Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Νορβηγός κροίσος πίσω από το deal Premia-NLTG για τα ξενοδοχεία

Την είσοδο της Premia Properties στον ξενοδοχειακό κλάδο σηματοδοτεί το deal ων 112 εκατ. ευρώ που σύναψε η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ με το σουηδικό Nordic Leisure Travel Group (NLTG) για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων 4 αστέρων σε Κρήτη και Ρόδο.

Με παρουσία σχεδόν 70 ετών στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο και έδρα στη Στοκχόλμη, η NLTG είναι ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Γηραιάς ηπείρου. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο η σουηδική NLTG δραστηριοποιείται μέσω των τριών σημάτων, των Sunwing Family Resorts, Ocean Beach και Sunprime Hotels.

Εκτός από τα ξενοδοχεία που μεταβιβάστηκαν στην Premia, στο επί ελληνικού εδάφους χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1956, περιλαμβάνεται ένα ακόμη ξενοδοχείο, το Sunprime Miramare Beach το οποίο βρίσκεται στην Ιξιά της Ρόδου. Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1959 και εκτείνεται σε έκταση άνω των 80 στρεμμάτων. Είναι δυναμικότητας 174 δωματίων και φιλοξενεί περίπου 7.000 Σκανδιναβούς, ως επί το πλείστον, επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο.

Συνολικά, ο σουηδικός όμιλος έχει υπό τη διαχείρισή του περίπου 1.000 «κλειδιά» στην Ελλάδα και δη σε δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

O όμιλος πουλά πάνω από 1,5 εκατ. πακέτα διακοπών ετησίως στις σκανδιναβικές χώρες (τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία) και εκτός από την Ελλάδα, η NLTG έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο και στην Ισπανία, δύο ακόμη αμιγώς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η NLTG διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας με τη δική της αεροπορική, τη Sunclass Airlines που διαθέτει έναν στόλο 11 αεροσκαφών Airbus, A330 και A321. Διαθέτει το δικό της τμήμα ξενοδοχείων που αποτελείται από 9 οικογενειακά θέρετρα Sunwing Family Resorts, 3 Ocean Beach και 12 Sunprime. Στην Ελλάδα, η εταιρεία παρέχει πτήσεις charter και προγραμματισμένες πτήσεις προς Ρόδο, Κρήτη, Σκιάθο, Αθήνα, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πρέβεζα.

Ο όμιλος Strawberry

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Strawberry, ο οποίος ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πέτερ Στόρνταλεν (φωτ.) και κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου του NLTG, αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, της ακίνητης περιουσίας και της φιλοξενίας.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μη εισηγμένες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, με έμφαση σε εταιρείες του ταξιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της NLTG. Ο όμιλος Strawberry κατέχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας στις Σκανδιναβικές χώρες, την Strawberry Hotels, το portfolio της οποίας αποτελείται από περισσότερα από 240 ξενοδοχεία, καθώς και από αίθουσες συσκέψεων, εστιατόρια και spa.

Η σύνδεση

Πηγές με γνώση του deal επισημαίνουν, μάλιστα, πως ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο εταιρειών λειτούργησε η γνωριμία του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη, προέδρου της εισηγμένης, και του Πέτερ Στόρνταλεν, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του ομίλου Strawberry που κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου του NLTG. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ εκτελεί και χρέη προέδρου και ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO) του ομίλου Sterner Stenhus ΑΒ στη Σουηδία.

Με προσωπική περιουσία 1 δισ. ευρώ, ο Νορβηγός Πέτερ Στόρνταλεν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες των Σκανδιναβικών χωρών και έχει διακριθεί για την πορεία του στο επιχειρείν δεκάδες φορές μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά το 2010 διακρίθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς από την Ernst & Young.

Χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ

Η προσθήκη των δύο μονάδων, του Sunwing Kallithea Beach της Ρόδου και του Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club της Ιεράπετρας, στο ενεργητικό της Premia, που επί της ουσίας αποτελεί το εφαλτήριο για επέκταση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης στον τουρισμό, ανεβάζει την αξία του χαρτοφυλακίου της στα 500 εκατ. ευρώ και θέτει τις βάσεις για τον απώτερο στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία sale-and-lease-back αποτελεί κίνηση υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ΑΕΕΑΠ, στην οποία η NLTG θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα 8,5 εκατ. ευρώ για τα δύο ξενοδοχεία, με δεδομένο ότι ο σουηδικός όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, πάντως, η NLTG θα διατηρήσει όλο το operating των δύο ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο σουηδικός όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί τα δύο τουριστικά συγκροτήματα μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple-net), με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια (5 5). Το εν λόγω deal, πάντως, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Premia στον μοντέλο του μαζικού τουρισμού, το οποίο και υπηρετεί η NLTG.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που μεταβιβάστηκαν στην Premia, το Sunwing Kallithea Beach είναι ένα συγκρότημα 4 αστέρων που βρίσκεται στην Καλλιθέα Ρόδου. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 118.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων, είναι 42.700 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 534 κλειδιών. Με βάση τα στοιχεία, το Sunwing Kallithea Beach φιλοξενεί περίπου 38.000 επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο (Απρίλιο – Οκτώβριο).

Το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club, δυναμικότητας 262 κλειδιών, βρίσκεται στην Ιεράπετρα Κρήτης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 54.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων, είναι 25.200 τ.μ., με συνολική. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο χτίστηκε το 1984 και φιλοξενεί συνολικά περίπου 18.000 επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες κατά τη θερινή περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου.

Related posts

Novibet: Επέκταση στη Ν. Ζηλανδία, παρουσία σε 10 χώρες

admin

Lavipharm: Πράσινο φως σε reverse split με αναλογία 3 παλαιές προς 1 νέα μετοχή

admin

Μπλε Κέδρος σε Υπ. Τουρισμού: Δεν είναι σύννομη η έκδοση πράξης μερικής σφράγισης

admin

Διεθνείς διακρίσεις για την Mantis στον διαγωνισμό οίνων-ποτών IWSC

admin

Κονδύλι €250.000 από την Seedblink εξασφάλισε η CaptainBook

admin

Νέο εσωτερικό portal CNP Cyprus από Team Candi και Ralliton

admin

Fourlis: Η Τέσσυ Λατσού νέα Οικονομική Διευθύντρια

admin

Συσκευασίες κατεψυγμένης γάμπαρης αποσύρει ο ΕΦΕΤ

admin

Η Protergia προωθεί τη βιώσιμη κατανάλωση ενέργειας

admin