Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Famagusta» ενόχλησε την Αγκυρα

Εναν κακό χαμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα η ένταξη στην πλατφόρμα του Netflix της σειράς «Famagusta», που προβάλλεται τηλεοπτικά από το Mega. Για όσους δεν την έχετε παρακολουθήσει να πω ότι η σειρά προβάλλει την ιστορία του «Αττίλα» και της κατοχής της Κύπρου, με αφηγηματικό όχημα την ιστορία μας οικογένειας, ενσωματώνοντας πραγματικά περιστατικά από αφηγήσεις επιζώντων, με ανατριχιαστική ακρίβεια. Αυτή η ακρίβεια είναι που εξηγεί την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, καθώς η ένταξη της σειράς στο Netflix θα τη βγάλει σε διεθνές κοινό. Και το θέμα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις που παρενέβη με ανακοίνωσή του έως και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τη σειρά «μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων, καταλήγοντας πως «τέτοιες απόπειρες προβολής των γεγονότων ως αλλιώτικων από ό,τι ήταν ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε για το Κυπριακό ως εθνικό μας ζήτημα».

Αντέδρασε και ο Τατάρ

Το θέμα έχουν «σηκώσει» όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ. Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της ιστορίας» επαναλαμβάνοντας την τουρκική εκδοχή ότι ο «Αττίλας» ήταν η «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974» για να σώσει τους Τουρκοκυπρίους. Πρέπει επίσης να κάνουμε διαφορετικές σειρές για να εξηγήσουμε το δικό μας θέμα. «Κάνουν προπαγάνδα σύμφωνη με τη δική τους εκδοχή» είπε, προτείνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε την αλήθεια του θέματος με δικές μας σειρές». Στην πρώτη σειρά του… αγώνα βγήκε και η «Millyet» με άρθρο που ξεκινά χαρακτηριστικά: «Αγνοώντας τις ευαισθησίες της Τουρκίας για το θέμα, η πλατφόρμα ψηφιακών εκπομπών Netflix προκάλεσε για άλλη μια φορά σκάνδαλο».

Ανησυχίες της Αγκυρας

Η πρώτη ένδειξη ότι το ζήτημα έχει ενοχλήσει τα ανώτερα τουρκικά κλιμάκια ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΑΚΡ του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την προβολή της σειράς από το Netflix. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας», έγραψε στο Twitter, «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς».

Νέα προσπάθεια για αποφυλάκιση

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η πλευρά του Φρέντι Μπελέρη για τη σημερινή εκδίκαση της αίτησης για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. Η αίτηση έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι στο δικαστήριο του Φιέρι (όπου παραμένει, θυμίζω, φυλακισμένος) και η εκδίκασή της είχε αναβληθεί τον Ιούλιο για σήμερα. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει, παράλληλα, και αίτημα χορήγησης πενθήμερης άδειας ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες από σήμερα έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των μόνιμων επιτροπών της Ευρωβουλής, ενώ θα υπάρχουν και διάφορες κομματικές συνεδριάσεις των ευρωομάδων. Το αίτημα της άδειας δεν εξετάστηκε καν. Και το κλίμα που εισπράττει η πλευρά Μπελέρη είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα η λύση να δοθεί σήμερα, όχι με άδεια πια, αλλά με την αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης, στη βάση της έκτισης των 2/3 της ποινής, με περιοριστικούς όρους (π.χ. εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, ενημέρωση για τις μετακινήσεις του κ.λπ.).

Θετικοί οιωνοί

Στο μεταξύ, έχει γίνει σαφές και στα Τίρανα πως το τέλος της υπόθεσης Μπελέρη είναι απαραίτητη συνθήκη για να βγουν από τον πάγο οι ελληνοαλβανικές διπλωματικές σχέσεις. Αυτό, με τη σειρά του, είναι απαραίτητη συνθήκη για να βγει από τον πάγο και η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ αφού – θυμίζω – η Ελλάδα είχε ασκήσει βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων εξαιτίας της υπόθεσης του ευρωβουλευτή. Το μομέντουμ άρα δεν είναι τυχαίο γιατί στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη Αλβανίας – ΕΕ. Κι ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ιγκλι Χασάνι, δήλωσε σχετικά ότι «εργαζόμαστε με την Ελλάδα» για να μην μπλοκάρει ξανά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων. Χθες τοποθετήθηκε σχετικά και ο Εντι Ράμα, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας GLOBSEC 2024 στην Πράγα, όπου εμφανίστηκε ακλόνητα υπέρ της ένταξης και μάλλον βέβαιος ότι το θέμα θα προχωρήσει χωρίς νέα εμπόδια.

Τέλος στις 11 Οκτωβρίου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε οι καλοί οιωνοί επιβεβαιωθούν είτε όχι, οι μπελάδες του Μπελέρη θα τελειώσουν σύντομα. Διότι πλησιάζει πια ο Οκτώβριος, ο μήνας της κανονικής αποφυλάκισής του. Και ως πιθανότερη ημερομηνία της έχει ήδη προσδιοριστεί η 11η Οκτωβρίου. Οπότε θα μπορεί πλέον να μετακινείται άνετα μεταξύ Χειμάρρας, Αθηνών, Βρυξελλών, Στρασβούργου και όπου αλλού τον στείλουν τα νέα του καθήκοντα.

Related posts

Le Monde: Κατηγορίες πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει το σκάνδαλο των υποκλοπών

admin

Στην τελική ευθεία η έρευνα για τα μέιλ

admin

Σταϊκούρας: Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο

admin

καμερες

admin

Γιώργος Γεραπετρίτης: Στην Κύπρο αύριο ο υπουργός Εξωτερικών

admin

Ανδρέας Μπροστά

admin

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη

admin

Χάρης Δούκας: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

admin

Τα θαλάσσια πάρκα στη σκληρή ατζέντα

admin