Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια της Fed: O Τζερόμ Πάουελ έδωσε το σήμα που ανέμεναν οι αγορές για μείωση το Σεπτέμβριο

Στα σημάδια προόδου που καταγράφονται σε σημαντικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας στάθηκε ο

Τζέρομ Πάουελ

, κατά τις καθιερωμένες δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της FOMC. Ο κ. Πάουελ εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιοδόξος και ενθαρρυντικός, επισημαίνοντας πως η μείωση των

επιτοκίων

βρίσκεται στο τραπέζι του Σεπτεμβρίου, αλλά απέφυγε έντεχνα να δεσμευτεί συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι η “βεβαιότητα δεν είναι μια λέξη που βρίσκεται στη δουλειά μας” και πως σίγουρα απαιτούνται “περισσότερα θετικά στοιχεία” προς την κατεύθυνση αυτή.


Στη συνεδρίαση, η FOMC κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, στο εύρος του 5,25% με 5,50%. Ωστόσο, έστειλε ενθαρρυντικό σήμα για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζοντας πως ο πληθωρισμός έρχεται όλο και πιο κοντά στον στόχο.





Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα, αν και ο Πάουελ παραδέχτηκε πως μόνο μια ισχυρή πλειοψηφία ήθελε εξαρχής να μην υπάρχει μεταβολή των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν υπήρχαν φωνές που ήθελαν μείωση επιτοκίων, δεν το αρνήθηκε, αν και περιορίστηκε να δηλώσει πως υπήρχε μια καλή συζήτηση για όλα τα σενάρια.


Καλύτερη ισορροπία στα ρίσκα του

πληθωρισμού

και της απασχόλησης, διαπίστωσε η FOMC στην ανακοίνωση της και επανέλαβε και ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως θα χρειαστούν περισσότερα θετικά στοιχεία, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο από μια πρόωρη νομισματική χαλάρωση όσο και από μια καθυστερημένη χαλάρωση.





«Είμαστε πολύ κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο» ξεκαθάρισε ο Τζερόμ Πάουελ.


Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βήμα-βήμα, ανά συνεδρίαση.


Federal Reserve Chair Jerome Powell speaks after Fed holds interest rates steady — 7/31/2024

Σε ερώτηση δε, που δέχτηκε συγκεκριμένα για τις προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για το Σεπτέμβριο, ούτε για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι το θέμα των περικοπών μπορεί να τεθεί στο τραπέζι στις 18 Σεπτεμβρίου.


«Δεν λάβαμε καμία απόφαση σε σχέση με τις μελλοντικές συνεδριάσεις και αυτό περιλαμβάνει και τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η οικονομία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο στόχο που θα στήριζε περικοπή των επιτοκίων.





«Θα δούμε το σύνολο των στοιχείων, όχι μόνο ένα ή δύο σημεία κλειδιά» εξήγησε προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι «να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία», ώστε το συμβούλιο να αποκτήσει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την κατεύθυνση τους.


“Η βεβαιότητα δεν είναι μια λέξη που υπάρχει στη δουλειά μας” σχολίασε λακωνικά, αναφερόμενος στη ρευστότητα της οικονομίας και την αδυναμία να προβλεφθεί με βεβαιότητα η κατεύθυνση των στοιχείων.


«Μπορώ να σκεφτώ ένα σενάριο υπό το οποίο θα δούμε μηδέν περικοπές ή πολλαπλές περικοπές (τους επόμενους μήνες), δεν μπορώ να το πω από τώρα», εξήγησε, αναφορικά με τη συζήτηση που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου.


Αν και δεν αρνήθηκε ότι η πρώτη περικοπή «μπορεί να έρθει ήδη από την επόμενη συνεδρίαση».


«Η δουλειά δεν έχει τελειώσει με τη μείωση του πληθωρισμού» σχολίασε, αν και αυτό – όπως εξήγησε – δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τα περιθώρια για να χαλαρώσει η περιοριστική πολιτική. Κοινώς δεν είναι απαραίτητο για το συμβούλιο να περιμένει να δει τον πληθωρισμό στο 2% προκειμένου να αλλάξει ρότα!






Ειδήσεις σήμερα:





Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Ρέθυμνο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες





Επιτέθηκε στη σύντροφο του γιου του και έβγαζε βίντεο για να το ανεβάσει στο TikTok





Βοριάδες έως και 7 μποφόρ σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας – Έρχονται 40άρια

Related posts

Χρηματιστήριο: Απέφυγε τα χειρότερα με αντεπίθεση των αγοραστών στο φινάλε – Δεύτερη εβδομαδιαία πτώση

admin

Συντάξεις – Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Ποιους συνταξιούχους που εργάζονται αφορά μείωση του πέναλτι κατά 30%

admin

Εφορία: Προσοχή στις δαπάνες – Τι ποσό πρέπει να καλύψετε μέχρι το Δεκέμβριο για να μην πληρώσετε «χαράτσι» 22%

admin

Σεισμός στη Σάμο: Αναστέλλονται οι νομικές ενέργειες για οφειλές επιχειρήσεων και κατοίκων του νησιού

admin

ΕΝΦΙΑ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα «ραβασάκια» που καταφθάνουν «σήμερα»

admin

Η λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

admin

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

admin

Έντυπο Ε9: Τα 7 SOS για να μην σας έρθει λάθος ΕΝΦΙΑ

admin

AirBnB: «Παγίδα» διαμονής για τους ενοικιαστές… μακράς διάρκειας

admin