Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πηγές ΗΠΑ: Οι πιέσεις μας στο Ιραν να μετριάσει τα αντίποινά κατά Ισραήλ “ενδεχομένως να πιάνουν τόπο”

Οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να μετριάσουν τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για την εξόντωση του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί επισήμως το Τελ Αβίβ, ενδέχεται να αποδώσουν, ανέφεραν στην Washington Post αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν έχει απειλήσει να “τιμωρήσει” το Ισραήλ για τη δολοφονία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι πιο σκληρή από την επίθεσή του στις 13-14 Απριλίου κατά του εβραϊκού κράτους, ενώ η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο απείλησε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή των ενόπλων τμημάτων της, Φουάντ Σουκρ, Fuad Shukr από το Ισραήλ στη Βηρυτό, εγείροντας φόβους για περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, το Ιράν μπορεί ακόμη και να επανεξετάζει τα σχέδιά του αφού οι ΗΠΑ έσπευσαν με τις δυνάμεις τους στην περιοχή και διαβίβασαν μηνύματα στο Ιράν προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, αναφέρει η WP.

“Το Ιράν κατανοεί ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αταλάντευτες στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας. Μεταφέραμε ένα σημαντικό τμήμα στρατιωτικών μέσων στην περιοχή για να υπογραμμίσουμε αυτή την αρχή”, σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αν και το Ιράν ισχυρίστηκε αρχικά ότι ένας ισραηλινός πύραυλος κόστισε τη ζωή στον Χανίγια σε ξενώνα στην Τεχεράνη, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν αποδέχθηκε ιδιωτικά ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο δωμάτιό του, κάτι που μπορεί επίσης να διαφοροποιήσει τα σχέδια του Ιράν για σκληρή απάντηση.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ παραμένει “μπαλαντέρ” στο πεδίο μιας πιθανής κλιμάκωσης.

Related posts

Eli Lilly: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη β’ τριμήνου

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος κλιμάκωσης μέχρι το “τελικό στάδιο”

admin

Αναβάθμιση στρατιωτικών σχέσεων συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Κίνας

admin

Ούτε ξένοι, ούτε τραυματίες βγήκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, για 2η συνεχόμενη ημέρα

admin

CNN: Πώς ο Μπάιντεν έφτασε στην απόφαση να αποσυρθεί

admin

Ο Μακρόν αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα

admin

Ένταξη στον ΟΗΕ; Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο Σ.Α.

admin

Το Ισραήλ έπληξε 150 υπόγειους στόχους στη Γάζα – Νεκρός ανώτερος διοικητής της Χαμάς

admin

Ερήμην ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Γ. Ναβάλναγια από ρωσικό δικαστήριο

admin