Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανικό αίτημα για μπλόκο στα μπαλέτα Μπολσόι

Την ενόχλησή της πληροφορούμαι ότι έχει εκφράσει η διπλωματική αποστολή της Ουκρανίας στην Αθήνα, για τις δύο παραστάσεις που θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα ρωσικά μπαλέτα Μπολσόι στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Οχι απλώς λόγω καταγωγής, όπως εξηγούν, αφού για τους Ουκρανούς τα διάσημα μπαλέτα δεν αποτελούν απλές καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά έναν ακόμη μηχανισμό ρωσικής προπαγάνδας. Αναφέρουν μάλιστα ότι χορευτές τους υποστηρίζουν ανοιχτά τον Πούτιν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν κάνει παραστάσεις, γυρίσματα και φωτογραφίσεις στα κατεχόμενα εδάφη και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Μαθαίνω ότι ανάλογες παραστάσεις της ίδιας περιοδείας σε άλλες χώρες έχουν ήδη ακυρωθεί. Και η ουκρανική διπλωματική αποστολή βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων και των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού με τον ίδιο σκοπό.

Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα γνωρίζει την ενόχληση των Ουκρανών και εξετάζει το ζήτημα. Από την αρχή του πολέμου, άλλωστε, η γενική γραμμή σε ό,τι έχει να κάνει με πολιτιστικό γεγονός είναι να δείχνουμε μια γενναιοδωρία. Εκτός αν πρόκειται, βέβαια, για κρατικές δομές, για τις οποίες διατηρούνται οι λογικές επιφυλάξεις. Αρα, κάθε τέτοια παράσταση, συναυλία κ.λπ., κρίνεται κατά περίπτωση.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Επέτειος στο Σύνταγμα

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί στην Ελλάδα ετοιμάζονται να γιορτάσουν την εθνική τους γιορτή το Σάββατο, δηλαδή την επέτειο της ανεξαρτησίας τους από την ΕΣΣΔ που είχε υπογραφεί στις 24 Αυγούστου του 1991. Αυτή, βέβαια, θα είναι, δυστυχώς, η τρίτη χρονιά που τη γιορτάζουν ενώ η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή. Για τους Ουκρανούς που ζουν στη χώρα μας, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία μαθαίνω ότι έχουν κληθεί και πολλοί έλληνες αξιωματούχοι. Ενώ θα μεταδοθούν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Καραμανλής στο κάστρο Σαμαρά

Στα μέρη του Αντώνη Σαμαρά, τη Μεσσηνία, εθεάθη ο Κώστας Καραμανλής, για καλοκαιρινές διακοπές φυσικά, με βόλτες στην Πύλο και την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Σε μια από τις βραδινές εξορμήσεις του στην Πύλο ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κώστα Σαμαρά, τον γιο του έτερου πρώην πρωθυπουργού (και μελλοντικού «διαδόχου» του στη Βουλή, προεξοφλεί ένας μεσσήνιος νεοδημοκράτης φίλος της στήλης). Ο γιος του Αντώνη Σαμαρά, μάλιστα, ανέβασε και φωτογραφία με τον Καραμανλή στα social media, συνοδευόμενη από το λιτό σχόλιο «τιμή μου». Το ερώτημα είναι, φυσικά, αν, εκτός από τον γιο, συνάντησε και τον πατέρα. Η απάντηση, εξ όσων ακούω, είναι αρνητική. Και μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δύσκολο να μείνει κρυφή, άλλωστε. Παρ’ όλ’ αυτά, έχουν γενικώς φουντώσει οι φήμες ότι θα υπάρξει και νέα κοινή παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών σε μελλοντική εκδήλωση.

Διευκρινίσεις για το Ινστιτούτο

Πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εντολή σε εταιρεία να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με όσα καταγγέλλονται περί κονδυλίων που έχει λάβει το ινστιτούτο της Αθηνάς Λινού. Από τη μεριά της, ωστόσο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, η βουλευτής απάντησε ότι επικοινώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη και της διέψευσε ότι τίθεται ζήτημα «έρευνας», ενώ έδωσαν ραντεβού μετά την επιστροφή της για να του δώσει η ίδια όποιες διευκρινίσεις χρειάζεται. Χαρακτήρισε το ζήτημα «συνεχιζόμενη ψευδολογία από συγκεκριμένο κέντρο» και τόνισε ότι «το Ινστιτούτο Prolepsis και όλα του τα προγράμματα, ούτως ή άλλως, ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς, και από κρατικούς φορείς».

Ο Αδωνις «έκοβε» πρόσωπα

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο φυσικά ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται εσχάτως και σε έναν παράλληλο ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε όλα τα θέματα είναι εκεί πια για να αναλάβει δράση. Ετσι, μετά την παρέμβασή του για τις υποκλοπές, ανέλαβε την επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και των διαμαρτυριών που σημειώθηκαν κατά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Πεντέλη. Απεφάνθη, λοιπόν, χθες ότι «όποιος είχε καθαρίσει την αυλή του και τον γύρω χώρο του δεν κινδύνευσε», με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι «οκτώ στα δέκα σπίτια που έπαθαν ζημιές δεν είχαν κάνει δήλωση καθαρισμού» στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. Ενώ για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται για πραγματικούς κατοίκους της περιοχής γιατί αυτός εκλέγεται εκεί και τους ξέρει. «Ηταν διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς» ανέφερε, φαντάζομαι έπειτα από σχετική φυσιογνωμική μελέτη.

Related posts

Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτουν τον διάλογο

admin

Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

admin

«Ψήνεται» νέα υπόθεση κατάχρησης προσωπικών δεδομένων

admin

Αριστερά και εθνικά θέματα, μια δύσκολη εξίσωση

admin

Εκλογές: Ποιος παράτησε τον Βελόπουλο;

admin

Η απάθεια των μαρτύρων, νίκη για τους τραμπούκους

admin

Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για διάλογο με την κυβέρνηση

admin

Σε Λιθουανία και Εσθονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Ακης Σκέρτσος για φωτιές: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό

admin