Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η Cenergy

Η Cenergy Holdings S.A. ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2024 μαζί με την έκδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την ίδια περίοδο.

Η Cenergy Holdings, επιπρόσθετα, ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ (η «Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με σκοπό την επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου της.

Η Cenergy Holdings, λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή εμπορική δραστηριότητα του Ομίλου, επικαιροποιεί την εκτίμηση αναφορικά με τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιδιώξεις του Ομίλου για τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις του βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του.

Συνοπτικά

▪ Ισχυρές επιδόσεις για το α’ εξάμηνο του 2024:

– Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 812 εκατ. ευρώ με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και στους δύο κλάδους.

– Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 119,5 εκατ. ευρώ ( 39% σε ετήσια βάση, περιθώριο κέρδους 14,7%), αποτυπώνοντας την ισχυρή δυναμική τόσο στον τομέα των καλωδίων, με το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να αυξάνεται περαιτέρω στο 14,2% (α’ εξάμηνο 2023: 12,1%), όσο και στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, με το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 16,1%, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του α’ εξαμήνου 2023.

– Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024 λόγω της σημαντικής ανάθεσης παραγγελιών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

▪ Πιθανή άντληση κεφαλαίων έως 200 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου:

– Η Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την επέκταση στις ΗΠΑ και γενικούς εταιρικούς σκοπούς, και στο βαθμό που απαιτείται, θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω βελτιώσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ελλάδα.

– Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων καθώς και των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς.

▪ Επικαιροποίηση εκτιμήσεων για ετήσια λειτουργική κερδοφορία και μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις:

– Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2024 εκτιμάται πλέον μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ (από 230-250 εκατ. ευρώ).

– Δεδομένων της νέων εκτιμήσεων για τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, το ιστορικά υψηλό επίπεδο του ανεκτέλεστου υπόλοιπου και των θετικών προοπτικών της αγοράς, ο Όμιλος θέτει μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις που περιλαμβάνουν ισχυρή οργανική αύξηση των πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε:

“Η συνεχής βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και η ισχυρή κερδοφορία που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της Cenergy Holdings γύρω από τη δημιουργία αξίας. Τα περιθώρια κερδοφορίας του τομέα των σωλήνων χάλυβα αυξήθηκαν σημαντικά οδηγώντας τα περιθώρια κέρδους του Ομίλου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, ο τομέας των καλωδίων συνέχισε να επωφελείται από την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεχή άνοδο των έργων - πετυχαίνοντας, για άλλη μια φορά, ισχυρές επιδόσεις. Η επικαιροποιημένη εκτίμηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 πηγάζει από τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην επιτυχή εκτέλεση απαιτητικών ενεργειακών έργων για τη μεταφορά ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η Cenergy Holdings εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Οι ισχυρές επιδόσεις ολόκληρου του Ομίλου τα τελευταία τρίμηνα και η ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική, ειδικά στον τομέα των καλωδίων, υποστηρίζει την πρόσφατη ανακοίνωσή μας να επιταχύνουμε την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ ταυτόχρονα με μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου. Η αμερικανική αγορά είναι μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τον τομέα των καλωδίων, και η απόφαση για επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την επίτευξη κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας την προσήλωση του στην κερδοφορία μέσα από τον σαφή ρόλο που διαθέτει στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.”

Επισκόπηση

Η Cenergy Holdings συνέχισε τις θετικές οικονομικές της επιδόσεις, με αύξηση 39% σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2024, χάρη στη συμβολή και των δύο τομέων. Ο τομέας καλωδίων αύξησε την κερδοφορία του, καθώς συνέχισε να εκτελεί με επιτυχία το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα, στηριζόμενος στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους λόγω του μείγματος των έργων που εκτελέστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, πέτυχε σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις έναντι του 2023.

Η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων παρέμεινε ικανοποιητική συμβάλλοντας στη στήριξη των τιμών, ενώ τα ενεργειακά έργα και στους δύο τομείς εκτελέστηκαν ομαλά, αποτελώντας τον κύριο πυλώνα της αύξησης της κερδοφορίας του Ομίλου. Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 119,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 56,5 εκατ. ευρώ. Τόσο η Hellenic Cables όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους παρουσία, εξασφαλίζοντας νέες αναθέσεις έργων που αύξησαν το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024 (31 Δεκεμβρίου 2023: 3,15 δισ. ευρώ).

Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν το έργο 118 χλμ. για το κοίτασμα βαθέων υδάτων Trion στον κόλπο του Μεξικού από την Woodside, τη σύμβαση περίπου 200 εκατ. ευρώ με την Elia για υποβρύχιο σύστημα τριών export καλωδίων 220kV συνολικού μήκους 165 χλμ. για τη διασύνδεση της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth στο Βέλγιο, τον αγωγό Utsira High στη Βόρεια Θάλασσα από την TechnipFMC και δύο συμβάσεις με την Amprion GmbH για έργα μεταφοράς ενέργειας στη Γερμανία «με το κλειδί στο χέρι».

Στον τομέα καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρυχίων και χερσαίων έργων υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Οι πωλήσεις έργων καλωδίων αυξήθηκαν κατά 70%, απηχώντας τη στρατηγική του Ομίλου για αύξηση προστιθέμενης αξίας αντί όγκου πωλήσεων. Ταυτόχρονα, τα καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης διατήρησαν τα περιθώριά τους στα επίπεδα του 2023. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας ( 33,5% σε ετήσια βάση) που ανήλθε σε 79,4 εκατ. ευρώ. Αρκετές νέες αναθέσεις, τόσο για υποβρύχια όσο και για χερσαία καλώδια, ενίσχυσαν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του τομέα, που έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 2,82 δισ. ευρώ. Η σταθερή ροή έργων αποτυπώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση με σκοπό την εξυπηρέτηση της αγοράς, τόσο των υποβρυχίων, όσο και των χερσαίων καλωδίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 105,2 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και των εργοστασίων χερσαίων καλωδίων στη Θήβα και στον Ελεώνα, καθώς και τη νέα παραγωγική μονάδα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεκίνησε δυναμικά, συνεχίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις του 2023. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες (252 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023, η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 40,6 εκατ. ευρώ ( 50,1% σε ετήσια βάση). Η κερδοφορία αυτή ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους και της υψηλής αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επικεντρώθηκε στην επιτυχή εκτέλεση ιδιαίτερα απαιτητικών έργων, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός της Chevron, ονόματι Tamar, σε μεγάλα βάθη στα ανοιχτά του Ισραήλ, ένας υποθαλάσσιος αγωγός στην Αυστραλία, ένας αγωγός δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στις ΗΠΑ και άλλα έργα. Επιπλέον, ενισχύθηκε η παραγωγική δυναμικότητα στους σωλήνες ελικοειδούς συγκόλλησης βυθισμένου τόξου (HSAW) και η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στους σωλήνες ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), με κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 17,1 εκατ. ευρώ. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την προσήλωσή της σε στοχευμένα έργα αγωγών υδρογονανθράκων, δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αλλά και υδρογόνου, και βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Η ισχυρή ανάκαμψη των αγορών ενέργειας για τα αέρια καύσιμα και μια σειρά σημαντικών έργων που της ανατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμόρφωσαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 561 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2024 και για ένα μεγάλο μέρος του 2025.

Οικονομική Επισκόπηση Ομίλου

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και ανήλθαν σε 812 εκατ. ευρώ, με το β΄ τρίμηνο του 2024 να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το β΄ τρίμηνο του 2023. Η αύξηση οφείλεται στις μεγαλύτερες πωλήσεις από τα έργα καλωδίων ( 104 εκατ. ευρώ έναντι του α΄ εξαμήνου 2023 ή 70,5% σε ετήσια βάση), που κάλυψαν την όποια μείωση από πωλήσεις σε καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και από πωλήσεις σωλήνων χάλυβα.

Το βελτιωμένο μείγμα των έργων που εκτελέστηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των έργων καλωδίων στις συνολικές πωλήσεις συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου περιθωρίου EBITDA, το οποίο με τη σειρά του διαμόρφωσε το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα σημαντικά υψηλά επίπεδα των 119,5 εκατ. ευρώ (39% μεγαλύτερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023). Το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε το 15%, προσθέτοντας επιπλέον 65,0 εκατ. ευρώ ( 81% σε ετήσια βάση και 20% σε τριμηνιαία βάση) στο αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου 2024.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος επηρεάστηκε από τη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων για όλες τις θυγατρικές και από τη μικρή μείωση των επιτοκίων αναφοράς. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, στα 31,7 εκατ. ευρώ, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η μείωση αυτή έγινε αισθητή κυρίως στον τομέα σωλήνων χάλυβα, ενώ οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες του τομέα καλωδίων αύξησαν τα αντίστοιχα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο 2024 υπερδιπλασίασε τα κέρδη προ φόρων, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 56,5 εκατ. ευρώ (7,0% των πωλήσεων). Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν σε 122,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατανεμημένες σε 105,2 εκατ. ευρώ για τον τομέα των καλωδίων και 17,1 εκατ. ευρώ για τον τομέα των σωλήνων χάλυβα (για λεπτομέρειες, βλέπε στην ενότητα για τους επιχειρηματικούς τομείς).

Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 55,8 εκατ. ευρώ και ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2024 σε 168,6 εκατ. ευρώ έναντι 112,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στα υψηλότερα αποθέματα για την εξυπηρέτηση των επερχόμενων παραδόσεων και στο χρονοδιάγραμμα των «οροσήμων πληρωμών» για τα έργα που εκτελούνται.

Οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης διαμόρφωσαν στις 30 Ιουνίου 2024 το καθαρό δανεισμό σε 494 εκατ. ευρώ, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τα επίπεδα στο τέλος του 2023.

*Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Cenergy, δημοσιεύεται στη δεξιά σ΄τηλη “Συνοδευτικό Υλικό”.

Related posts

«Επίδομα Ενέργειας» από το Γρηγόρη στα καταστήματά του

admin

Παγκόσμια διάκριση για την Kaizen Gaming στα EGR Awards

admin

Lamda Development: Πούλησε κτίριο γραφείων έναντι 19,4 εκατ. ευρώ

admin

Επένδυση στη μονάδα της Ρουμανίας από την Isomat

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Εμπρακτη συμβολή στις προσπάθειες αναδάσωσης

admin

Φωτοβολταϊκό πάρκο 171 MW κατασκευάζει η Intrakat για τη ΔΕΗ

admin

ΕΛΠΕ: Περιβαλλοντικές δράσεις σε Θριάσιο και Δ. Θεσσαλονίκη

admin

Interlife: Στα 93,8 εκατ. ευρώ αύξησε την ασφαλιστική παραγωγή το 2023

admin

Intralot: Ο Ν. Νικολακόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής στις ΗΠΑ

admin