Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Θετική τάση εντός, μεγάλες πιέσεις εκτός

Χρηματιστήριο: Θετική τάση εντός, μεγάλες πιέσεις εκτός

Με μεγάλη νευρικότητα κινήθηκαν οι αγορές παγκοσμίως χθες Πέμπτη (1/8), με τα κλεισίματα διεθνώς να παραπέμπουν σε ολικό sell off (Dax -2.3% , Mib -2.7% , Nasdaq -2.3% , S&P -1.37%) και τους επενδυτές να αλλάζουν στάση απέναντι στις μετοχές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υπό το βάρος κάποιων πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών που οριοθετούν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις κύριες αγορές, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα είχαμε χθες και μια θετική εξέλιξη που δεν είναι άλλη από την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας (26 άτομα) με την συμμετοχή πολλών κρατών, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα δίαυλοι επικοινωνίας που μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν.

Στο άλλο ευρύ θέμα που παρακολουθούν οι αγορές (εταιρικά αποτελέσματα) μεικτά είναι τα μηνύματα από τις εισηγμένες στις διεθνείς αγορές (εξού και το roller coaster δεικτών και τιμών μετοχών) με κλασικότερο παράδειγμα τις μετοχές του δείκτη Nasdaq (πχ η Nvidia που κερδίζει ή χάνει αποτιμήσεις ανά ημέρα της τάξης των 200 – 300 δις $). Στην τελική ετυμηγορία των επενδυτών βασικό κριτήριο δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα τριμήνου/εξαμήνου που ανακοινώνονται αλλά και οι προβλέψεις της διοίκησης (guidance) για τα συνολικά αποτελέσματα έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον δείκτη μεταβλητότητας να έχει βαρέσει κόκκινο μόνο ως επιτυχία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το χθεσινό κλείσιμο της ελληνικής αγοράς (ΓΔ 1474 -0,25%) με σημαντική ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά της (1464 -1%) και με πρωταγωνιστές την ΠΕΙΡ 4,02 3,18% και τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,05 4,7% αλλά με πολύτιμες βοήθειες και με αναστροφή στις δημοπρασίες από ΟΤΕ 0,53% , ΕΕΕ 0,24% και ΤΙΤΑΝ 0,30% όλες σε υψηλά έτους.

Συνεχίστηκαν και χθες οι ανακοινώσεις εισηγμένων για αποτελέσματα εξαμήνου (ΕΤΕ) αλλά και σήμερα το πρωί (ΑΛΦΑ) με το σύνολο των εισηγμένων να ανακοινώνουν καλύτερα από τα περυσινά μεγέθη και  η αγορά  σταθμίζει τα πραγματοποιηθέντα σε σχέση με τα προβλεπόμενα για να προβεί στις επόμενες (αγοραστικές ή πωλητικές) κινήσεις .

Σε ένα πρώτο δείγμα (τραπεζικός κλάδος) που έχουμε παρατηρούμε ότι στις περισσότερες των εισηγμένων τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και σε όλες τις περιπτώσεις οι διοικήσεις βελτίωσαν τις προβλέψεις για το τέλος του χρόνου (με βάση τα καθαρά κέρδη εξαμήνου και με αναγωγή στο σύνολο του έτους , ο τραπεζικός κλάδος τέλος 2024 θα έχει Ρ/Ε 5).

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, όμως, η αγορά μας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από το διεθνές κλίμα και σε μεγάλο βαθμό η τάση θα έρθει από εκεί. Σε ότι αφορά δε στο τεχνικό σκέλος της ημέρας στήριξη υπάρχει στο 1465, σημείο καμπής το 1472 και αντίσταση (1η) στο 1480.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #Ανάλυση #χρηματιστήριο #μετοχές #ΚΟΥΜΕΤΤΗΣ

Related posts

ΤτΕ: ΓΣ στις 7/4 για το μέρισμα €0,6720 ανά μετοχή

admin

Χρηματιστήριο: Πίεση από τις ΗΠΑ- Σημειο καμπής οι 1452 μονάδες

admin

Noval Property: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος €0,025/μετοχή

admin

Alpha Real Estate Services: Καθαρά κέρδη €4,3 εκατ. το 2023

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη στήριξη στις 1237 μονάδες, στις 1260 η αντίσταση

admin

Ομολογιακό δάνειο €4,2 εκατ. για την Κρι Κρι- Καλύφθηκε πλήρως

admin

Προοδευτική: «Πράσινο φως» στην έκδοση warrants υπέρ της LDA Capital

admin

Profile: Κάλυψη ομολογιών της θυγατρικής Profile Technologies

admin

Alpha Trust: Αυξημένα μεγέθη το 2023- Πρόταση για μέρισμα €0,55/μετοχή

admin