Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Οι τουρίστες επιλέγουν να μαγειρεύουν ή να τρώνε στο χέρι για φθηνότερες διακοπές

Για την επίδραση της ακρίβειας στον τουρισμό τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου

Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

, Λευτέρης Κιοσσές.


Η πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις τουριστικές επιλογές και τις καταναλωτικές συνήθειες των τουριστών στην Ελλάδα.





Ο κ. Κιοσσές ανέφερε στην ΕΡΤ ότι η αύξηση του κόστους ζωής έχει ωθήσει πολλούς τουρίστες να προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Πολλοί

τουρίστες

, είτε εγχώριοι είτε ξένοι, προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες για γεύματα σε εστιατόρια, επιλέγοντας να μαγειρεύουν στα καταλύματά τους ή να αγοράζουν έτοιμο φαγητό από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές πώλησης. Αυτή η τάση δεν είναι νέα, καθώς είχε παρατηρηθεί και το προηγούμενο έτος, αλλά φέτος φαίνεται να είναι πιο έντονη.






Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d3afhwxt9zrd)


Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταδεικνύει επίσης μια στροφή στις προτιμήσεις των καταλυμάτων. Οι τουρίστες δείχνουν προτίμηση για καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος, όπως εξοχικά σπίτια και τροχόσπιτα, αντί για παραδοσιακά ξενοδοχεία με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως διακοπές με ιστιοπλοϊκά, όπου οι τουρίστες μπορούν να μαγειρεύουν στα σκάφη τους.





Παρά την

ακρίβεια

, το φαγητό στην Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Κιοσσές επεσήμανε ότι οι τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι συχνά χαμηλότερες, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η ανταγωνιστικότητα στις τιμές ενθαρρύνει τους τουρίστες να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές λιανικής πώλησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.


Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τον τουρισμό είναι η έντονη εποχικότητα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι, τα νησιά της χώρας υποδέχονται πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, γεγονός που ασκεί πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις λιανικής πρέπει να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αγαθών για να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της περιόδου, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση.






- ertnews





Ειδήσεις σήμερα:





«Έστηνε» γρήγορα αυτοκίνητα ο 45χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πατρών-Πύργου





Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου





Η κάμερα έπιασε τον Μάρκους Τζόρνταν να ρουφάει λευκή σκόνη στο Μονακό μαζί με την παρέα του – Δείτε εικόνες

Related posts

Ακίνητα: Σύντομα «ηλεκτρονικές» και οι κληρονομιές

admin

Ecofin: Πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Τιμολόγια ρεύματος Μαΐου: Οι μειώσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία

admin

Πρώτη κατοικία: Πιο εύκολη η αφορολόγητη αγορά – Δείτε παραδείγματα

admin

Γιατί η SEAT μετατρέπεται σε κατασκευαστή… πατινιών

admin

Παγκρήτια: Σημαντική κερδοφορία και επιβεβαίωση στρατηγικών επιλογών σχεδιασμού

admin

Κύπρος: Αισιοδοξία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ από το υπουργείο Ενέργειας

admin

Χατζηδάκης: Τα επτά μέτρα που έχουμε λάβει για τους πολύτεκνους

admin