Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποια blue chips περιόρισαν τις τραπεζικές πιέσεις

Με έντονες διακυμάνσεις στην πορεία του

Γενικού Δείκτη

και συνεχείς εναλλαγές προσήμων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης (29/8) στο ελληνικό

χρηματιστήριο

. Η εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη, την ώρα που οι αντίστοιχες του εξωτερικού πατάνε «γκάζι». Τα αυξημένα πακέτα -αφορούσαν κυρίως την Eurobank – ενίσχυσαν ως ένα βαθμό τον συνολικό τζίρο.


Οι πωλητές «ροκάνισαν» τα αρχικά κέρδη, οδηγώντας το Χ.Α. στις παρυφές των 1.420 μονάδων. Το ίδιο έκαναν στο φινάλε οι αγοραστές, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ενισχυθεί κατά 1,55 μονάδα ή 0,11% και να κλείσει στις 1.426,91 μονάδες. Σε στενό εύρος τιμών η κίνηση του δείκτη και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.420,40 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,70 μονάδων (υψηλό ημέρας).





Έτσι, μπήκε τέλος στο διήμερο πτωτικό σερί που του είχε κοστίσει -0,86%. Με μία συνεδρίαση να απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά η εβδομάδα και ο Αύγουστος, η Λεωφόρος Αθηνών καταγράφει απώλειες -0,4% και -3,47%, αντίστοιχα. Διψήφια παραμένει η απόδοση από τις αρχές του τρέχοντος έτους ( 10,34%).


Οι τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν ως επί το πλείστον. Πρόσθετη ώθηση παρείχαν με τα κέρδη τους ορισμένα blue chips με βαρύτητα στο ταμπλό, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Titan και η Jumbo.






Ασκήσεις ισορροπίας στο ταμπλό




Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος υποχώρησε κατά -0,21% στις 1.256,93 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημείωσε κέρδη 0,09% στις 3.467,88 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,24% στις 2.287,91 μονάδες.


Η συναλλακτική δραστηριότητα «άγγιξε» τα 88,324 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Δύο μεγάλα πακέτα της Eurobank (το ένα συνολικής αξίας 3,66 εκατ. ευρώ και το άλλο 5,49 εκατ. ευρώ) πέρασαν μέσω του Χ.Α. περίπου στις 15:00. Τζίρο 18,432 εκατ. ευρώ έκανε η Eurobank και ακολούθησε η Motor Oil στα 16,321 εκατ. ευρώ. Στα 98,995 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αρνητικά πρόσημα για 57 μετοχές, θετικά για 40, ενώ 21 τίτλοι έμειναν αμετάβλητοι.





Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank σημείωσε πτώση -0,58% στα 2,05 ευρώ και ακολούθησαν η Εθνική (-0,53% στα 7,83 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,29% στο 1,56 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,55% και έκλεισε στα 3,825 ευρώ.


Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, άνοδο τουλάχιστον 1% σημείωσαν ο ΟΤΕ ( 1,64% στα 14,87 ευρώ), η ΔΕΗ ( 1,49% στα 11,6 ευρώ), η Titan ( 1,27% στα 32 ευρώ) και η Jumbo ( 1,24% στα 22,86 ευρώ). Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησαν η Ελλάκτωρ (-1,47% στα 2,01 ευρώ), η Lamda Development (-1,29% στα 6,91 ευρώ) και η Motor Oil (-1,02% στα 21,4 ευρώ).


Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1% η Intralot ( 1,39% στο 1,17 ευρώ) και η Optima Bank ( 1,11% στα 12,7 ευρώ). Αντίθετα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν η Lavipharm (-1,65% στο 0,832 ευρώ) και η Intracom Holdings (-0,94% στα 3,155 ευρώ).






Αναμένεται με ενδιαφέρον ο Σεπτέμβριος

Αδυναμία συντονισμού με τις ξένες αγορές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Λεωφόρο Αθηνών, με την Κύκλος Χρηματιστηριακή να κάνει λόγο για «ασύμμετρη συμπεριφορά». Κι αυτό διότι το πτωτικό σερί του Χ.Α. ήρθε την ώρα που τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ βγάζουν αντίδραση.





Η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στη Motor Oil, ειδικά μετά την παρουσίαση των εξαμηνιαίων μεγεθών της. Παράλληλα, είναι αυξημένες οι συναλλαγές επί του συγκεκριμένου τίτλου ενόψει του αυριανού rebalancing του MSCI, όπου αποφασίστηκε η αφαίρεση της MOH από τον βασικό δείκτη των ελληνικών μετοχών (MSCI Greece Standard Index). Σε αυτό το πλαίσιο, το fund Millenium αύξησε την short θέση του σε πάνω από 1%.


Οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να τοποθετούνται αναλόγως ήδη από την Παρασκευή 30 Αυγούστου (effective date). Ακολουθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell στις 23 Σεπτεμβρίου. Ενδιάμεσα έχουμε τις ετυμηγορίες της DBRS (6/9) και της Moody’s (13/9) για το ελληνικό αξιόχρεο. Σημειώνεται επίσης ότι η Real Consulting διαπραγματεύθηκε σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή.


Στο πεδίο των οικονομικών μεγεθών, μετά τη Motor Oil, ήρθε η ώρα για το έτερο διυλιστήριο, την HELLENiQ ENERGY να ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα γίνει μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, μαζί με τις αντίστοιχες επιδόσεις της Austriacard Holdings. Υπενθυμίζεται ότι η MOH παρουσίασε σημαντική αύξηση ( 31,44%) των καθαρών κερδών της, τα οποία ανήλθαν στα 362 εκατ. ευρώ. Γεμάτη θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τη Σαράντης (2/9), τον ΟΠΑΠ, την Trade Estates (3/9) και την Quest (4/9).


Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, κ. Πέτρο Στεριώτη, «η μεγάλη εικόνα των μέχρι τώρα δημοσιευμένων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετική και δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερες τιμές-στόχους αναλυτών και ταμπλό. Ίσως η νέα μεγάλη κίνηση του ΧΑ “επιβληθεί” από τα ξένα Χρηματιστήρια, με το πρόσφατο Κραχ της 5ης Αυγούστου αλλά και το εντυπωσιακό rebound που ακολούθησε να υπογραμμίζουν την υψηλή συσχέτιση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών. Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος (αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, γεωπολιτικά, προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον».






Ράλι στα ξένα χρηματιστήρια

Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street, στον απόηχο των εξαμηνιαίων επιδόσεων της Nvidia. Σημειώνεται ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα συνολικά έσοδα του κολοσσού στον χώρο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Ευκαιρία για διόρθωση βρήκαν χθες οι traders, στοχεύοντας περισσότερο στον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να χάνει πάνω από -1%. Μπήκε επίσης «φρένο» στα απανωτά ρεκόρ του Dow Jones. Πλέον η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.


Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο 0,7%. Μεταξύ 0,3% και 0,7% τα κέρδη για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Προς νέο ιστορικό υψηλό οδεύει ο DAX στην Φρανκφούρτη. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία και την Ισπανία έδωσε ένα σοβαρό κίνητρο στους αγοραστές ώστε να εντείνουν τις κινήσεις τους.


Αντίθετα, στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, υπό το «βάρος» των τεχνολογικών πιέσεων που άσκησε η Nvidia, καθώς τα αποτελέσματά της δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές στο βαθμό που περίμεναν. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Οι γυναίκες του Αφγανιστάν τραγουδούν στο διαδίκτυο, αψηφώντας τους Ταλιμπάν – «Η φωνή μου δεν απαγορεύεται»





Φωτογραφία σοκ από άγρια επίθεση νεαρών με μαχαιριές σε 54χρονο στο Μαρούσι





Βρέθηκαν 447 ακίνητα του δημοσίου και ετοιμάζονται προς διάθεση για το στεγαστικό

Related posts

AΑΔΕ: Εγκαινιάστηκαν τρία νέα ελεγκτικά κέντρα στην Αττική

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται πλατφόρμα για το κάρφωμα παρανομιών σε παραλίες

admin

Άκης Σκέρτσος: Γιατί η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε δίκαιη ως λύση

admin

Σούπερ μάρκετ: Αποκλιμάκωση των τιμών τον Ιούνιο – Οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες μειώσεις

admin

Τα αστακοκάραβα, οι offshore και οι illuminati, ο «συρμός», η Εθνική και η Prodea, το νέο deal για τη Famar και η HIG, μια Μαρτίνου κάνει μπίζνες στην Πάρο

admin

Η Glafka Capital επενδύει στην Ελλάδα

admin

Κομισιόν: Ανοίγει τον δρόμο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων 5 χωρών

admin

Power Pass: Αιτήσεις τέλος, πότε έρχεται η πληρωμή για το επίδομα ρεύματος

admin

Black Friday: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

admin