Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η εισαγγελία της Γουατεμάλας ζητεί να αρθεί η ασυλία του προέδρου Αρέβαλο

Η αμφιλεγόμενη εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρθεί η ασυλία του προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρέβαλο, κατηγορώντας τον πως ενέκρινε “παράνομες” πληρωμές σε εταιρείες του τομέα των κατασκευών.

Αίτημα για την άρση της ασυλίας του προέδρου Αρέβαλο “υποβλήθηκε” στον κορυφαίο θεσμό της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε, στον οποίο έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ για διαφθορά.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατηγορεί τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο ότι διέταξε την πρώην υπουργό Επικοινωνιών Γιάζμιν δε λα Βέγα να καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που φέρονται να ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Κουρουτσίτσε διαβεβαίωσε πως “τεκμηριώσαμε” ότι “ο πρόεδρος (…) είναι ο κυριότερος προαγωγός της διαφθοράς και της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα”.

“Οι παραλογισμοί του κ. Κουρουτσίτσε δεν έχουν καμιά θέση σε ποινική διαδικασία”, ήταν η αντίδραση της γραμματείας επικοινωνίας της προεδρίας, σε μήνυμα που διένειμε σε ΜΜΕ.

Από πέρυσι, ο κ. Αρέβαλο και η αμφιλεγόμενη γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας εμπλέκονται σε ανελέητο πόλεμο.

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος προσπαθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο να εξωθήσει σε παραίτηση αυτήν που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επίσης έχουν εγγράψει σε μαύρες λίστες “διεφθαρμένων” και “αντιδημοκρατικών” παραγόντων.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος παρουσίασε σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, που είχε σκοπό να διευκολυνθεί η απομάκρυνση της κυρίας Πόρας από το αξίωμα, καθώς δεν έχει νομικά τη δυνατότητα να την καθαιρέσει· όμως το κείμενο δεν προχώρησε στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Αρέβαλο, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές υποσχόμενος να αγωνιστεί εναντίον της ενδημικής διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα πως ενορχήστρωσε απόπειρα “πραξικοπήματος” όταν έκανε δικαστικούς ελιγμούς για να τον εμποδίσει να αναλάβει την εξουσία.

Η Γουατεμάλα καταλαμβάνει την 154η θέση στον κατάλογο της αντίληψης της διαφθοράς που καταρτίζεται από τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, με επίδοση 23/100.

-

Related posts

COP28: Οι συμμετέχουσες χώρες ενέκριναν επίσημα συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές

admin

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί

admin

Οι μέτοχοι του 35% του διεθνές αεροδρομίου Χίθροου θα εκποιήσουν το μερίδιό τους από κοινού με τη Ferrovial

admin

Ινδία: Οι διασώστες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις επιχειρήσεις σκαψίματος για να φτάσουν στους 41 παγιδευμένους εργάτες

admin

Τραμπ: Ο πρόεδρος πρέπει να έχει “λόγο” στις αποφάσεις της Fed – Προτείνει τρεις τηλεμαχίες με την Κάμαλα Χάρις

admin

Έκκληση στους Χούθι να απελευθερώσουν το πλήρωμα του πλοίου Galaxy Leader

admin

Κιμ Γιονγκ Ουν: Απαγορεύει στους Βορειοκορεάτες να λένε “σ’ αγαπώ”

admin

Ο Μπάιντεν “πιστεύει” ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς είναι κοντά

admin

Κριμαία: Η ουκρανική επίθεση προκάλεσε “έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών”, αναφέρει η Ρωσία

admin