Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

950 νέα λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής έως το καλοκαίρι του 2025

Το «χαμένο έδαφος» μιας ολόκληρης δεκαετίας σε ό,τι αφορά την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας τρέχει να καλύψει η κυβέρνηση μέσω της υλοποίησης διαφόρων συμβάσεων προμήθειας νέων λεωφορείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο κατά την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά την πρώτη τετραετία της σημερινής κυβέρνησης, παρότι είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια νέων αστικών λεωφορείων (οι πρώτοι έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα μνημόνια), αυτοί δεν καρποφόρησαν.

Χρειάστηκε η επανάληψη των διαγωνισμών αυτών – με βάση και τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου – μέχρις ότου ενταχθούν, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στον στόλο της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) τα πρώτα 141 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά λεωφορεία. Ακολούθησαν χθες το πρωί άλλα 30 καινούργια λεωφορεία των ΚΤΕΛ, από τα συνολικά 211, τα οποία στην πλήρη ανάπτυξή τους θα εξυπηρετούν 63 περιαστικές γραμμές της Αττικής. Επίσης, άλλα 300 καινούργια λεωφορεία θα εξασφαλιστούν μέσω σύμβασης μίσθωσης που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από την ΟΣΥ και την Εθνική Leasing ΑΕ.

Τα πρώτα 30 νέα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ξεκίνησαν χθες το πρωί δρομολόγια σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) στο Κορωπί, ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου για το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής με συνολικά 950 καινούργια, σύγχρονα και απολύτως προσβάσιμα από τα ΑμεΑ λεωφορεία έως το καλοκαίρι του 2025.

Τα νέα λεωφορεία θα βελτιώσουν την κατάσταση στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, ωστόσο δεν θα λύσουν τελείως το πρόβλημα, καθώς πρόκειται να αντικαταστήσουν παλιά λεωφορεία, τα οποία θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

«Η κυβέρνηση καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του στόλου των αστικών και των περιαστικών λεωφορείων και ενίσχυσης των δρομολογίων που καλύπτουν συνολικά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι τα πρώτα 30 καινούργια λεωφορεία, τα οποία ήδη έχουν βγει στους δρόμους της Ανατολικής Αττικής. Είναι μόνο ένα μικρό τμήμα από μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2025 να έχουμε στην Αττική συνολικά 950 καινούργια λεωφορεία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Το Κυκλοφοριακό

Σε ερώτημα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με το Κυκλοφοριακό στην Αττική, ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Μαγικές λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να δημιουργηθούν από το πουθενά καινούργιες οδικές αρτηρίες. Οι συνολικές υποδομές του Λεκανοπεδίου και η ενίσχυσή τους είναι κάτι που μελετάται, αλλά χρειάζεται βάθος χρόνου προκειμένου να υλοποιηθεί. Επιμένω πάρα πολύ στα ποιοτικά, σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία, αλλά και στη σωστή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχει πραγματική εναλλακτική για το αυτοκίνητο. Και βέβαια σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω και τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση η οποία γίνεται σήμερα στη χώρα, που δεν είναι άλλη από τη Γραμμή 4 του μετρό. Οι δύο μετροπόντικες ήδη έχουν πιάσει δουλειά και η διάνοιξη της σήραγγας θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2026. Με την κατασκευή των  σταθμών, ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο έργο θα ολοκληρωθεί, αλλάζοντας  ριζικά την εικόνα του Λεκανοπεδίου, διότι όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις που το μετρό έχει στη βελτίωση της ποιότητας των μεταφορών στο Λεκανοπέδιο».

Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ

Βάσει της νέας σύμβασης με την κοινοπραξία των ΚΤΕΛ Αργολίδας, Θηβών, Σαλαμίνας, Χανίων – Ρεθύμνου και Μαγνησίας και των ταξιδιωτικών γραφείων Smile Acadimos και Maroulis Travel, που αναδείχθηκε από τον διεθνή διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, θα δρομολογηθούν συνολικά 211 καινούργια λεωφορεία που θα καλύπτουν συνολικά 63 περιαστικές γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Εντός του επόμενου μήνα θα δρομολογηθούν σταδιακά επιπλέον 66 νέα λεωφορεία σε 25 γραμμές, οι οποίες εξυπηρετούν τους δήμους Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή δρομολόγηση των νέων λεωφορείων και στις υπόλοιπες 38 περιαστικές γραμμές της Δυτικής Αττικής που εξυπηρετούν τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Ιλίου, Φυλής, Μάνδρας, Χαϊδαρίου, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού.

Related posts

Οι στόχοι Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των ειδικών σχολείων»

admin

Τούρκοι αναλυτές: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια στην Κρήτη – Βιασμός της κυριαρχίας μας

admin

Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 5 εκλεκτοί Κασσελάκη που συμπληρώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Επανέρχεται το «ΕΑΝ»: Το κόλπο Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη για να κατέβουν στις εκλογές

admin

Μετρούν κόστος και ζημιές από τρία μέτωπα

admin

Με στρατηγική ιδεολογικής συνέπειας στην ΚΟ

admin

Εύα Καϊλή: Τι θα κρίνει την κράτησή της – Το «αγκάθι» στην υπεράσπισή της

admin

Ανδρουλάκης για πυρκαγιές: «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν»

admin