Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Payout 50% από τα φετινά κέρδη υπόσχεται η Τράπεζα Κύπρου

Με δέλεαρ την επιδιωκόμενη διανομή στους μετόχους του 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών, επιχειρεί να εισάγει τις μετοχές της στο Χ.Α., αφού προηγουμένως τις διαγράψει από το Λονδίνο, η Τράπεζα Κύπρου (BoCH).

Βάσει όσων αναφέρονται στο περιληπτικό σημείωμα, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, το payout των μετόχων από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης επιδιώκεται να ανέλθει στο 50%, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων, των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά και των αποτελεσμάτων σχεδιασμού κεφαλαίου και ρευστότητας.

Την πρόθεση του Συγκροτήματος προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η αναφορά του, όμως, στο περιληπτικό σημείωση για την επιδιωκόμενη εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της Bank of Cyprus Holdings (BoCH), μητρική της Τράπεζας Κύπρου, στο Χ.Α. ενέχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Payout ratio της τάξης του 50% αποτελεί την υψηλότερη ανταμοιβή, που υπόσχεται εισηγμένη στο Χ.Α. τράπεζα. Σε αυτό το σημείο θεμελιώνεται το επενδυτικό αφήγημα, που αναμένεται να παρουσιάσει η διοίκησή της στους επενδυτές, εφόσον η διαγραφή μετοχών από το LSE και η εισαγωγή στην Αθήνα λάβει την έγκριση των μετόχων.

Η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τους συμβούλους της προγραμματίσει σειρά παρουσιάσεων σε εξωτερικό, αλλά και σε εγχώριους θεσμικούς, τον Σεπτέμβριο. Παρουσιάσεις που σε συνδυασμό με την φθηνή, συγκριτικά, αποτίμηση της BoCH, αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου και στην εκτόνωση της πίεσης, την οποία δημιουργεί η δημοσιοποιημένη πρόθεση τριών μετόχων να διαθέσουν τις μετοχές τους.

CarVal Investors και Caius Capital ανέθεσαν στη Jefferies το έργο συνδυαστικής πώλησης των μετοχών, που κατέχουν στη BoCH. Με βάση το μετοχολόγιο της 12ης Αυγούστου η CarVal κατείχε το 9,11% του μετοχικού κεφαλαίου της BoCH και η Caius Capital το 5,43%.

Η υπό εκκαθάριση Λαϊκή (4,83%) και η EBRD (5,04%) πρέπει, επίσης, κάποια στιγμή να αποεπενδύσουν. Ο εκκαθαριστής της Λαϊκής προανήγγειλε ότι θα αναθέσει διαδικασία πώλησης και σύμφωνα με πληροφορίες, το mandate ανέλαβε η Bank of America. Είναι πιθανό, ως εκ τούτου, η Λαϊκή να ανοίξει πρώτη το χορό της αποεπένδυσης, επιχειρώντας τη διάθεση του ποσοστού της, μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χ.Α.

Το ίδιο θα πρέπει να πρέπει να πράξουν κάποια στιγμή και οι Ρώσοι μέτοχοι της BoCH. Η Lamesa Investments κατέχει το 9,32% και η Osome Investments το 3,33%. Αντίθετα, αυξάνει τη θέση της η Senvest (σ.σ. περί το 9%), ενώ η Helikon τη διατήρησε σταθερή (4,06%).

Υπενθυμίζεται ότι η Bank of Cyprus Holdings έχει, ήδη, καταβάλει μερίσματα στους μετόχους από τα κέρδη χρήσεων 2023 και 2022, ενώ από τις 19 Απριλίου «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς ως 7.343.249 μετοχών, με ανώτατο ποσό, που μπορεί να διατεθεί για αγορές ιδίων, τα 25 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η BoCH κατέβαλε, φέτος, μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2023 (payout ratio 30%), ενώ πέρσι είχε καταβάλει 0,05 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2022.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου τρέχουσας χρήσης η διοίκηση της BoCH προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση καθοδήγησης για τα κέρδη και την απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της φετινής χρονιάς και του 2025.

Βάσει της παραπάνω καθοδήγησης, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν, φέτος, σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να ξεπεράσει το 19%. Το guidance εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση ότι το μέσο Euribor τριμήνου θα διαμορφωθεί φέτος σε 3,8%. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση αποκλιμάκωσης μεταξύ των κυπριακών και ελλαδικών συστημικών τραπεζών.

Για το 2025 προβλέπονται καθαρά έσοδα από τόκους άνω των 700 εκατ. ευρώ, αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, με ρυθμό αντίστοιχο της ανόδου ΑΕΠ και RoTE σε επίπεδα mid-teens. Η BoCH διέθετε στις 30/6/2024 πλεονάζουσα ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ, που ήταν τοποθετημένη στο Ευρωσύστημα, ενισχύοντας λόγω του υψηλού επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων της αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο (10,1 δισ. ευρώ στις 30/6) και το μερίδιο χορηγήσεων στην κυπριακή αγορά έχει φθάσει σε 43,2%.

Πώς θα διενεργηθεί η εισαγωγή

Εφόσον οι μέτοχοι της BoCH, που θα παραστούν/εκπροσωπηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 13ης Σεπτεμβρίου εγκρίνουν με ποσοστό τουλάχιστον 50% την πρόταση του Δ.Σ. για διαγραφή των μετοχών από το London Stock Exchange και την εισαγωγή της στο Χ.Α, το σχετικό αίτημα αναμένεται να εξετασθεί από την Επιτροπή Εισαγωγών του Χ.Α. στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αν το Χ.Α ανάψει πράσινο φως, η διαγραφή των μετοχών της BoCH από το LSE, οι μέτοχοι της Bank of Cyprus Holdings θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τις 444.232.065 μετοχές που κατέχουν (σ.σ. οι 53.645 εξ αυτών διακρατούνται από τη BoCH ως ίδιες) στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.

Η διαπραγμάτευσή του συνόλου των παραπάνω μετοχών στο Χ.Α θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με το σύμβολο «BOCHGR». Προηγουμένως, στις 19 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαγραφή των μετοχών της BoCH από το LSE.

Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στην τιμή κλεισίματος στο ΧΑΚ, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση (σ.σ. Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου) από την έναρξη διαπραγμάτευσης στην Αθήνα.

Related posts

Coca-Cola 3Ε: Ξαναρχίζει το πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης HoReCa Empowered

admin

Επένδυση $750 εκατ. από Βαγγέλη Μαρινάκη σε 10 νέα πλοία

admin

Intercontinental International ΑΕΕΑΠ: Κέρδη 1,46 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

admin

Συνεργασία με την ελβετική Logitech ανακοίνωσε η Globalsat-Teleunicom

admin

Μοτοδυναμική: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών

admin

Βιομηχανία: Συνάντηση κορυφής με «βαριά» ατζέντα και συμμετοχή Ευ. Μυτιληναίου

admin

EY: Πώς γίνεται ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις

admin

ΕΤΕ: Ενεργή συμβολή στην ανάδειξη του Δήμου Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

admin

Attica Group: Στο 91,22% το ποσοστό της STRIX Holdings

admin