Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Βράζει” η Μέση Ανατολή – Εντείνονται οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:43

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο “ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν” και αυτή την φορά δηλώνει ότι οι προετοιμασίες είναι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε από τη μεριά του, σύμφωνα με το ertnews.gr, ότι απαιτούνται υποδειγματικά αντανακλαστικά και μάλιστα ο Γιόαβ Γκαλάντ έκανε τις δηλώσεις από υπόγεια βάση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ενεργοποίηση όλου του “Αξονα” ή συντονισμένες διαδοχικές επιθέσεις από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι τα σενάρια που εντείνουν την αγωνία καθώς φέρεται να πλησιάζει η “ώρα μηδέν” για τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ.

Στον ενάεριο χώρο της Μέσης Ανατολής όπου ήδη οι πτήσεις απαγορεύονται πάνω από την Συρία προστέθηκε και η  NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) που εξέδωσε το Ιράν με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του (κέντρο, δυτικά και α βορειοδυτικά).

Ο Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον επιδίδεται σε έντονη διπλωματία για να αμβλύνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλα τα μέρη να βρουν τρόπους για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού – Ανήσυχη ηρεμία στο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ

Πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά με τις αποσκευές του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Πολύωρη αναμονή, ταλαιπωρία και χάος για χιλιάδες ταξιδιώτες. 

Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” προσγειώθηκαν πτήσεις από Βηρυτό και Τελ Αβίβ με του πολίτες να μιλούν για πολύωρη αναμονή.

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης προγραμματισμένων πτήσεων. Μέχρι στιγμής η εταιρεία Aegean έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως και τις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασίλισσα Αλία του Αμμάν. Οι επιβάτες, με πτήσεις έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου από και προς Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Αμμάν, μπορούν α προχωρήσουν σε αλλαγή ή ακύρωση των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σχετικά με τους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Λίβανο, οι οποίοι ξεπερνούν τις 3.500, δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή διάθεση φυγής από τη χώρα.

 Η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό είναι σε ετοιμότητα ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, έχει θέσει και σχετική τηλεφωνική γραμμή σε λειτουργία.


 


Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του Λιβάνου ζει στη Βηρυτό, μακριά δηλαδή από τα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της Δύναμης του ΟΗΕ για τη σταθερότητα του Λιβάνου, στην περιοχή πλέει η φρεγάτα Κουντουριώτης, σε συντονισμό με γαλλικές και γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες αν χρειαστεί θα συνδράμουν σε εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης.

ΗΠΑ: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συνεδριάσει παρουσία του Μπάιντεν και της Χάρις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο ήταν προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του –σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios– ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Μεσανατολικό: Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom) επισκέπτεται το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στρατηγός Έρικ Κουρίλα, έφτασε στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας, εν μέσω των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγό Χέρζι Χαλέβι και από κοινού “εκτίμησαν την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια” αλλά και τις “κοινές προετοιμασίες τους στην περιοχή, σε πλαίσιο της απάντησης στις απειλές στης Μέση Ανατολή”, ανέφερε ο στρατός.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ που του εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” της χώρας του προς τις ΗΠΑ επειδή “ενίσχυσαν τις αμυντικές δυνατότητες” του Ισραήλ. “Το γεγονός ότι ήρθατε στο Ισραήλ τώρα είναι ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ”, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Αμερικανό στρατηγό.

Η Ιταλία και το Ιράκ ζητούν αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και του Ιράκ απηύθυναν τη Δευτέρα έκκληση για διπλωματία και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας ότι ανησυχούν βαθιά για την αυξανόμενη ένταση που απειλεί ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, σε μια επίθεση που προκάλεσε απειλές για εκδίκηση στο Ισραήλ και τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Γάζα μετατρέπεται σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι και ο Ιρακινός Φουάντ Χουσεΐν ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι κάλεσαν “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταφύγουν στο διάλογο και τη διπλωματία προκειμένου να προωθήσουν την αποκλιμάκωση και να παράσχουν χώρο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα”.

Η Αίγυπτος ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να “εμπλακεί σοβαρά” στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα να πιέσει το Ισραήλ να “εμπλακεί σοβαρά” στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδει το Reuters.

Ο Αμπντελάτι ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό ομόλογό του να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να ασκεί την πολιτική “των άκρων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ καλούν και άλλες χώρες να περάσουν το μήνυμα στο Ιράν κατά της κλιμάκωσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν σταθερά μηνύματα μέσω των διπλωματικών τους καναλιών ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να πουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον του, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μίλερ είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στην Τεχεράνη ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σοϊγκού

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, έφτασε στη Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Related posts

Γάζα: Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται προς το πέρασμα της Ράφα

admin

Βόρεια Κορέα: Απειλεί με πυρηνικά αντίποινα στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ στην περιοχή

admin

Ισραήλ: Καλεί τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότο, αλλιώς θα θεωρηθούν “υποστηρικτές τρομοκρατών”

admin

Εξασφάλισε και μαθηματικά το χρίσμα των Δημοκρατικών η Κάμαλα Χάρις

admin

Exxon: Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer για 60 δισ. δολάρια

admin

Το Ισραήλ απέρριψε ως “εξοργιστικό και ψευδή” τον ισχυρισμό της Ιορδανίας ότι ωθεί τους Παλαιστίνιους εκτός της Γάζας

admin

Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία

admin

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, λέει ότι και εκείνη αποτέλεσε στόχο

admin

ΗΠΑ: Νεκρός ο φερόμενος ως δράστης της σφαγής στο Μέιν

admin