Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στην Κάσο με αποστάσεις ασφαλείας

Θα μπορούσε το προηγούμενο τριήμερο να ανοίξει ένας νέος κύκλος ελληνοτουρκικής έντασης στα ανοικτά της Κάσου, αλλά εκατέρωθεν τηρήθηκαν αποστάσεις ασφαλείας και τα νερά παρέμειναν ήρεμα. Το αναφέρω επειδή το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» επέστρεψε στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κάσου για μετρήσεις σχετικά με την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου. Η σχετική Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου ανέφερε πως το σκάφος θα βρισκόταν στην περιοχή που δεσμεύτηκε για αυτό από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου. Μέχρι και χθες, οπότε και έληξε η σχετική οδηγία προς ναυτιλλομένους, δεν εμφανίστηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία, παρά ένα – η φρεγάτα «TCG Gelibolu» – που παρέμεινε χθες το πρωί σε απόσταση 20 και πλέον ναυτικών μιλίων από το ιταλικό πλοίο, ενώ δεν εκδόθηκε κάποια τουρκική αντι-Navtex που να ισχυρίζεται ότι μετά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κάσου ξεκινά τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι αυτή τη φορά το ερευνητικό σκάφος δεν κινήθηκε σε διεθνή ύδατα – συνεπώς και η Αγκυρα έκρινε ότι η Αθήνα τήρησε τις αποστάσεις.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Για «νέα τουρκική επίδειξη επιθετικότητας» έκανε λόγο πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση, διά της Ρένας Δούρου, η οποία έστρεψε τα βέλη της προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παθητική στάση» διερωτώμενη αν αυτή η τουρκική πρόκληση θεωρείται «υπόθεση ρουτίνας» ή αν «εντάσσεται στο πλαίσιο της “καλής συμφωνίας” των Μητσοτάκη Ερντογάν». «Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας-απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού Δικαίου, υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;» κατέληξε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πατρικό του Βαρθολομαίου

Μια ιδιαίτερη προσωπική επίσκεψη στην Ιμβρο, στο πατρικό σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έκανε ο εμπνευστής του «στρατηγικού βάθους», ο πρώην διπλωμάτης, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ταξίδεψε στο νησί μαζί με την κόρη του και συνεργάτες του. Ο Νταβούτογλου, θυμίζω, δεν είναι τυχαία προσωπικότητα. Εχει τραβήξει εδώ και χρόνια δρόμο χωριστό από τον Ερντογάν, έχοντας ιδρύσει και το δικό του κόμμα. Κι ένας από τους λόγους που τα «έσπασαν» ήταν ο αυταρχισμός και ο συγκεντρωτισμός του Ερντογάν, καθώς και η διαφωνία για την πολιτική της έντασης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Εναντι της επιμονής του Νταβούτογλου ότι η ασφαλέστερη οδός για την Τουρκία είναι η υψηλή διπλωματία και όχι οι «επιδείξεις ισχύος». Διόλου τυχαία, λοιπόν, με τον Βαρθολομαίο είναι γνώριμοι παλαιόθεν και η επίσκεψή του ήταν φιλική, ενώ στο πρόγευμα που του παρέθεσε ο Πατριάρχης είχαν εγκάρδια συζήτηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αντάλλαξαν βιβλία και αναμνηστικά δώρα.

Ευχές για συνύπαρξη

Στη συνέχεια, μαζί με τον Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο, ο Νταβούτογλου περιηγήθηκε στους δρόμους των Αγίων Θεοδώρων και ξεναγήθηκε στο μουσείο του χωριού και στο καφενείο και κουρείο που ανήκε στον πατέρα του Βαρθολομαίου. Οσο για το μήνυμά του στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου, σε αυτό ο Νταβούτογλου εξέφρασε την τιμή που ένιωσε για την υποδοχή που του έκαναν αλλά και την επιθυμία του για αρμονική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών παραδόσεων στην Τουρκία.

Τα προεόρτια της ΔΕΘ

Κλείδωσε για τις 27 του μήνα (την άλλη Τρίτη δηλαδή) η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ, για την οποία σας είχα προϊδεάσει, καθώς σκοπεύει να συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες και φορείς για να καταγράψει τα τοπικά θέματα στην ομιλία του. Ενώ, εκτός από τις συσκέψεις και τα τετ α τετ (για τα οποία έχουν κινητοποιηθεί όλα τα τοπικά στελέχη και οι θεσσαλονικείς βουλευτές) ο Μητσοτάκης προγραμματίζει, μαζί με τον Ακη Σκέρτσο, και μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με γενικότερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια. Θα παρουσιάσουν ενώπιον εκπροσώπων φορέων, αρχών και δημόσιων οργανισμών την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς και την ψηφιακή πλατφόρμα για τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης, με την ονομασία «erga.gov.gr».

Related posts

Μετρούν κόστος και ζημιές από τρία μέτωπα

admin

Εμμονή Τσελίκ με Μητσοτάκη – Δένδια: «Θα κάνουμε τέτοια βήματα που δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν»

admin

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από πολλές περιοχές της χώρας άκουσε ο πρωθυπουργός

admin

Παύλος Μαρινάκης: Ας μην τσουβαλιάζουμε όλους τους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες

admin

Τζάκρη: Εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε αίτημα προανακριτικής για τα Τέμπη

admin

Πυρά κατά Μητσοτάκη και μεγάλη περιοδεία

admin

Κουτσούμπας για Κασσελάκη: Τι διάολο Αριστερός είναι αυτός;

admin

Πέταξαν μπογιές στο σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου

admin

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση για τις φωτιές – Πότε θα γίνει η συζήτηση, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

admin