Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 232 εκατ. το 2ο τρίμηνο

Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε. («Εταιρεία») ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Β’ Τριμήνου, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €232 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €73 εκατ., ενώ συνολικά για το Α’ Εξάμηνο ανήλθαν σε €570 εκατ. και €236 εκατ. αντίστοιχα.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €209 εκατ. για το Α’ Εξάμηνο.

Στα αποτελέσματα συνέβαλαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με σημαντική συμβολή από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς και η υψηλότερη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και -, σημειώνει η εταιρεία.

Η παραγωγή προϊόντων από τα διυλιστήρια για το Β’ Τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 3% στους 3,7 εκατ. τόνους, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους ( 1%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 55% των συνολικών όγκων. Αντίστοιχα οι ποσότητες καυσίμων κίνησης που διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά ανήλθαν στο 20% των συνολικών πωλήσεων διύλισης.

Σημειώνεται ότι, στις 19 Ιουλίου 2024 ψηφίστηκε ο Νόμος 5122 για την επιβολή προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται στα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως ορίζονται με τη σχετική Ευρωπαϊκή διαδικασία. Το καθαρό ποσό που θα επιβαρύνει τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη του Γ’ Τριμήνου 2024 υπολογίζεται σε περίπου €173 εκατ.

Κύριες εξελίξεις – Υλοποίηση Στρατηγικής

Παράλληλα με την αριστοποίηση της λειτουργίας, η στρατηγική υλοποίησης του ενεργειακού μετασχηματισμού συνεχίζεται σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, με πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας του Ομίλου.

Στον κλάδο της Διύλισης και Πετροχημικών, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και οι εργασίες για την επένδυση σε μονάδα συμπαραγωγής βιοκαυσίμων νέας γενιάς και την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία.

Στον κλάδο των -, η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη στοχευμένη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, υλοποιώντας τις μέχρι τώρα συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο και, παράλληλα, αναπτύσσοντας έργα του χαρτοφυλακίου της ισχύος 5 GW. Συγκεκριμένα περίπου 0,4 GW έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία τα τελευταία 3 χρόνια προσθέτοντας σχεδόν €50 εκατ. επιπλέον λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση, ενώ επιπροσθέτως άλλα 0,7 GW (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στόχος είναι η λειτουργία έργων - τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης γεωφυσικών καταγραφών σε 5 θαλάσσιες περιοχές, η επεξεργασία και ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν να ακολουθούν εντός του 2025.

Στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του αναφορικά με τις συμμετοχές σε ELPEDISON και ΔΕΠΑ Εμπορίας, με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη παρουσία στην Ελληνική και διεθνή αγορά και την καλύτερη εκμετάλλευση συνεργειών με τις άλλες του δραστηριότητες.

Αυξημένες τιμές αργού και βελτιωμένα περιθώρια διύλισης

Οι τιμές αργού πετρελαίου (τύπου Brent) το Β’ Τρίμηνο 2024 διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο 8% υψηλότερα σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο 2023, στα $85/βαρέλι. Αντίστοιχα, η ισοτιμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 1,08, έναντι 1,09 το Β’ Τρίμηνο 2023.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο 2023, κατά 10% και 26% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 κατέγραψαν πτώση κατά 21%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα περιθώρια διύλισης βελτιώθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο 2023, παρέμειναν, ωστόσο, χαμηλότερα σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2024. Το διεθνές περιθώριο αναφοράς συστήματος των διυλιστηρίων μας διαμορφώθηκε το Β’ Τρίμηνο 2024 κατά μέσο όρο στα $5,5/βαρέλι, έναντι $4,4/βαρέλι το Β’ Τρίμηνο 2023.

Ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,5 εκατ. τόνους το Β’ Τρίμηνο 2024, υψηλότερα κατά 1%, με την κατανάλωση των καυσίμων κίνησης να βελτιώνεται κατά 3% σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο 2023. Σημαντική αύξηση κατά 17% σημείωσε την ίδια περίοδο η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων υποχώρησε κατά 3%.

Ισολογισμός και επενδυτικές δαπάνες

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν το Β’ Τρίμηνο 2024 στα €288 εκατ., ενώ οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ., κατευθυνόμενες κυρίως σε έργα συντήρησης στα διυλιστήρια, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη στις -.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα €1,59 δισ., μειωμένος σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2024, με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) να διαμορφώνεται σε 35%, μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων συνολικού ύψους €1,4 δισ., με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Τέλος, στις 24 Ιουλίου 2024, η Εταιρεία προχώρησε στην έκδοση νέου Ευρωομολόγου ύψους €450 εκατ. (λήξεως 2029), με ταυτόχρονη μερική εξαγορά, μέσω δημόσιας προσφοράς (€300 εκατ.) του ομολόγου που λήγει τον Οκτώβριο 2024. Οι πιο πάνω συναλλαγές βελτιώνουν σημαντικά το προφίλ χρηματοδότησης (κόστος, ωρίμανση, εμπορικοί όροι, επιτοκιακοί κίνδυνοι) και τον ισολογισμό του Ομίλου.

Σιάμισιης: Εμφαση στην ανάπτυξη στο εξωτερικό

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε:

«Το Β΄ Τρίμηνο 2024 συνεχίστηκαν οι καλές λειτουργικές επιδόσεις, οι οποίες, συνδυασμένες με ένα θετικό περιβάλλον διύλισης, οδήγησαν σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, είτε με αυτόνομη παρουσία, είτε μέσω εξαγωγών, καθώς και στην επέκταση του χαρτοφυλακίου -. Σαν αποτέλεσμα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε €570 εκατ. για το Α’ εξάμηνο, επίδοση που θέτει τις προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά, παρά το γεγονός ότι το Β’ εξάμηνο εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο δύσκολο από πλευράς περιβάλλοντος διύλισης.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ρεαλιστική προσέγγιση, επενδύσεις σε αξιόπιστες τεχνολογίες και λελογισμένη ανάληψη οικονομικού κινδύνου, η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις. Κύριοι άξονες παραμένουν η βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός δεύτερου πυλώνα σε -, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη λειτουργία 1 GW έργων - και προσθήκη περίπου €100 εκατ. στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Σημαντικό ρόλο στην στρατηγική παίζει η εκμετάλλευση συνεργιών (τεχνικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών) σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Τέλος, σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική μας αποτελεί η επένδυση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με ανανέωση, ανάπτυξη και, όπου απαιτείται, ενδυνάμωση του προσωπικού τού Ομίλου, με τρόπο που να είναι συμβατός με τα μελλοντικά μας πλάνα και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.» 

* Τα αναλυτικά τα αποτελέσματα της εξαμήνου της Helleniq Energy, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό.

Related posts

ΕΒΕΑ: Επαφές με επιχειρηματίες στην Ιαπωνία

admin

Πτηνοτροφική Ιωαννίνων: Από τα αυγά «μάτια» στις κατεψυγμένες ομελέτες

admin

Σαράντης: Σχέδια για νέες εξαγορές που θα φέρουν αποδόσεις

admin

Ενδυση-υπόδηση: Σοβαρή ανησυχία για το εργασιακό νομοσχέδιο

admin

Υψηλές αποδόσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια της Allianz ΑΕΔΑΚ

admin

Ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα για Αριάδνη Interconnection

admin

Alpha Bank: Χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων

admin

Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία επισκέφτηκε η διοίκηση της Alpha Bank

admin

Τα νέα προϊόντα της σειράς #goodmood παρουσίασε η Endless EC

admin