντά (18%-19%) όταν ερωτάται το ευρύ κοινό «αν και τι θα ψηφίσετε στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ» και έπονται Ανδρουλάκης και Γερουλάνος με 6-7 μονάδες πίσω. Στα πασοκικά κοινά προηγείται ελαφρά ο Ανδρουλάκης του Δούκα (πιο κάτω από το 30% και οι δυο) και είναι αρκετά πιο πίσω, γύρω στο 15%, η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος. Είναι λοιπόν αυτό που λέμε ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι όσοι περισσότεροι πάνε τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε αλλαγή αρχηγού.


ΣΥΡΙΖΑ





-Στον ΣΥΡΙΖΑ… σχόλασε ο γάμος και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, ειδικά αν ισχύουν όσα γράφουν οι πιο ειδικοί του χώρου, ότι ο Πολάκης δεν κάνει πίσω και θα κάνει πρόταση μομφής στον Κασσελάκη δηλαδή, ουσιαστικά θα προκαλέσει νέες εκλογές. Ας μην κάνουμε προβλέψεις, θα φανεί πολύ σύντομα αν και αντιλαμβάνομαι ότι πέφτει πολύ παζάρι.


Έλεγχοι στις Σπέτσες


-Τώρα που λέμε για Κασσελάκη μου είπε η πηγή μου από τις Σπέτσες ότι τις επόμενες 15 ημέρες όσοι έχουν πισίνες στο νησί θα περάσουν από έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού (αφού πρόκειται για διατηρητέο οικισμό) αλλά και από την Πολεοδομία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άδειες και για ποια χρήση. Η ντόπια πηγή μου λέει ότι θα… την πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες από τους 500 που έχουν κάνει παράνομα πισίνες αλλά δεν υπολόγιζαν τη γκέλα που επρόκειτο να συμβεί. Ας γίνουν όμως οι έλεγχοι, λέω εγώ και αν κι αυτοί έχουν σηπτικές δεξαμενές ας πάνε να το δηλώσουν αρμοδίως…


Δένδιας





-Το σαββατοκύριακο που πέρασε η φήμη που είχαμε αναφερθεί και εμείς παλαιότερα ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται τον Δένδια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και πρωτοσέλιδο. Σας το είπαμε, σενάριο… ξεσενάριο, ήταν και συνεχίζει να είναι το πιο hot πολιτικό θέμα του καλοκαιριού. Και θα παραμείνει βεβαίως τουλάχιστον έως να ακούσουμε την απάντηση στο σχετικό ερώτημα που σίγουρα θα δεχτεί ο Κ.Μ στη ΔΕΘ.


Εθνική: Πάμε για αρχές Οκτωβρίου, οι ανάδοχοι και τα ποσοστά


-Τώρα, όσον αφορά την αγορά υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση σχετικά με τον σχεδιασμό για το placement της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το χρονοδιάγραμμα μετακινήθηκε από τα τέλη του μήνα, στις αρχές Οκτωβρίου. Ησσονος σημασίας η αλλαγή, ενώ κατά τα λοιπά ο στόχος παραμένει σταθερά στη διάθεση του 8% με 10%, με πιθανότερο τελικά το 10%, αλλά η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Το ενημερωτικό δελτίο ετοιμάζεται, ενώ και το σχήμα των αναδόχων είναι περίπου διαμορφωμένο με Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America, AXIA, Euroxx και, φυσικά, Εθνική Χρηματιστηριακή.


Bofa και BNP ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα


-Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη -η οποία μπορεί και να ερμηνευτεί ως θετική ένδειξη ότι η ελληνική αγορά ξαναβρίσκει τη λάμψη της- είναι ότι υπάρχουν ξένες τράπεζες που αυτή την περίοδο αποφάσισαν να ενισχύσουν και πάλι την παρουσία τους στη χώρα μας, όχι φυσικά στο κομμάτι του retail banking, αλλά κυρίως του investment banking. Συγκεκριμένα η Βank of America δίνει νέο βάρος στην Ελλάδα, ανοίγεται παραπάνω στην ελληνική αγορά υπό την καθοδήγηση πάντα των στελεχών του Λονδίνου. Την παρουσία της στην Ελλάδα στον τομέα του corporate banking ενισχύει και η BNP, η οποία προσλαμβάνει στελέχη για την Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του managing director Γιώργου Πιταούλη.


Αύριο πατούν το κουμπί


-Τα βλέμματα στρέφονται στην Attica Bank όπου αύριο έχουμε την έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Όλα έχουν δρομολογηθεί ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες το αργότερο ως τις 9 Σεπτεμβρίου -στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στην τακτική ΓΣ της Παγκρήτιας- αφού με τους συνεταιριστές δεν είναι πάντα εύκολη η εξασφάλιση της απαραίτητης συμμετοχής. Μετά τις ΓΣ ακολουθεί η αίτηση για τον Ηρακλή ΙΙΙ και έπεται τον Οκτώβριο η αύξηση κεφαλαίου των 630 εκατ. Η νομική συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και η λειτουργική το πρώτο τρίμηνο του 2025 όπου ξεκινά ο νέος κύκλος της Attica Bank με διαφορετική επωνυμία, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.


Το καλώδιο «έκαψε» την παρουσία του Πουλλικκά στη ΔΕΘ


Καθοριστικά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσης -αφού άπαντες έχουν πέσει πάνω για να αποφύγουν τον κίνδυνο να «καεί»- θα είναι τα επόμενα 24ωρα για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Κύπρου. Τις τελευταίες μέρες μεσολάβησαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που πληροφορίες του κυπριακού Τύπου υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσουν (υπό προϋποθέσεις) σε συμφωνία με τροποποίηση των όρων σε ρυθμιστικό επίπεδο. Μένει να φανεί αν η αισιοδοξία θα μεταφραστεί σε πράξη. Υπενθυμίζεται ότι η Nexans, η οποία έχει υπογράψει το συμβόλαιο κατασκευής του έργου με τον ΑΔΜΗΕ, έχει στείλει τελεσίγραφο από τις 27 Αυγούστου στον Διαχειριστή, που ζητά να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την Κύπρο ή έστω να δοθεί κάποιο θετικό σινιάλο προκειμένου να μην αναστείλει την κατασκευή του έργου σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Το κλίμα πάντως μεταξύ των δύο πλευρών είναι βαρύ και φαίνεται να δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο τις προηγούμενες μέρες με τις απειλές που φέρεται να εξαπέλυσε (σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου) η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για αγωγές εναντίον της ΡΑΕΚ αν δεν συμφωνήσει με τους προτεινόμενους όρους. Παρών στη συζήτηση δεν ήμουν για να έχω άποψη αν έγιναν ή δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Έμαθα όμως από πολύ έγκυρη πηγή ότι προχθές ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου Ανδρέας Πουλλικκάς, ο οποίος είναι ο άνθρωπος «κλειδί» της διαπραγμάτευσης δήλωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΡΑΑΕΥ για να μιλήσει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στη ΔΕΘ. Ο Κύπριος αξιωματούχος είχε απαντήσει αρχικά θετικά στην πρόσκληση, συμμετέχοντας σε πάνελ με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη κ.ά. και είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ρυθμιστικής Ενέργειας. Αν και προκαλεί εντύπωση που δέχτηκε αρχικά να παραστεί -ενώ ήταν ανοικτό το πεδίο της διαπραγμάτευσης, με πολλές διαφωνίες και συγκρούσεις- η απουσία του αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, το βαθύ ρήγμα που υπάρχει μεταξύ κυπριακής και ελληνικής πλευράς.


O μήνας των μεγάλων συγκινήσεων


-Δεν θα βαρεθούμε τον Σεπτέμβριο. Ξεκινάμε με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της 88ης ΔΕΘ και συνεχίζουμε με τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Η αρχή γίνεται νωρίς, συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου όπου θα «μιλήσει» η DBRS και ακολουθεί η «αυστηρή» Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου. Η συνέχεια θα έρθει στις 18 Οκτωβρίου από τη Standard and Poor’s, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου 2024. Πριν από αυτές όμως, η αμερικανική Fed στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσουν το στίγμα το κόστος του χρήματος ως το τέλος του έτους.


Tα σενάρια για τον ΟΤΕ και την πώληση θυγατρικής


-Η JP Morgan δείχνει να πιστεύει πολύ στις προοπτικές του ΟΤΕ και η νέα διοίκηση του Κώστα Νεμπή δείχνει διαρκώς το ενδιαφέρον της για τη χρηματιστηριακή πορεία του Οργανισμού. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο, η διοίκηση του ΟΤΕ να αποφασίσει την «αξιοποίηση» (βλέπε πώληση σε ξένο θεσμικό χαρτοφυλάκιο) μίας από τις 3 θυγατρικές εταιρείες που είχε δημιουργήσει η διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ. Οι πληροφορίες επιμένουν πως έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την Cosmote e Value (προσφέρει υπηρεσίες customer relationship management) ενώ στον Όμιλο θα παραμείνουν η ΟΤΕ Services και η Cosmote Shops.


Άδεια για… κυνήγι του θησαυρού στην Κοζάνη


-Μέσα σε όλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα… κυνήγι θησαυρού. Κυριολεκτώ, καθώς η όλη διαδικασία δεν γίνεται εν κρυπτώ αλλά με την επίσημη «βούλα» του κράτους. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να βρει ο άνθρωπος που έκανε τη σχετική αίτηση, και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πέρασε από τα 40 κύματα, αλλά τελικά πήρε το «πράσινο φως». Το σίγουρο είναι ότι ψάχνουμε για έναν… κρυμμένο θησαυρό και εδώ που τα λέμε μακάρι να αξίζει τον κόπο και να μας… σώσει. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όλα ξεκίνησαν με την αίτηση ενός ιδιώτη που ζήτησε άδεια να ψάξει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην κοινότητα Πλατανορρεύματος, του δήμου Σερβίων στην Κοζάνη. Ακολούθησαν από τον Φεβρουάριο και μετά, η θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για χορήγηση άδειας εκσκαφής για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού και συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και εποπτείας των ερευνών, έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Δ.Μ, περί απαλλαγής του έργου από την περιβαλλοντική διαδικασία, νέα αίτηση (με τοπογραφικά διαγράμματα) του ενδιαφερομένου προς το Δασαρχείο Κοζάνης για έγκριση επέμβασης σε δασική εν γένει έκταση, η θετική πρόταση του Δασαρχείου Κοζάνης, η σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Δασών Κοζάνης κ.λπ. Μετά από όλα αυτά, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο ήρθε η πολυπόθητη απόφαση της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και η οποία έδωσε την άδεια. Η απόφαση έχει τίτλο: «Έγκριση επέμβασης, για ανεύρεση θησαυρού, σε δημόσια δασικού εν γένει έκταση, εμβαδού 516,50 τ.μ., στην Τοπική Κοινότητα Πλατανορρεύματος, του Δήμου Σερβίων, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Κοζάνης». Όπως αναφέρεται «εγκρίνουμε την επέμβαση για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού από τον ενδιαφερόμενο Δ.Σ., εντός ευρύτερης δημόσιας δασικού εν γένει χαρακτήρα έκτασης με μορφή ΔΔ και συνολικού εμβαδού 516,50 τ.μ., Τ.Κ. Πλατανορρεύματος, του δήμου Σερβίων, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, όπως αυτή απεικονίζεται και περιγράφεται στο από Οκτώβριο 2023 αρμοδίως θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα». Ακόμη, η επέμβαση είναι επιτρεπτή, μόνο επί της παραπάνω έκτασης και συγκεκριμένα «το πολύ σε τέσσερα (4) σημεία εντός αυτής, που θα υποδειχθούν και οριοθετηθούν από τον ενδιαφερόμενο την ημέρα της επέμβασης ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής». Ακολουθούν άλλα 18 σημεία της απόφασης που περιγράφουν αναλυτικά τους… εξαντλητικούς όρους. Άντε να δούμε, μπας και βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός…


Οι προσδοκίες για το μέρισμα του ΟΠΑΠ


-Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα της αγοράς αναμένεται να δώσει αύριο η διοίκηση του ΟΠΑΠ που θα ανακοινώσει αποτελέσματα ενός εξαμήνου που περιλάμβανε μεγάλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αθλητικές διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο, Ολυμπιακούς Αγώνες, διακρίσεις ελληνικών ομάδων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κ.λπ.). Οι προσδοκίες της αγοράς εκτιμούν το μέρισμα στα 0,50-0,55 ευρώ ανά μετοχή. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών έχουν θέσει ως πρώτο στόχο τα 17 ευρώ και επόμενο τα 18,8 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που διαπραγματεύεται στα 15,6 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 5,87 δισ. ευρώ στην πέμπτη θέση του Χρηματιστηρίου, μετά τον ΟΤΕ.


Η Τεχνητή Νοημοσύνη και παύση προϊσταμένων


-Μεθαύριο Τετάρτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ανακοινώσει πως -για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο- ο νομικός έλεγχος διοικητικών πράξεων θα γίνεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και όχι από μεμονωμένους δημοσίους υπαλλήλους που έβγαζαν τα μάτια τους διαβάζοντας ογκώδεις φακέλους. Η εφαρμογή του ψηφιακού Νομικού Ελέγχου Διοικητικών Πράξεων θα ξεκινήσει προφανώς από το Κτηματολόγιο και στο εξής οι φάκελοι αγοραπωλησίας ακινήτων θα εξετάζονται από τις υπηρεσίες μέσα σε 5’ της ώρας. Επιπλέον, στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου που έχει δοθεί στη διαβούλευση, προβλέπεται η παύση Προϊσταμένων Κτηματολογίου που ταλαιπωρούν τους πολίτες καθυστερώντας την εξέταση των φακέλων αγοραπωλησίας ακινήτων.


Γερμανική χείρα βοηθείας στον ΟΣΕ


-Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΟΣΕ θα υπογράψουν την ερχόμενη Κυριακή στις 17:30, στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι. Η συμφωνία προβλέπει εκπαίδευση του προσωπικού του ΟΣΕ από Γερμανούς συναδέλφους τους και διευρυμένη ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Παρόντες στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γερμανός ομόλογός του Φόλκερ Βίσινγκ.


Η Ευρώπη που αλλάζει… από τη Γερμανία


-Οι εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας φαίνεται πως θα προκαλέσουν έναν ακόμη σεισμό, στο εύθραυστο γερμανικό πολιτικό σύστημα. Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στη Σαξονία και σχεδόν 1,7 εκατομμύρια στη Θουριγγία. Τα άλλοτε περιθωριακά κόμματα μπορεί να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές, με το ακροδεξιό AfD να προηγείται σαφώς ήδη στη Θουριγγία. Τα 3 κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το όριο υποστήριξης του 5% που απαιτείται για να παραμείνουν στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα. Υπάρχουν αναλυτές που σχολιάζουν την πολιτική σκηνή της Γερμανίας που αρχίζει να μοιάζει με την ασταθή περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση -σε προφανώς δύσκολη κατάσταση- ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων και τη μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου με αφορμή το δραματικό περιστατικό στο Σόλινγκεν. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μαχαιριών σε δημόσιες εκδηλώσεις, την ταχύτερη απέλαση και την περικοπή των οικονομικών παροχών για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ισλαμικής προπαγάνδας.


-

--.gr

Related posts

Άδεια μητρότητας: Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν αίτηση για επέκταση από 6 σε 9 μήνες

admin

Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Νομοθεσία: Μία αναγκαία αναθεώρηση –  Πώς επηρεάζει τους ασθενείς και το σύστημα υγείας

admin

POS και IRIS: Πότε λήγουν οι προθεσμίες

admin

Ο Έλον Μασκ «παγώνει» την εξαγορά του Twitter – Ο ρόλος των ψεύτικων λογαριασμών

admin

WorkinGreece: Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες ζητάνε να δουλέψουν στην Ελλάδα

admin

Αρχίζουν τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με το βλέμμα στην Ουκρανία

admin

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

€3,5 εκατ. για έναν μυθικό Πύργο στην αρχόντισσα των Κυκλάδων – Αλλάζουν εφοπλιστικά χέρια τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα

admin