Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ από Ελληνικό στη Lamda Development

Σε νέα επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 71,1 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Ελληνικό ΑΕ, αποδίδοντας ισόποση ρευστότητα στον απώτερο μέτοχό της, Lamda Development. Η επιστροφή κεφαλαίου αποφασίστηκε, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Ιουλίου και αποτελεί την τρίτη αντίστοιχη κίνηση, στην οποία προχωρά η Ελληνικό, το τελευταίο 12μηνο. Μέσω αυτών, η Lamda μετέφερε από την Ελληνικό ΑΕ στην ίδια και εν συνεχεία σε άλλες θυγατρικές της ρευστότητα 302,4 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο μισό του 2023 η Ελληνικό ΑΕ διενήργησε δύο επιστροφές κεφαλαίου στη Hellinikon Global1 (100% θυγατρική της Lamda), αθροιστικού ύψους 231,3 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα 230 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στην Ελληνικό ΑΕ, μέσω, όμως, ενδοομιλικού δανεισμού.

Η Lamda Finance, θυγατρική της Lamda Development, δάνεισε την Ελληνικό, με «τσουχτερό» κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor 12μήνου πλέον περιθωρίου 4,24%), αν συνυπολογιστούν οι εξασφαλίσεις (σύσταση υποθήκης σε ακίνητα, περιορισμοί σε διανομή μερισμάτων, ενεχυρίαση μετοχών και απαιτήσεων από τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών).

Για τους μετόχους του ομίλου η παραπάνω κίνηση δεν αλλάζει κάτι. Η Lamda βρήκε έναν τρόπο να αντλεί έσοδα από τη θυγατρική της, ώστε η ίδια η σύμβαση δανεισμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Lamda Finance ως εξασφάλιση για να σηκώσει δικό της δανεισμό.

Μέρος της ρευστότητας των 71,1 εκατ. ευρώ από την τελευταία επιστροφή κεφαλαίου, πιθανώς ανακατευθύνθηκε στον υπο-όμιλο Lamda Malls. Η τελευταία κάλυψε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Lamda Ellinikon Malls, ύψους 35,1 εκατ. ευρώ και αυτή, με τη σειρά της, έβαλε 30 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ της «κόρης» της Lamda Vouliagmenis Mall και άλλα 5 εκατ. ευρώ στις επίσης «θυγατέρα» της Lamda Riviera.

Υπενθυμίζεται ότι επίκειται η σύναψη οριστικής συμφωνίας με τράπεζες, για τη χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης δύο νέων malls σε Ελληνικό καθώς η Lamda κάλυψε ή είναι κοντά σε κάλυψη του ποσού που καλείται να βάλει ως ίδια συμμετοχή στην επένδυση.

Το ένα εκ των δύο πάρκων (Ellinikon Mall πρώην Vouliagmenis Mall), μεγάλωσε σε επιφάνεια, φθάνοντας σχεδόν τα 100 χιλ. τ.μ. καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για ανάπτυξη γραφειακών χώρων πάνω και δίπλα από τις εγκαταστάσεις του δεν έδειχνε βιώσιμος (σ.σ. ανυπαρξία πρόθυμων αγοραστών) στην τρέχουσα συγκυρία υψηλών επιτοκίων και υψηλού κατασκευαστικού κόστους.

Related posts

Επεκτείνει το δίκτυο φορτιστών η Watt+Wolt

admin

Εξαγόρασε την Nami στη Σερβία Streem Global

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Κρεμλίνο: Δεν σας φοβόμαστε

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Τι αποφάσισε η γενική συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Ξενοδοχεία: Οι όροι για επέκταση του «White Coast» των Prodea-Invel

admin

Ψάλτης στους εργαζόμενους της Alpha: Ερχονται νέες αλλαγές το 2023 στην τράπεζα

admin

Διευκρινίσεις ΟΤΕ σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πώληση της Telecom Romania

admin

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύσεις 1 δισ. σε έργα στην Ανατολική Αττική

admin

Ταχύτητες έως 3 Gbps στα νέα προγράμματα του ΟΤΕ

admin