Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τσαπανίδου, ο ναύαρχος και η άδεια έδρα στη Βουλή

Λίγες ημέρες έμειναν μόνο μέχρι τις 28 Αυγούστου, την ημερομηνία που περιμένει διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λάτρεις των κοινοβουλευτικών. Διότι τότε, με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις θερινές της διακοπές, θα δρομολογηθεί και η πλήρωση της έδρας του παραιτηθέντος Οθωνα Ηλιόπουλου. Ως γνωστόν, υπάρχει, από την ημέρα της παραίτησής του, έντονη κινητικότητα παρασκηνιακά και πιέσεις προκειμένου να παραιτηθούν οι επιλαχόντες που μεσολαβούν ανάμεσα στον Ηλιόπουλο και τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να καταλάβει την έδρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως και ψήφισμα κυκλοφόρησε από τη νομαρχιακή επιτροπή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο καλούσε «όλους τους εμπλεκόμενους/ες υποψήφιους/ες» να παραιτηθούν, με μια δημιουργική πολιτική επιχειρηματολογία που δεν στέκει σε καμία ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής και δεν υποστηρίχθηκε οργανωμένα κι από καμιά άλλη οργάνωση του κόμματος. Η πίεση επικεντρώθηκε δε κυρίως στη Ζωρζέτα Λάλη, παρότι δεν είναι η πρώτη επιλαχούσα. Για τον προφανή λόγο ότι έχει πλέον προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά αλλά δηλώνει ότι, αν έφτανε η σειρά της, θα ορκιζόταν στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ κανονικά. Οι πληροφορίες, ωστόσο, συνηγορούν ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Και ότι η Πόπη Τσαπανίδου προτίθεται, όταν κληθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να βάλει τα καλά της και να πάει να ορκιστεί βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η σφήνα της Λάλη

Η Τσαπανίδου είναι, βεβαίως, ένα πρόσωπο που έκανε ένα συγκεκριμένο πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα. Ηταν η «πάμε, πρόεδρε, με φόρα» των τελευταίων χαμένων εκλογών του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, στο περιβάλλον του Κασσελάκη η εξέλιξη που προμηνύεται δεν είναι βέβαιο ότι είναι προτιμότερη από το σενάριο της Λάλη. Οι απόψεις διίστανται. Διότι κάποιοι προτιμούσαν να έφτανε η λίστα των επιλαχόντων στη Λάλη. Και θα ήταν μια ευκαιρία για τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να αποδείξει την κομματική του στράτευση, παραιτούμενος για να αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία ο πρόεδρος. Διότι ο Κασσελάκης το αξιολογεί ως πάρα πολύ σημαντικό το να μπει στη Βουλή και εκτιμά ότι οι κόντρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του δώσουν πολλούς πόντους.

Συσχετισμοί δυνάμεων

Τα υπόλοιπα του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κρίσης του θα τα διαβάσετε αναλυτικά στις πολιτικές σελίδες. Πριν τα αφήσω εδώ, ωστόσο, για τους λάτρεις της αριθμητικής, να σας δώσω μια εικόνα των συσχετισμών δυνάμεων που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου. Τι εννοώ; Οτι για να προκληθεί νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση – αν υποθέσουμε ότι ο Πολάκης το εννοεί ή οι «87» το τολμήσουν – απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων των μελών του καθοδηγητικού οργάνου. Με τα σημερινά δεδομένα, λένε οι συριζαϊκές πηγές, η ομάδα των «87» μετρά πλέον πάνω από 100 μέλη. Σε χαμηλότερα επίπεδα, αριθμητικά, αλλά άνω των 50 λέγεται ότι είναι και τα στελέχη που συντάσσονται με τον Παύλο Πολάκη. Αυτά βέβαια ουδείς παίρνει όρκο ότι αν «σφίξουν τα γάλατα» δεν θα αλλάξουν. Αλλά ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή τα κουκιά είναι τόσα. Μια Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή, που έχει 301 μέλη και είναι «σπασμένη» στα τρία. Εάν, άρα, ο «αψύς» καταθέσει μια πρόταση μομφής εις βάρος του Κασσελάκη, θα πρέπει να βρει υποστηρικτές από άλλες κομματικές ομάδες. Με τις οποίες, ως γνωστόν, δεν χωνεύονται και πολύ.

Η επιτροπή καταστατικού

Στο μεταξύ χθες, μέσα σε αυτό το όμορφο κλίμα, συνεδρίασε και η επιτροπή καταστατικού ενόψει των προωθούμενων αλλαγών στο συνέδριο. Η ατζέντα εκεί είναι ορθάνοιχτη. Και στο τραπέζι έχουν πέσει συζητήσεις και προτάσεις που αφορούν από το όνομα μέχρι την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, το οργανόγραμμα και τη λειτουργία των οργάνων και των οργανώσεων. Θέματα τα οποία πολώνουν και θα προκαλέσουν, οπωσδήποτε, τριβές και αντιδράσεις.

Στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια

Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών από την «εβδομάδα υψηλού επιπέδου» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου, η ελληνική διπλωματία θα εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της παρουσίας της στο Βερολίνο – στις αρχές Οκτωβρίου – και τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2014 και αφορά μια «πλατφόρμα» συνεργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Εκεί, η Ελλάδα, προσώρας, είναι βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ το ενδιαφέρον φέτος θα είναι αυξημένο καθώς το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, χώρες με τις οποίες η Αθήνα έχει ανοιχτά διπλωματικά μέτωπα, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των συγκεκριμένων χωρών.

Τον «έφαγε» η Αίγινα

Οι φίλοι της στήλης θα θυμάστε ίσως τα νέα για τον υπουργό Εξωτερικών κι επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της Λιθουανίας, τον Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, για τον οποίο είχε αποκαλυφθεί ότι διαθέτει, μέσω της συζύγου του, μια βίλα 313 τετραγωνικών μέτρων στην Αίγινα. Την οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της λιθουανικής αντιπολίτευσης, αφενός είχε αποκρύψει, αφετέρου αγόρασε λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι ενώ επικρατούσε ανασφάλεια και στη δική τους χώρα. Γιατί τα θυμίζω αυτά; Διότι ο Λαντσμπέργκις φιλοδοξούσε να αφήσει το υπουργείο για να γίνει ο επόμενος επίτροπος της Λιθουανίας. Και το σκάνδαλο τον έκοψε από την Κομισιόν.

Related posts

Δεύτερη απώλεια βουλευτή για την Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου

admin

ΠΑΣΟΚ για Μπέο: Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων η αυτονόητη καταδίκη σκοταδισμού και ομοφοβίας

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική Κασσελάκη ενόψει του δεύτερου γύρου

admin

Στη Ραμάλα την Πέμπτη ο Γεραπετρίτης – Θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

admin

Πλαίσιο για συνεργασίες διαμορφώνει ο Ανδρουλάκης

admin

Κασσελάκης: Στηρίζουμε Γιώργο Ιωακειμίδη – Ερχονται εκπλήξεις

admin

Υπάρχει προοπτική για σύγκλιση στην Κεντροαριστερά;

admin

Μια κυβέρνηση χωρίς εμπόδια και αντίλογο

admin

Μητσοτάκης: Τον πλούτο που δημιουργούμε τον μοιράζουμε δίκαια πρώτα στους πιο αδύναμους

admin