Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιθανοί στόχοι του Ιράν ως αντίποινα κατά του Ισραήλ

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Η Τεχεράνη δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως έχει διαμηνύσει τους τελευταίους μήνες, ούτε και ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, ωστόσο μετά το χτύπημα στην καρδιά του Ιράν η Τεχεράνη θα πρέπει να απαντήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν το Ιράν δεν θέλει να προκαλέσει ευρεία κλιμάκωση θα χτυπήσει συγκεκριμένους στόχους για να αποκαταστήσει το κύρος του. 

Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης φέρονται οι: 

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.  Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.

Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Χθες πάντως ο Νετανιάχου είπε ότι “οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.

Related posts

Μεσανατολικό: Επαφές ΗΠΑ με Κατάρ για την κατάσταση στη Γάζα

admin

Έκθεση Fed: Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθούσε να προβληματίζει τα περισσότερα νοικοκυριά

admin

Ουκρανία: Δέκα χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Χάρκοβο, ακόμη ένα χωριό κατέλαβαν οι Ρώσοι

admin

Ο ΔΟΑΕ ζητά καλύτερη πρόσβαση στον σταθμό της Ζαπορίζια “για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά”

admin

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή

admin

Μπέιλι (BoE): Βλέπουμε σημάδια “χαλάρωσης” στη βρετανική αγορά εργασίας

admin

“Τελείωσε η περίοδος της υπερθέρμανσης, έφτασε η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού” προειδοποιεί ο Γκουτέρες

admin

Ιταλία: Αγρότες με τρακτέρ έστησαν μπλόκο σε διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια

admin

Γαλλία: Περουβιανή ύποπτη για διακίνηση ναρκωτικών πυροβόλησε και τραυμάτισε τελωνειακή υπάλληλο στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ

admin