Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η γερμανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβάρυναν την οικονομία της Γερμανίας διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η χώρα μπορεί πλέον να αφήσει πίσω της χρόνια στασιμότητας.

Η συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% περιελάμβανε βουτιά 2,2% στις επενδύσεις κεφαλαίου και πτώση 0,2% στην ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κρατικές δαπάνες, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 1%.

“Μετά την ελαφρά αύξηση του προηγούμενου τριμήνου, η γερμανική οικονομία ψύχθηκε και πάλι την άνοιξη”, ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας Ρουθ Μπραντ.

Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεκίνησε το έτος με σταθερές προοπτικές, δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτή τη δυναμική. Πρόσφατοι δείκτες έχουν σηματοδοτήσει μια κακή διάθεση μεταξύ των επιχειρήσεων, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της μεταποίησης.

Ο βιομηχανικός τομέας πλήττεται από την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό, το υψηλό κόστος δανεισμού και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των καταναλωτών λόγω των ισχυρών μισθολογικών αυξήσεων δεν έχει επίσης υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. 

Η Bundesbank εξακολουθεί να βλέπει επέκταση το τρίτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων μεταφράζεται τελικά σε ισχυρότερες δαπάνες, ιδίως για υπηρεσίες. Στη μεταποίηση, η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει δύσκολη – υποδεικνύοντας μόνο ισχνή συνολική ανάπτυξη φέτος. 

Related posts

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

admin

Ιταλός δικαστής διέταξε την κατάσχεση €779,5 εκατ. από την Airbnb σε φορολογική έρευνα

admin

Προυπολογισμός 2024 – Γ. Γεραπετρίτης: Η εξωτερική μας πολιτική είναι επί την βάση Αρχών που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα

admin

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι δύτες επιστρέφουν, οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί

admin

Όλαφ Σολτς: “Αρνητικό μήνυμα” η μη παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη Ρωσία

admin

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η νίκη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης

admin

ΗΠΑ προς Λίβανο: Ο λαός σας θα επηρεαστεί εάν εμπλακείτε στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

admin

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη λόγω της ακραίας ζέστης το καλοκαίρι του 2022

admin

Υπ. Υγείας Γάζας: Έχουν “καταρρεύσει πλήρως” τα νοσοκομεία στη Γάζα

admin