Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «απεγκλωβισμού» από τα καμένα

Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, η αντιπολίτευση επιμένει ότι πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν για τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης παραμένουν αναπάντητα, ενώ οι κυβερνητικοί συνεχίζουν να εμπλουτίζουν το σχέδιο απεγκλωβισμού τους από τη νέα κρίση που έχει μουτζουρώσει το κυβερνητικό προφίλ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε πως αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, θα βρεθεί στην Πεντέλη με στόχο την κατάρτιση του πλάνου της μεθεπόμενης μέρας της φυσικής καταστροφής, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Μέρος της πρωθυπουργικής αυτοψίας στις πληγείσες περιοχές θα είναι και μια σύσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών με τους δημάρχους Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκειά της αναμένεται να συζητηθούν τα μέχρι τώρα ευρήματα των μηχανικών που έχουν επιφορτιστεί με την καταγραφή των ζημιών καθώς και οι δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία.

Η έμφαση που αποδίδεται στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς αποτυπώνεται και στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «πάει στα καμένα δέκα μέρες μετά».

Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «για να έχει νόημα μια τόσο σημαντική συνάντηση, πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες καταγραφές ζημιών (…), οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης και γενικά κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια για να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, τόσο των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των πολιτών».

Πολιτική Προστασία

Το μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν είναι καινούργιο. Τρία χρόνια νωρίτερα, πριν καν σβήσει η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, είχε επίσης ρίξει όλο της το βάρος σε ένα «στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής». Πάνω στη γενική του ιδέα, λοιπόν, σκοπεύει να πατήσει και φέτος επιχειρώντας να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που εκτιμάται ότι θα έχουν στην αξιολόγησή της από τους πολίτες, στα πρώτα γκάλοπ της νέας πολιτικής σεζόν, τα πλάνα από το φλεγόμενο Χαλάνδρι. Μία ακόμη κρίσιμη για τους κυβερνώντες παράμετρος, βέβαια, είναι και η υπεράσπιση της επιχειρησιακής προόδου που έχει γίνει από το 2021 στην Πολιτική Προστασία. Εξού και για να αντικρούσουν τις επικρίσεις, έχουν αποφασίσει να μιλούν για «τα θετικά βήματα, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπονται» – αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται κι άλλα.

Related posts

Εντεκα πρόσωπα – κλειδιά στην τουρκική αποστολή

admin

Ο γάμος ομοφύλων ξυπνάει «βεντέτα» στη Ν.Δ. – Μετωπική Σαμαρά – Μητσοτάκη

admin

Κριτική Βαληνάκη στη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

admin

Διπλωματικές πηγές για Φρέντι Μπελέρη: Παραβιάζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης

admin

Γενναία μεταρρύθμιση και ριζική τομή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τον Μητσοτάκη

admin

Η Μπεκατώρου ανάμεσα στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Κασσελάκης

admin

Ευρωβουλή: Ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

admin

Δένδιας: Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του – «Η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών πρέπει να είναι σεβαστή»

admin

Μητσοτάκης: «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο – Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια»

admin