Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εταιρεία από τον Παντελιάδη για τα C-stores

Πριν από λίγες ώρες η Βρετανική αλυσίδα Waitrose ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει 100 καταστήματα γειτονιάς (convenience stores ή c-stores) τα επόμενα πέντε χρόνια στο πλαίσιο μιας επένδυσης ύψους 1 δισ. λιρών σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις καταστημάτων.

Την ίδια ώρα η ιαπωνική Seven & I Holdings, στην οποία ανήκει η αλυσίδα 7-Eleven που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ευκολίας στον κόσμο με 85.800 σημεία, έχει γίνει αποδέκτης πρότασης εξαγοράς από τον Καναδικό όμιλο Alimentation Couche-Tard που διαθέτει 16.700 καταστήματα παγκοσμίως.

Οι Καναδοί προσφέρουν περισσότερα από 30 δισ. δολάρια για την Seven & I -σ.σ. εκμεταλλεύεται μια σειρά από άλλες εμβληματικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Denny’s, Tower Records και Ito-Yokado- με τους Ιάπωνες να έχουν συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει την προσφορά. 

Τα μεγέθη αυτά είναι εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως η εσωτερική αγορά έχει κάτι κοινό με το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο στερέωμα. Τη στροφή των μεγάλων αλυσίδων, αλλά και άλλων επενδυτών, στα καταστήματα γειτονιάς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της αλυσίδας METRO συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη που «κτίζει» από το τέλος του 2021 το δίκτυο Μy Market Local μέσω του μοντέλου franchising. Το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη λειτουργία εντός του έτους 25 νέων καταστημάτων franchise My Mark et Local (σ.σ. στο τέλος του 2023 ήταν 13).

Η σύμβαση με τους franchisee είναι δεκαετής με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια, το κατάστημα πρέπει να έχει χώρο πώλησης 120-200 τ.μ. και χώρο αποθήκης 50-80 τ.μ., η αρχική επένδυση από τον συνεργάτη (περιλαμβάνει αρχικό εμπόρευμα και αρχική επένδυση) υπολογίζεται στα 85.000-105.000 ευρώ, το entry fees είναι 2.000 ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα χρήσης του καταστήματος 2.500-3.200 ευρώ.

Απώτερος στόχος είναι έως το 2026 το συγκεκριμένο δίκτυο να αριθμεί 100-120 καταστήματα. Για την υλοποίηση αυτού του επενδυτικού ανοίγματος προς τα μικρά σημεία που καταγράφουν μαζί με τα υπερ μάρκετ και την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά (σ.σ. το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν 6% και το σύνολο της αγοράς 3%) η METRO ίδρυσε χθες μια νέα εταιρεία.

Πρόκειται για την Μy Market Local Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και σκοπό μεταξύ άλλων το λιανικό εμπόριο σούπερ μάρκετ με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων, λιανικό εμπόριο (πρατήριο) ψωμιού, υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέριες, μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο και φυσικά υπηρεσίες παραχώρησης προνομίου franchise. 

Related posts

Prodea: Ποια γραφεία εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση

admin

Ηλεκτρονικά η σύσταση παρακαταθήκης στο ΤΠΔ

admin

Πειραιώς: Μειώνει τα κόκκινα δάνεια με δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων

admin

Ψάχνει ιδιοκτήτη το πρώην Grande Mare στις Μπενίτσες της Κέρκυρας

admin

Ο Κωστής Γκλαβάς νέος CEO στην Avramar Seafood

admin

Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη του ΟΛΠ, πάνω από 100 εκατ. ο τζίρος στο εξάμηνο

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ

admin

Περιστέρης: Τις επόμενες εβδομάδες οι υπογραφές για την Εγνατία Οδό

admin

Συνεργασία ΕΜΠ-ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης

admin