Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν – Η επικίνδυνη θέση της Ελλάδας

Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη, αναφέρει ο Guardian. 

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Όμως η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ανταποκριθεί σταδιακά στην αύξηση της θερμοκρασίας και μπορεί ακόμη και να αυξηθεί, αν ληφθούν υπόψη οι ηλικίες των ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Εάν η παγκόσμια θέρμανση φθάσει σε καταστροφικά επίπεδα, κατέληξαν οι ερευνητές, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει “πρωτοφανείς προκλήσεις” στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καυσώνων.

“Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα”, δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι θάνατοι από τη ζέστη θα μπορούσαν να φτάσουν στις 129.000 ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν περαιτέρω, από περίπου 44.000 που είναι σήμερα. Επιπλέον, ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα διεξήχθη με αφορμή μια σειρά από καύσωνες που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν τα επιχειρήματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής που υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επωφελήσει την κοινωνία επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.

Ακόμη και στην Ευρώπη, την πιο δροσερή κατοικημένη ήπειρο, οι ζωές που χάνονται από την ισχυρότερη ζέστη θα αντισταθμίσουν εκείνες που σώζονται από το ηπιότερο κρύο. Οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Αμερικής “ψήνονται” σε ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες.

“Αυτή η έρευνα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome.

Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη “δεν είναι καν η πλήρης εικόνα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία. “Και στη συνέχεια υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχίες στις καλλιέργειες, καταστροφές από πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας”.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους, με τους άνω των 85 ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο MRC για το Περιβάλλον και την Υγεία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη είναι υψηλής ποιότητας και παρέχει πολύτιμες γνώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη που υπέθεσε ότι η επίδραση της θερμοκρασίας στα ποσοστά θανάτου ήταν σταθερή μεταξύ 2000 και 2019, είπε, αλλά άλλες μελέτες έχουν αναφέρει μείωση λόγω παραγόντων όπως η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και οι αλλαγές στις υποδομές. “Η μη συνεκτίμηση αυτού του γεγονότος αναμένεται να υπερεκτιμήσει τη μελλοντική επίδραση της θερμότητας στη θνησιμότητα”, δήλωσε.

Η μελέτη προέκτεινε επίσης τα δεδομένα για τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερο θερμικό στρες.

Related posts

Η Ρωσία συνιστά στους αξιωματούχους να αγοράζουν ρωσικά Lada και κινεζικά αυτοκίνητα

admin

Τουρκία: Το Ισραήλ θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο ο υπουργός Ενέργειας

admin

Υπόθεση Μπελέρη: Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων ζητά να αναλάβει καθήκοντα ως Δημάρχος Χιμάρας

admin

Ινδία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

admin

Εισαγγελία Παρισιού: Η Μαρίν Λεπέν πρέπει να δικασθεί με την κατηγορία της κατάχρησης κεφαλαίων της ΕΕ

admin

Μακρόν: Για πρώτη φορά τάσσεται ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου για την ευθανασία

admin

Δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα αναχωρεί από το λιμάνι της Λάρνακας

admin

Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν καταφύγει στην Αρμενία

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο πόλεμος έληξε, 97.735 άνθρωποι έφυγαν στην Αρμενία και ο ΟΗΕ στέλνει ανθρωπιστική αποστολή

admin