Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 189 εκατ. το 1ο εξάμηνο

Τα οικονομικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στην οποία η Eurobank ελέγχει το 56%:

  • Κέρδος για την 1η εξαμηνία του 2024 ύψους €189 εκατ., με αύξηση 18% σε ετήσια βάση
  • Σταθερή Κεφαλαιακή βάση: Αναπροσαρμοσμένο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 26,55% και Αναπροσαρμοσμένος Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου 32,19%, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών
  • Μείωση κινδύνου στον ισολογισμό: Δείκτης ΜΕΔ (Εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) στο 2,4%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ (Εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) στο 39%
  • Συμφωνία με την CNP Assurances για την CNP Cyprus Insurance Holdings για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στην Κύπρο
  • Πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού
  • Νέος δανεισμός ύψους €472 εκατ. για την 1η εξαμηνία του 2024
  • Τράπεζα επικεντρωμένη στη λιανική τραπεζική με σταθερή πελατειακή βάση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά (36% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια)
  • Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η Eurobank γίνεται ο κυριότερος μέτοχος με μερίδιο 56%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024, ο κ. Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε:

Η απόδοση της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σταθερή. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €189 εκατ., κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τόκους. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προκύπτει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους για την πρώτη εξαμηνία του 2024 ανήλθαν στα €304 εκατ., αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα έφτασαν τα €57 εκατ. Με Αναπροσαρμοσμένο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου 32,2%, σημαντικά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 517%), παραμένουμε σε πολύ καλή θέση και πλήρως αφοσιωμένοι για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας. Ο νέος δανεισμός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφτασε τα €472 εκατ. καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε ανταγωνιστικά και εξατομικευμένα προϊόντα. Την ίδια στιγμή, παραμένουμε σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση της Τράπεζας, εξαιτίας των προκλήσεων στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο. Η περαιτέρω μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μας παραμένει προτεραιότητα για εμάς.

Τον Ιούλιο του 2024 υπογράψαμε Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς με την CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και να καταστεί ένας κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα μακροχρόνιο ζήτημα με την ΕΤΥΚ συμφωνώντας σε ένα πλαίσιο για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Αυτό θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, ταυτόχρονα με το πλάνο μετασχηματισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπλέον, η απόφαση της Eurobank, ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο, στο franchise μας και κατ΄ επέκταση στην οικονομία της χώρας μας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για εξαγορά, που της εξασφαλίζει άμεσο συνολικό ποσοστό ύψους 55,9%, μια νέα εποχή ξεκινά για την Ελληνική Τράπεζα.

Η σημαντική ενίσχυση των βασικών μεγεθών της Τράπεζας έχει αναγνωριστεί από μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Τον Ιούλιο του 2024 η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας σε BBΒ-, ενώ τον Ιούνιο του 2024 η Moody’s Ratings έθεσε όλες τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας σε αναθεώρηση για αναβάθμιση.

Η ισχυρή μας δέσμευση ότι, η εταιρική υπευθυνότητα, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στην αναθεωρημένη Στρατηγική ESG, η οποία έγινε αναπόσπαστο μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα των εργασιών μας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο δανείων μας μέσω της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στο ESG. Η Ετήσια Έκθεση Επιπτώσεων ESG της Τράπεζας για το 2023 δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ενσωματώνοντας τη δέσμευσή μας και τις προσπάθειές μας για μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τους μετόχους μας, για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και να τους διαβεβαιώσω ότι η ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων.

Θέλω επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου προς όλους τους συναδέλφους για τη δέσμευση και τις προσπάθειές τους, και να τους ευχαριστήσω που παραμένουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας, στην εκτέλεση του απαιτητικού στρατηγικού σχεδίου και στο πλάνο μετασχηματισμού μας και συνεχίζουν να δημιουργούν αξία για όλους τους επηρεαζόμενους».

Άλλα βασικά στοιχεία:

  • Καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η εξαμηνία του 2024 ύψους €304 εκατ., επωφελούμενα από τα ψηλά επιτόκια και τη ρευστότητα στον ισολογισμό
  • 99,7% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο
  • Δείκτης εξόδων προς έσοδα (Αναπροσαρμόζοντας με τη συνεισφορά στο Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων, τον Ειδικό Φόρο Πιστωτικών Ιδρυμάτων και τα Έξοδα Μετασχηματισμού) για την 1η εξαμηνία του 2024 στο 35%
  • Άνετη ρευστότητα, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 517% και με €5,3 δισ. τοποθετημένα στην ΕΚΤ, επιτρέποντας στην Τράπεζα να επωφεληθεί από την αύξηση στα επιτόκια
  • Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις στις 30 Ιουνίου 2024 ήταν στο 39,8%, επιτρέποντας περαιτέρω επιχειρηματική επέκταση.

Related posts

ΟΠΑΠ: Το ισχυρότερο Q4 όλων των εποχών, ανταμοιβή €1,85 ανά μετοχή

admin

Δέσμη επτά παρεμβάσεων για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG

admin

DOTSOFT: Ο Δ. Λιναράς νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Ο Όμιλος Ηρακλής συστήνει Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

Νέος χώρος για την υποδοχή προσφύγων από την Prodea Investements

admin

Αποκαταστάθηκε το δημοτικό ιατρείο στις Ροβιές με αρωγή doValue

admin

myAADE: Νέα υπηρεσία για τους πολίτες με τον Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό

admin

Προσφορά για Κωτσόβολο επιβεβαίωσε και η ΔΕΗ

admin