Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νασράλα: Θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της επίθεση – Αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:34

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του πραγματοποίησε επίθεση κατά του στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτή διεξήχθη όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί. Διευκρίνισε ότι η επίθεση είχε στόχο βάση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, 110 χλμ. εντός του ισραηλινού εδάφους και σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί εναντίον του Ισραήλ.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η οργάνωση θα αξιολογήσει τα “αποτελέσματα” της επίθεσης και εάν αυτά κριθούν ικανοποιητικά τότε τα αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ θα θεωρηθεί ότι έχουν ολοκληρωθεί. Εάν όχι, η οργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει και σε νέο πλήγμα, τόνισε ο αρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης. 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Ισραήλ, ενώ χαιρέτησε την επίθεση ως την πρώτη μεγάλη επιχειρήσεις μετά τη δολοφονία του Σουκρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας της οργάνωσης.

Ο “βασικός στόχος της επιχείρησης” ήταν “η βάση του Γκλιλότ”, η μεγαλύτερη ισραηλινή βάση πληροφοριών του στρατού, 110 χλμ. από τα σύνορα”, δήλωσε ο Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με το εύρος των ζημιών του υπέστη, ενώ αρνήθηκε τους “ψευδείς ισχυρισμούς” του Τελ Αβίβ ότι ο στρατός του κατέστρεψε σήμερα “χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών” στον Λίβανο και “αναχαίτισε χιλιάδες ρουκέτες”.

“Οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η αντίσταση επρόκειτο να εκτοξεύσει 8.000 ή 6.000 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι (το Ισραήλ, σ.σ.) το απέτρεψε, είναι ψευδείς ισχυρισμοί”, δήλωσε ο Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας ότι μόνο “δεκάδες ράμπες καταστράφηκαν”. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Ο Νασράλα δήλωσε επίσης ότι η σιιτική οργάνωση αποφάσισε να μην απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της στοχοθετώντας αστικές περιοχές ή ισραηλινές υποδομές.

Όπως τόνισε το ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την επίθεση σε δύο στάδιο. Αρχικά εκτόξευσε “340 ρουκέτες Κατιούσα” κατά έντεκα στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν  για να αποσπάσουν την προσοχή του Σιδηρού Θόλου και άλλων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Σε δύο στάδιο, εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον νότιο Λίβανο αλλά και για πρώτη φορά από την κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κατά στρατιωτικών στόχων βαθιά στην ισραηλινή επικράτεια, που είχαν στόχο τη βάση Γκλιλότ αλλά και την αεροπορική βάση Έιν Σέμερ, δήλωσε ο Νασράλα.

Για πρώτη φορά στείλαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από την περιοχή Μπεκάα. Εκτοξεύσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο από τα νότια όσο και από τα βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Η Χεζμπολάχ δεν είχε κανένα σχέδιο να πλήξει στόχους στο Τελ Αβίβ, εκ των οποίων το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας. Δεν είχαμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε σήμερα πυραύλους ακριβείας, αλλά ίσως τους χρησιμοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε.

Κανένας από τους στρατηγικούς μας πυραύλους ή ακριβείας υπέστη ζημιές στις ισραηλινές επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου 30 λεπτά πριν από την επιχείρησή μας, αλλά οι περιοχές που αποτέλεσαν στόχο δεν είχαν καμιά σχέση με την επιχείρηση. Η στρατιωτική μας επιχείρηση ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, με ακρίβεια. Θα αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της σημερινής επιχείρησης, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα απαντήσουμε και άλλη φορά, τόνισε ο Νασράλα.

Με πληροφορίες από Times of Israel και Reuters.

Related posts

Ρωσία: Ο Πούτιν αποστράτευσε τον μαχητή του Ψυχρού Πολέμου Πάτρουσεφ

admin

Οι ΗΠΑ “αισιοδοξούν” για νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα

admin

Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Έπειτα από δέκα μήνες συγκρούσεων

admin

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέρριψε 26 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κριμαία

admin

Ισραηλινός πρέσβης: Προειδοποιούμε το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση

admin

Καναδάς: Κυρώσεις σε 9 φυσικά πρόσωπα και τηλεοπτικούς σταθμούς της Μολδαβίας για σχέσεις με τη Ρωσία

admin

Γαλλία: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ – Άνδρας προσπάθησε να σκαρφαλώσει πάνω του

admin

Υποχωρεί η απειλή οι Ρώσοι να ανατινάξουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τους Ουκρανούς

admin

Μαδαγασκάρη: Δεκατρείς νεκροί, εκ των οποίων 7 ανήλικοι, από ποδοπάτημα σε στάδι

admin