Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την ΑΙ

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας:

Αννα Διαμαντοπούλου

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την ΑΙ

Μακριά από τη νοοτροπία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «μια καταγγέλλουσα δύναμη» σχολίασε πως είναι, στη δική της παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αννα Διαμαντοπούλου. Σε ένα θέμα που η ίδια έχει μελετήσει μέσω του «Δικτύου» τα τελευταία χρόνια, πρότεινε μια μάλλον ανορθόδοξη προσέγγιση για το μέλλον: την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με την ένταξη κατάλληλων drones (όχι απλώς ανιχνευτικών).

Το ΑΙ θα μπορούσε να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς, στον εξοπλισμό με «έξυπνα εργαλεία», αλλά και στους νέους τρόπους αναδάσωσης. Ολα αυτά απαιτούν συνεργασία διαφορετικών ιδρυμάτων και φορέων, αλλά και πόρους – με τους άξονες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική κρίση.

«Ολα αυτά απαιτούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής και δράσης. Απαιτούν μια κυβέρνηση με πραγματικό μεταρρυθμιστικό DNA» ανέφερε η πρώην υπουργός, «δείχνοντας» τον δρόμο προς την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του ως πρωταγωνιστή.

Χάρης Δούκας

Σύγχυση αρμοδιοτήτων και αποποίηση ευθυνών

Μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού από την κεντρική διοίκηση, σύγχυση αρμοδιοτήτων και αποποίηση ευθυνών – και λίγο αργότερα έβαλε και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου σε πρώτο κάδρο. «Δεν χωρούν πια δικαιολογίες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να “ξεπλένει” άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού” κράτους. Απουσιάζουν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και τα επαρκή μέσα για τη θωράκιση της χώρας. Απόδειξη ότι η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία άγγιζε, στα τέλη Μαρτίου, με δυσκολία το 1%», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, περιγράφοντας τη σημασία της πρόληψης («με αποκέντρωση, συντονισμό και εκσυγχρονισμό όλων των μέσων, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με ένα νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, με βασικά εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες και τα βασικά χωροταξικά σχέδια για τις κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες»), αλλά κυρίως της πολιτικής βούλησης.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Να κάνουμε περισσότερα, το συντομότερο»

Στη λίμνη Μαραθώνα βρέθηκε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής – το περασμένο βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επισκεφθεί το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής για επί τόπου ενημέρωσή του όσον αφορά την επιχειρησιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε επί ένα 48ωρο στην Αττική.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας.Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Καταθέτοντας μαζί ένα πλαίσιο προτάσεων και αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, «μεενεργότερο ρόλο της Δασικής Υπηρεσίαςκαιαξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο Ανδρουλάκης δήλωσε έτοιμος να συζητήσει «χωρίς κομματικές παρωπίδες» για το θέμα της πολιτικής προστασίας: «Δεν μπορεί κάθε χρόνο να βιώνουμε τόσο τραγικές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό» επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για πασοκικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Αμεσες παρεμβάσεις για την επούλωση πληγών

Παύλος Γερουλάνος

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την πολιτική προστασία πρότεινε, με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παύλος Γερουλάνος.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης είναι δύο: Ο πρώτος είναι η οργάνωση μιας εθνικής πολιτικής πρόληψης «που ανεξάρτητα από τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας θα υλοποιηθεί με τη συμφωνία και τη δέσμευση όλων», με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου, από πολιτικό πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής, το οποίο θα λογοδοτεί σε μια Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Ο δεύτερος είναι η δημιουργία ενός σχεδίου «άμεσων παρεμβάσεων για την επούλωση πληγών όπου είναι εφικτό και σχεδιασμό και υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην Αττική». Ο Γερουλάνος «έδειξε» και στο εσωτερικό: «Ακούω πολλούς να μου λένε “χτύπα το χέρι στο τραπέζι και πες τους να τα μαζέψουν και να φύγουν”. (…) Δική μου δουλειά είναι να πω ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Οχι ο δρόμος του επόμενου ηγέτη-ηγεμόνα που έχει δήθεν όλες τις λύσεις».

Μιχάλης Κατρίνης

Μαζί με την Αττική κάηκε και το «επιτελικό» κράτος

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε, σε σκληρό ύφος, ο Μιχάλης Κατρίνης, στοχεύοντας κυρίως στην κυβερνητική διαχείριση, την επικοινωνιακή οπτική του Μεγάρου Μαξίμου και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών που δεν αφήνει χώρο για πρωτοβουλίες:

«Μαζί με την Αττική, κάηκε οριστικά πλέον και το “επιτελικό” κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ενα “επιτελικό” κράτος που έφερε τη φωτιά μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός πρωτοφανές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι σαφές ότι το δόγμα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας πρέπει να αλλάξει αφού, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Πρέπει επίσης να σταματήσουν οι θεατρικού τύπου επισκέψεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών στο Συντονιστικό. Αυτού του είδους οι πρακτικές προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, προσβάλλουν και αυτούς που δίνουν τη μάχη για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα», επεσήμανε, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν και την ανάληψη ευθυνών «που είναι δεδομένο ότι υπάρχουν από τη στιγμή που η φωτιά ξέφυγε και έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό».

Related posts

«Αλμα» στο Αιγαίο, χάσμα στο Κυπριακό

admin

Qatargate: Το τηλεφώνημα της Καϊλή στην ευρωβουλευτή Αρενά – Η δεύτερη είχε 389 συνομιλίες με τον Παντσέρι

admin

Οικονόμου: Αυστηρή επιτήρηση των συνόρων – Αδιάκοπος αγώνας ενάντια στα εγκληματικά κυκλώματα

admin

Ο «άγνωστος» υποψήφιος των Σοσιαλιστών

admin

Ερντογάν: Συνεχίζει το προεκλογικό παζάρι και ανοίγει νέα μέτωπα – Γιατί συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

admin

Τσίπρας: Ο Κασσελάκης μαθαίνει γρήγορα

admin

Νέα στρατηγική για την ομογένεια

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρές αντιδράσεις από την ατάκα Ραγκούση για το δάνειο και τις εταιρείες Κασσελάκη

admin

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

admin