Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Εξανεμίστηκαν» τα αρχικά κέρδη – Δεύτερη εβδομάδα απωλειών

Επιστροφή στα θετικά πρόσημα σήμερα (9/8) για το ελληνικό

χρηματιστήριο

, έπειτα από το πτωτικό διάλειμμα της Πέμπτης, με το αρχικό προβάδισμα των αγοραστών να φθίνει στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας. Μειωμένη για ακόμη μία ημέρα η συναλλακτική δραστηριότητα, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και τα σημάδια κόπωσης να γίνονται εμφανή. Αποφεύχθηκε, ωστόσο, ένα πτωτικό γύρισμα, όπως συνέβη στην περίπτωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,85 μονάδες ή 0,06% και έκλεισε στις 1.383,31 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.382,85 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.394,64 μονάδες. Δυσπρόσιτο όριο και ανθεκτικό σημείο αντίστασης αποδεικνύονται οι 1.400 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες -3,33% και από την έναρξη του 2024 κερδίζει 6,97%. Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό αρνητικό πενθήμερο του Χ.Α., που υποχωρεί κατά -6,42% εντός του Αυγούστου.





Οι επενδυτές επιδόθηκαν σήμερα σε συντήρηση δυνάμεων στον απόηχο της δύσκολης εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, αλλά και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, όπως αναμένεται να επικρατήσει συναλλακτική άπνοια στην εγχώρια αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς η «Μαύρη Δευτέρα» άφησε τα κατάλοιπά της στην Αθήνα (-6,27%). Ακολούθησε διήμερη αντίδραση, που απέφερε κέρδη σχεδόν 4%.


Πίσω στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η ΔΕΗ ήταν αυτή που ξεχώρισε με άνοδο μεγαλύτερη του 1%, «κλειδώνοντας» την παρουσία της πάνω από τα 11 ευρώ. «Καύσιμο» για το εκτόπισμα της μετοχής η έκθεση της Eurobank Equities. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo «βυθίστηκε» κάτω από τα 22 ευρώ, προς νέα χαμηλά 14 μηνών. Δεύτερη ημέρα ισχυρών απωλειών για τη Motor Oil, η οποία επαναπροσέγγισε το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ (Δεκέμβριος 2022) των 20,9 ευρώ. Ανοδικό ξέσπασμα για την Premia Properties, με ώθηση από τη συμφωνία με θυγατρική της Nordic Leisure, για την είσοδο της σουηδικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης.






Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών




Ήπια άνοδο κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή, κερδίζοντας 0,28% στις 1.212,33 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 3.365,54 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.199,92 μονάδες.


Σε εβδομαδιαία βάση, οι τράπεζες οπισθοχώρησαν κατά -3,37%, ο Large Cap διολίσθησε κατά -3,53% και ο Mid Cap έχασε -1,98%.





Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,144 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,419 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Στα 19,257 εκατ. ευρώ ο τζίρος για την Jumbo, με τους πωλητές να σπεύδουν μαζικά στη μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς καθορίζεται πλέον στα 96,127 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 59 τίτλους, αρνητικά για 42, ενώ 19 έμειναν χωρίς μεταβολή.


Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,82% στα 7,38 ευρώ και η Πειραιώς κατά 0,65% στα 3,744 ευρώ. Αντίθετα, η Alpha Bank σημείωσε πτώση -0,52% στο 1,541 ευρώ και η Eurobank υποχώρησε κατά -0,15% στο 1,9885 ευρώ.






Κυρίαρχο στοιχείο η μεταβλητότητα






Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος ανακοινώσεων των οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου από τις εισηγμένες, με τις BriQ Properties και Intercontinental International να έχουν σειρά μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Επόμενος «σταθμός» η 29η Αυγούστου και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την HELLENiQ ENERGY και την Austriacard Holdings.





Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Αυγούστου. Οι αλλαγές -αν υπάρξουν- θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους από την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Metlen και Motor Oil.






Σε χαμηλό τέμπο η συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές






Αντοχές επέδειξαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, βγάζοντας αντίδραση μετά το πτωτικό ξεκίνημα και «απορροφώντας» τις απώλειες, που ξεπερνούσαν το -1%. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Άνοδο 0,4% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ενώ οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες κινούνται πέριξ του 0,1% με 0,5% και απομακρύνονται από τα υψηλά ημέρας.


Αίσθημα ανακούφισης και στα ασιατικά χρηματιστήρια έφεραν τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς βάζουν «φρένο» ως ένα βαθμό στους φόβους για ύφεση όσον αφορά την αμερικανική οικονομία. Κέρδη 0,7% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, ενώ ξεπέρασε το 1% η άνοδος στις αγορές της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Αυστραλίας.


Πηγή

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Σπάρτη: 79 ντοκουμέντα της φρίκης με τον 40χρονο που βίαζε την κόρη του από όταν ήταν 4 ετών





Στέφανος Τσιτσιπάς: Διέκοψε τη συνεργασία με τον πατέρα του, Απόστολο – «Όταν νιώθω ότι δεν με σέβονται, τείνω να χάνω τον έλεγχο»





Κασσελάκης: Η πισίνα μου είναι βάθους 1,20μ. – Δεν είμαι εγώ, στα 36 μου, η αιτία των δεινών της χώρας

Related posts

Κτηματολόγιο – Κυρανάκης: Τα επόμενα βήματα προς μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα

admin

Φόρουμ Δελφών – Τσακλόγλου: Η αύξηση κατώτατου μισθού θα είναι γενναία και ρεαλιστική

admin

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση με το 7,75% & την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά την Πρωτοχρονιά

admin

Σταϊκούρας: Ήρθε η ώρα αποφάσεων και πράξεων για τη ΛΑΡΚΟ

admin

«Σεισμός» στο Χονγκ Κονγκ με τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας του (pics)

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

admin

myPROPERTY: Ψηφιακά η υποβολή 5 ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

admin

Άνοδος 0,8% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με το 2019

admin