Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο οραματιστής Μπάφετ οδήγησε την Berkshire Hathaway στο κλειστό κλαμπ των ομίλων του $1 τρισ. (tweet)

Το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων ξεπέρασε η Berkshire Hathaway, αποτυπώνοντας την υψηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών στον πολυσχιδή όμιλο που έχτισε ο Γουόρεν Μπάφετ περίπου έξι δεκαετίες πριν και που έφτασε σε μεγάλο βαθμό να αντανακλά την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είναι ίσως ένα από τα καλύτερα δώρα για τον ίδιο τον Μπάφετ, ο οποίος την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, γίνεται αισίως 94 ετών, χωρίς να έχει για την ώρα διάθεση να αποσυρθεί.


Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία holding του «Μάντη της Όμαχα» εισήλθε δυναμικά στο… κλειστό κλαμπ των μέγα ομίλων με αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων που απαρτίζεται από όλες κι όλες έξι ακόμη εταιρείες: την Apple, την Nvidia, την Microsoft, την Alphabet, την Amazon και την Meta Platforms.





Έτερη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το γεγονός πως το κλαμπ των «μεγάλων» περιλάμβανε μέχρι τώρα μόνο τεχνολογικούς κολοσσούς, γεγονός που καθιστά την Berkshire Hathaway την πρώτη μη τεχνολογική που διεισδύει στην ελιτίστικη ομάδα.










Άλλωστε, ο όμιλος βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 20%. Ειδικά δε, το 2023 τερμάτισε στην έβδομη θέση της αμερικανικής λίστας.


Υπολογίζεται πως, υπό την πολύχρονη ηγεσία του Μπάφετ, η μετοχή της Berkshire έχει κερδίσει συνολικά το ιλιγγιώδες ποσοστό του 5.600.000%!





Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πορεία για την εταιρεία, με έδρα την Όμαχα της Νεμπράσκα, που ξεκίνησε ως κλωστοϋφαντουργία και εξελίχτηκε σε έναν πολυσχιδή κολοσσό υπό την συνετή διοίκηση του οραματιστή Μπάφετ.


Πλέον ο όμιλος περιλαμβάνει ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο θυγατρικών και μετοχικών μεριδίων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, αν και ένα κεντρικό τμήμα των δραστηριοτήτων του παραμένει εστιασμένο στον ασφαλιστικό κλάδο, μέσω των εταιρειών Geico και Gen Re.


Όσον αφορά τα μερίδια του σε μεγάλες πολυεθνικές ξεχωρίζουν βέβαια τα μετοχικά πακέτα που κατέχει στην Kraft Heinz, την American Express, την Coca Cola, την Apple, την BNSF, αλλά και την Bank of America, παρά το γεγονός ότι – όπως αποκαλύφτηκε – ο Μπάφετ «ξεφορτώνεται» συνεχώς μετοχές της BofA από τις αρχές της χρονιάς, εκτιμώντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα «ροκανίσουν» τα κέρδη των τραπεζών.


Πλέον η Berkshire των 2.300 εργαζομένων το 1965, αριθμεί πάνω από 400.000 υπαλλήλους, με λειτουργικά κέρδη που πέρυσι ξεπέρασαν τα 37 δισ. δολάρια και μετρητά στα ταμεία της που φτάνουν τα 277 δισ. δολάρια.


Όσον αφορά την περιουσία του ίδιου του Μπάφετ, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής «αξίζει» περίπου 145 δισ. δολάρια, έχοντας ήδη μέσα στη φετινή χρονιά αποκομίσει άλλα 25 δισ. δολάρια. Είναι δε, ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.


Αν και ο Αμερικανός μεγιστάνας δώρισε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, το 2006, μεγάλο μέρος των μετοχών του (ανάμεσα τους το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς) εξακολουθεί να διατηρεί ένα μετοχικό μερίδιο στην Berkshire της τάξεως του 14%. Έχει δε, αποκαλύψει πως και μετά θάνατον μεγάλο μέρος της περιουσίας του θα περάσει σε ένα φιλανθρωπικό trust που θα διαχειρίζονται τα τρία παιδιά του, με στόχο την συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου.






www.--.gr

Related posts

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

admin

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενεργειακή αναβάθμιση

admin

Ευρωζώνη: Σε επίπεδο – ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών

admin

Υπουργείο Οικονομικών: «Μικρές ΔΕΗ» και Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου

admin

Κλιμακωτή και με διάρκεια η αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed το 2023

admin

Ασφυκτική προθεσμία για τις καθυστερημένες αιτήσεις στις 36 – 72 δόσεις

admin

Πώς λειτουργεί και τι περιλαμβάνει η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας

admin

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Διετής αναστολή πληρωμών για το ρεύμα στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ

admin

Χρέη αγροτών: Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός – Την Τρίτη στη Βουλή η ρύθμιση

admin