Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις παρεμβάσεις για τα καμένα της Πεντέλης

Σήμερα στην Πεντέλη θα γίνει ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο. Υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς θα συνοδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συναντηθεί με τους οκτώ δημάρχους των πυρόπληκτων περιοχών και τον περιφερειάρχη Αττικής προκειμένου να συζητήσουν τι μπορεί να κάνει το κράτος για «το σήμερα αλλά και το μεθαύριο» των πολιτών της Βορειοανατολικής Αττικής, όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στόχος της σύσκεψης είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής, να παρουσιαστεί το σχέδιο της κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και να διερευνηθεί τι άλλα μέτρα πρόληψης χρειάζεται να ληφθούν από εδώ και πέρα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μέσα από τα στοιχεία και τις πρωτοβουλίες που θα βρεθούν στην ατζέντα αυτής της συνάντησης ευελπιστεί να αντικρούσει και τις επιθέσεις που δέχεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης με νέο του βίντεο, χθες, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει απορροφήσει από τα 550 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση μόλις 1%, λέγοντας μάλιστα «έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα».

Κυβερνητικές πηγές τού απάντησαν άμεσα σε έντονο ύφος, χαρακτηρίζοντάς τον «περιφερόμενο influencer». «Κάθε χρόνο», ανέφεραν, «εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό άλλωστε έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης».

Πάνω σ΄ αυτό το επιχείρημα, της «δουλειάς» που έχει γίνει στην Πολιτική Προστασία επί της θητείας της γαλάζιας κυβέρνησης – χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται πως απαιτούνται κι άλλα βήματα για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της διαχείρισης μιας κρίσης –, έχει εκπονηθεί το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της τελευταίας φυσικής καταστροφής.

Σύσκεψη

Με βάση αυτό το πλάνο, λοιπόν, η σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού έχει χωριστεί σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη θα επιχειρηθεί ο προσδιορισμός των καμένων εκτάσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον γενικό γραμματέα Δασών, ώστε να γνωρίζουν όλοι πόσα στρέμματα είναι δασικές, αστικές, περιαστικές ή αγροτικές εκτάσεις, κι έπειτα θα αποφασιστεί πού απαιτείται αναδάσωση και πού πρέπει να δοθεί η έμφαση στις υποδομές. Μετά, οι υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου θα ενημερώσουν τους παριστάμενους για τον αριθμό των καθαρισμένων και ακαθάριστων οικοπέδων στις πληγείσες περιοχές, ενώ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έκαναν τα είκοσι συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Στη δεύτερη ενότητα θα αναλυθούν τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, καθώς και οι δράσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος οι οποίες προγραμματίζονται. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει ετοιμάσει το Μαξίμου, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να παρουσιαστούν με χρονοδιάγραμμα, στόχους και διαθέσιμους πόρους. Εκεί αναμένεται να μιλήσει κι ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Για το τρίτο και τελευταίο μέρος προβλέπεται συζήτηση με τους δημάρχους, ώστε να επισημάνουν κι εκείνοι από την καθημερινή τους εμπειρία τι είδους επιπλέον μέτρα πρόληψης είναι απαραίτητο να ληφθούν με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε περιοχής.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «χαρακώματα» ο Πολάκης με την Λινού

admin

Μητσοτάκης: Παντοτινά χρυσή στις καρδιές μας η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

admin

Το μήνυμα της Σακελλαροπούλου: Η ΕΕ να κάνει άλμα προς το αύριο – Ακόμα πιο αναγκαία η γεωπολιτική χειραφέτηση

admin

Οι σταθμοί, το «υπερόπλο» των social media και η εκτίναξη του Κασσελάκη μέσα σε 21 ημέρες

admin

Σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τριπλή πρόκληση από την Άγκυρα και νέες απειλές από Ερντογάν

admin

Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας ο Κασιδιάρης

admin

Τουρκία: Σπάσαμε τα δεσμά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέει τώρα ο Ερντογάν

admin

Αριστερά και εθνικά θέματα, μια δύσκολη εξίσωση

admin