Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ; – Τα ευρήματα και τα μηνύματα των υποψήφιων λίγο πριν την 3η Σεπτέμβρη

Μαζί με το τέλος των διακοπών έρχεται και η έναρξη της σεζόν των δημοσκοπήσεων. Η χθεσινή πρώτη, της εταιρείας Interview, άναψε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και στο ΠΑΣΟΚ. Αφενός γιατί δεν το δείχνει να εισπράττει σημαντικά κέρδη από την πτώση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αφετέρου γιατί περιλαμβάνει και το ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ;» (δηλαδή όχι αν θα ψηφίσουν και ποιον). Στο οποίο, κατά τη μέτρηση, έχει το προβάδισμα ο Χάρης Δούκας, έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, τόσο στο γενικό δείγμα όσο και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Αννα Διαμαντοπούλου καταγράφει σημαντική διαφορά σχεδόν 5 μονάδων στο γενικό δείγμα έναντι των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της.

Χάρης Δούκας

Παρέμβαση για την 3η Σεπτεμβρίου

«Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ;» ρωτάει ο Χάρης Δούκας στο βίντεο που δημοσίευσε χθες με αφορμή τα 50ά γενέθλια του κόμματος, επιλέγοντας να κάνει την πρώτη παρέμβαση από όλους τους υποψηφίους για την 3η Σεπτεμβρίου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι επέλεξε στο βίντεο να συμπεριληφθούν εικόνες με όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ εκτός του Ανδρουλάκη, προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια. Γίνεται μάλλον ξεκάθαρο, όμως, ότι ο δήμαρχος Αθηναίων βλέπει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως βασικό αντίπαλό του σε αυτές τις κάλπες. Σε συνέντευξή του (στο DNews) ο Δούκας αφήνει σαφείς αιχμές.

«Δεν μπορεί όταν η φθορά της ΝΔ διευρύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι με το 12%-13% χωρίς προοπτική πρωθυπουργισιμότητας και νίκης στις εκλογές», αναφέρει, εξαγγέλλοντας πως «θα τελειώσουμε με τις λογικές του μικρού ελεγχόμενου ΠΑΣΟΚ, όπου οι παρέες κυριαρχούν».

Τέλος, αρνητικός είναι και απέναντι στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, υποστηρίζοντας πως θέλει αυτόνομο ΠΑΣΟΚ με κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες.

Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Ζάππειο τα γενέθλια του Κινήματος

Στην ημερομηνία ορόσημο της 3ης Σεπτέμβρη επικεντρώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του, οργανώνοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο για τα 50ά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, προφανώς, και ομιλία του Ανδρουλάκη και αναμένονται από όλες τις πλευρές με μεγάλο ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα επιλέξει να στείλει σε αυτή τη συγκυρία, ενώ «τρέχει» η εσωκομματική διαδικασία. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι, με αφορμή το ορόσημο των 50 ετών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του κόμματος και τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Γι’ αυτό κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην πρόσκληση όλων των ζώντων ιστορικών στελεχών που έχουν συνδεθεί με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Ολων, δηλαδή και αυτών που βρίσκονται πλέον σε άλλους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, η εκδήλωση θα έχει κι ένα μουσικό μέρος, μια συναυλία αφιερωμένη στον Γιάννη Μαρκόπουλο, την οποία επιμελείται προσωπικά η κόρη του, Ελένη Μαρκοπούλου.

Παύλος Γερουλάνος

Οι δεσμεύσεις για τις αλλαγές στο κόμμα 

«Στόχος μου δεν είναι απλά να γίνω ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά η εκλογή μου να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη νικηφόρα επιστροφή των προοδευτικών αξιών στη διακυβέρνηση του τόπου» είπε (σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή») ο Παύλος Γερουλάνος, δίνοντας το περιεχόμενο του συνθήματος «Νίκη Αξιών για την Αναγέννηση» που έχει επιλέξει στην καμπάνια του.

Ο Γερουλάνος περιέγραψε σε συγκεκριμένα βήματα τις δεσμεύσεις του για τη λειτουργία του κόμματος. Δεσμεύτηκε καταρχάς για «πλήρη ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος» με στόχο να είναι έτοιμα μέσα σε ένα εξάμηνο τα πέντε πρώτα νομοσχέδια μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον προέκρινε την ανάγκη συνεργασίας με τους ευρωβουλευτές, τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και ειδικούς επιστήμονες «για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα εθνικά μας θέματα και διεθνή φόρα», τη συγκρότηση μιας ηγετικής ομάδας «που θα εμπνέει εμπιστοσύνη» και «σύγχρονη επικοινωνία που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε γωνιά της χώρας».

Αννα Διαμαντοπούλου

Ανάγκη για ευρεία προσέλευση στις κάλπες

Την ανάγκη να προσέλθει πολύς κόσμος στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας σε φίλους της υποψηφιότητάς της στην Κέρκυρα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Μάλιστα προσδιόρισε και αριθμητικά τον στόχο της, στους 400.000 ψηφοφόρους (υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των εσωκομματικών του 2021 είχαν ψηφίσει 270.706 άτομα και στον β’ γύρο 207.658). Μια διεύρυνση, άλλωστε, του εκλογικού σώματος φαίνεται πως θα ωφελούσε ιδιαίτερα την πρώην υπουργό. Που έχει υπάρξει πολύ σαφής στο ότι στοχεύει ειδικά στην κινητοποίηση του κόσμου που, όπως και η ίδια, δεν είχαν παραμείνει εντός των κομματικών «συνόρων» τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως τους πασοκογενείς που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διόλου τυχαία η πρώην υπουργός τυγχάνει της δημόσιας στήριξης προσώπων (π.χ. από τον πανεπιστημιακό χώρο) που έχουν αυτό το πολιτικό προφίλ κι οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί την απάντηση μπροστά στη «μεταρρυθμιστική κόπωση» και τη φθορά της κυβέρνησης.

Μιχάλης Κατρίνης

Περιοδεία και συναντήσεις στην Κύπρο

Στην Κύπρο περιοδεύει ο Μιχάλης Κατρίνης, όπου είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο, τον υπουργό Αμυνας Βασίλη Πάλμα, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Μενέλαο Μενελάου.

Ειδικά για το Κυπριακό ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, μια παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή μιας ανεξάρτητης χώρας και ότι «οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, απλά ξεπλένει την Τουρκία».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της, συνέχισε την περιοδεία της στην Αιτωλοακαρνανία, επισκεπτόμενη το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Related posts

Καλαματιανός: «Να ανακοινώσει προσλήψεις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης» για το ΕΚΑΒ

admin

Αεροσκάφη F-35: Ένα «αγκάθι» 800 εκατ. δολαρίων

admin

Αποχώρησε ο Πέτρος Κόκκαλης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Βαφτίζει δημόσια την ιδιωτική ασφάλιση – Πόση ανοσία στην αξιοπρέπεια;

admin

Στέφανος Κασσελάκης από τον Βόλο: Τον έχω χεσμ@@ο τελείως τον Μπέο

admin

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ αλλά υπό όρους

admin

Διεργασίες στο παρασκήνιο για υποψηφιότητα Μπελέρη

admin

Παππάς για φορολογικό νομοσχέδικο: Φέρνει άδικα βάρη – Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η αμφισβήτηση οδηγεί στις κάλπες

admin