Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης του Γάλλου και του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στο Κάιρο

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Στεφάν Σεζουρνέ, συζήτησε σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας, Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

Ο Γάλλος υπουργός, που ολοκληρώνει μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, συζήτησε επίσης με τον Μπαντρ Αμπντελάτι τρόπους να αποφευχθεί μια “κλιμάκωση” στην περιοχή, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί λόγω της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα, διευκρίνισε ο Άχμεντ Αμπού Ζέιντ στο X.

Ο Γάλλος υπουργός, που ήταν την Πέμπτη στον Λίβανο και χθες, Παρασκευή, στο Ισραήλ, αναμένεται να γίνει δεκτός αργότερα σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Η επίσκεψη αυτή εγγράφεται σε μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών που αποσκοπούν να αποτρέψουν μια περιφερειακή επέκταση του πολέμου στη Γάζα, ενώ επικρέμαται η απειλή ιδίως μιας ιρανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Αμπντελάτι, επισκεπτόμενος χθες τη Βηρυτό, δήλωσε πως μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το “κλειδί” προκειμένου η περιοχή να μην οδηγηθεί σε “ολοκληρωτικό πόλεμο”.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, η Αίγυπτος μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που βρίσκονται σε πόλεμο στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν χθες στην Ντόχα, και αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κάιρο, στη βάση μιας νέας αμερικανικής συμβιβαστικής πρότασης, που υποστηρίζεται και από τις υπόλοιπες μεσολαβήτριες χώρες.

Όμως η Χαμάς απέρριψε τους “νέους όρους” του Ισραήλ σε αυτό το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας.

Related posts

Ιταλία: Στις 9 μονάδες η διαφορά του κόμματος της Μελόνι με την κεντροαριστερά

admin

CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων έχει επανέλθει μετά την τεράστια βλάβη

admin

Οι ρωσικές παραδόσεις σιτηρών στην Αφρική θα ξεκινήσουν μέσα σε έναν μήνα

admin

Φον Ντερ Λάιεν στους FT: Η Κομισιόν θα κινηθεί προς ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ

admin

Ουκρανία: Σε μια ακόμη κίνηση “απορωσοποίησης” θα γιορτάζει πλέον τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

admin

ΗΠΑ: Όγδοος μήνας ανόδου για τις τιμές κατοικιών και νέο ρεκόρ

admin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή του Ντ. Τραμπ εναντίον του CNN

admin

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε χαμηλότερα η ανάπτυξη του β’ τριμήνου

admin

Πρόεδρος Ισραήλ: Η εγκαθίδρυση σχέσεων με την Σ. Αραβία θα ήταν “μία νίκη” επί της Χαμάς

admin