Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank Κύπρου: Αύξηση κερδών 16% στα €106 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση των κερδών της για το εξάμηνο του 2024, ανακοίνωσε η Eurobank Κύπρου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας μετά τους φόρους ανήλθαν στα €105,7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €14,9 εκατ. ή 16% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του εξαμήνου του 2023.

Σημειώνεται ότι το εξάμηνο του 2023, τα κέρδη της τράπεζας είχαν διαμορφωθεί στα €90,8 εκατ.

Παράλληλα με την αύξηση των κερδών, η τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, περιορισμένο δείκτη ΜΕΔ και σημαντική βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας της σε συνδυασμό με τη βελτίωση των λειτουργικών κερδών συνέβαλαν στη βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα από 19% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε 17% για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) και ο δείκτης κοινών μετοχών (CET1) παρέμειναν ισχυροί και ενισχύθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας το 36,0% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 190 μονάδων βάσης έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Οι εν λόγω δείκτες είναι σημαντικά υψηλότεροι των αντίστοιχων ελαχίστων εποπτικών ορίων για το έτος 2024. Το εξάμηνο του 2023, οι δείκτες είχαν διαμορφωθεί σε 29,9%

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) ανήλθε στο 32,8%, με τις συνολικές καταθέσεις να φτάνουν σε €7.470 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €371 εκατ. από την αρχή του έτους. Το εξάμηνο του 2023, οι καταθέσεις της τράπεζας ήταν €7261 εκατ.

Όσον αφορά τα δάνεια, ανήλθαν στα €2846 εκατ. από €2763 εκατ. το εξάμηνο του 2023

Σε δήλωσή του, ο Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, ανέφερε ότι «το εξάμηνο του 2024 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, γεγονός που επιτρέπει στην Τράπεζα να συνεχίσει απρόσκοπτα την παροχή στήριξης στην επιχειρηματικότητα, στις βιώσιμες επενδύσεις και στους ιδιώτες πελάτες».

«Βασική προτεραιότητα για την Eurobank Κύπρου είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες της, μέσα από την πελατοκεντρική προσέγγιση που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της και την ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούνιο του 2024 προχωρήσαμε στην ανταμοιβή των ιδιωτών πελατών μας, οι οποίοι ως συνεπείς δανειολήπτες επωφελήθηκαν από το δωδεκάμηνο σχέδιο που ανακοινώσαμε το περασμένο έτος για μείωση του τελικού επιτοκίου των στεγαστικών δανείων κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, ολοκληρώνοντας το τριετές πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας, έχουμε πλέον αντικαταστήσει το 85% των συστημάτων και υποδομών μας σε Core Banking, Ψηφιακά κανάλια, Data Warehouse και Wealth Management, με νέες καινοτόμες λύσεις. «Έτσι ενισχύεται περαιτέρω το πελατοκεντρικό μας μοντέλο με κορυφαίες υπηρεσίες, διευρυμένες λύσεις και καινοτόμα προϊόντα που διακρίνονται για την ευελιξία και ασφάλεια που προσφέρουν, ενώ παράλληλα μειώνεται το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», προσθέτει.

«Η εισαγωγή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας συνέβαλε ταυτόχρονα στην αναβάθμιση του Private Banking, με τη δημιουργία του Wealth Portal, που παρέχει διευρυμένες λειτουργικότητες ως προς τη διαχείριση της περιουσίας των πελατών μας. Διαχρονικά η Eurobank Κύπρου διακρίνεται για την παροχή ολοκληρωμένων και καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα του Private Banking αξιοποιώντας το ενοποιημένο δίκτυο του Ομίλου, με παρουσία σε Κύπρο, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει.

«Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στην οικονομία και την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνετή τους διαχείριση και να επιμένει στη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, και τη μείωση του δημόσιου χρέους και τέλος να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θετική εικόνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και καλά μελετημένες, καθώς οι υφιστάμενες συνθήκες, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν επιτρέπουν τον οποιοδήποτε εφησυχασμό», υποδεικνύει.

Related posts

Πρόστιμο $47,3 εκατ. στην Commerzbank

admin

Μειώνει τα επιτόκια καταθετικών λογαριασμών η Πειραιώς

admin

Moody’s: Ο κορωνοϊός αυξάνει τους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Attica Bank: Με 68,2% το ΤΧΣ αν δεν αγοραστούν warrants

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Δεν προβλέπω να μπαίνει σε ύφεση η ευρωζώνη

admin

H Euronet εισάγει τη νέα υπηρεσία «ΑΤΜ στην Κοινότητα»

admin

Στο μισό ψαλιδίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη η Bundesbank

admin

Σε Ανώνυμη Εταιρεία μετατράπηκε η Παγκρήτια

admin

Διεθνής διάκριση για την Εθνική: Best Innovation in Retail Banking Greece

admin