Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή η επιβολή κυρώσεων εναντίον ισραηλινών υπουργών με ακραίες απόψεις

Διήμερες συζητήσεις με πλούσια ατζέντα που σηματοδοτούν το τέλος των θερινών διακοπών των «27» ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο άτυπης συνεδρίασης υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέ Μπορέλ. Πρόκειται για τη συνάντηση που υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν στη Βουδαπέστη υπό την αιγίδα της προεδρεύουσας του Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο, Ουγγαρίας, προτού η υπόλοιπη ΕΕ την μποϊκοτάρει εξοργισμένη για τις μεμονωμένες κινήσεις του Ορμπαν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, που δεν θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν την Ενωση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα θέλοντας να θέσει το ζήτημα της άρσης των περιορισμών για τη χρήση όπλων που η χώρα του προμηθεύεται από τη Δύση ακόμη και βαθιά μέσα στη Ρωσία, εναντίον στρατιωτικών στόχων. Ο Μπορέλ κάλεσε ενόψει της συνόδου τους «27» να άρουν τους περιορισμούς, άρχισε να βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον ισραηλινών υπουργών με ακραίες απόψεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο συμβούλιο επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα. Το απόγευμα, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή και στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας θεμελιωδώς σημαντικός πυλώνας στον συνασπισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας και μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο στο να πείσει τις ΗΠΑ να λάβουν αυτή την απόφαση», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα αναφερόμενος στα πλήγματα εναντίον στόχων μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία. Αλλο ένα ζήτημα ήταν η χρήση των δυνατοτήτων αεράμυνας χωρών της ΕΕ, ιδίως τη Πολωνίας, για την προστασία τμημάτων του ουκρανικού εναέριου χώρου. «Το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έκανε κάποιους από τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στον πόλεμο είναι άκυρο», τόνισε ο Κουλέμπα επιχειρηματολογώντας υπέρ του ότι το σύστημα αεράμυνας της Πολωνίας είναι ενσωματωμένο σε αυτό του ΝΑΤΟ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας θέλει επίσης να ενθαρρύνει τις απευθείας αγορές όπλων από ουκρανούς κατασκευαστές. Με ανάρτησή του στο Facebook ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «τρελές προτάσεις» των Βρυξελλών τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μέση Ανατολή, ζητώντας να σταματήσει η στήριξη του Κιέβου με όπλα.

Η Ουκρανία δεν ήταν το μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη: ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με υπουργούς κατά τη διάρκεια του γεύματος και συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ενώ η δεινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησε στις συζητήσεις το απόγευμα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Βενεζουέλα, όπου, ένα μήνα μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, ο Νικολάς Μαδούρο ασχολείται με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες που έχουν σαρώσει τη χώρα. Η ΕΕ ζητά να επαληθευτούν τα επίσημα αρχεία ψηφοφορίας – αλλά δεν αναγνώρισε τον αντίπαλο του Μαδούρο, Εντμούντο Γκονζάλες, ως νικητή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Related posts

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης – Κρίσιμη συνάντηση με Ερντογάν

admin

Θεοδωρικάκος για επίθεση στον Real: Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν τρομοκρατείται

admin

Νέο πλάνο με οδηγό τη Θεσσαλία για το ΠΑΣΟΚ

admin

Αχτσιόγλου: Από την αριστεία του ΑΠΘ, στο υπουργείο και τη δύσκολη μάχη της προεδρίας

admin

Πιερρακάκης: Πριν τα Χριστούγεννα η παρέμβαση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

admin

Οικονόμου για ασύλληπτο 28χρονο στο Αγρίνιο: Περίεργη εξέλιξη, πρέπει να διερευνηθεί άμεσα

admin

Αδωνις Γεωργιάδης: Εγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στο γραφείο του

admin

Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, όμως…

admin

Μήνυμα Χαρδαλιά: «Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική θωράκιση»

admin