Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Πλώρη για τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1505 μονάδες)

Χρηματιστήριο: Πλώρη για τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1505 μονάδες)

Νέος μήνας, νέες προκλήσεις για τους επενδυτές (διεθνείς και εγχώριους), με το βλέμμα διττό, από την μία στα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες (και ουσιαστικά βαραίνουν περισσότερο τις επενδυτικές αποφάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού) και από την άλλη στην πολύ πιθανή κλιμάκωση που θα βιώσουμε στην Μέση Ανατολή.

Το ΧΑ έχοντας ως βάση έναν εξαιρετικό (χρηματιστηριακά) Ιούλιο με τον ΓΔ (1478) να καταγράφει άνοδο 5,2% και να κλείνει πολύ κοντά στα πολυετή υψηλά του Μαϊου (1505), βάζει ξεκάθαρα πλώρη για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου με καύσιμα και από τα πρόσφτατα αποτελέσματα δεικτοβαρών εισηγμένων (ΤΙΤΑΝ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ) που στο σύνολό τους όχι μόνο ξεπέρασαν τα περυσινά μεγέθη αλλά και τις προβλέψεις των αναλυτών.

H Eurobank ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη εξαμήνου στα 732 εκ ( 22%) και 348 εκ στο Β τρίμηνο με όλα τα επι μέρους στοιχεία ενεργητικού να παρουσιάζουν βελτίωση (και Ρ/Β στο 0,94). Η Optima Bank στα οικονομικά της αποτελέσματα εμφάνισε επίσης βελτιωμένα μεγέθη και καθαρά κέρδη εξαμήνου στα 69 εκ. 

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν άλλωστε από τους βασικούς καταλύτες της ανόδου του προηγούμενου μήνα (ΔΤΡ 7,5%) παρότι είχαμε όλες τις αποκοπές μερισμάτων των τραπεζών (μετά από 15 χρόνια) και ‘στοίχισαν’ στον ΓΔ περίπου 1,7% και πάνω από 3,5% στον ΔΤΡ.

Εμφανή και η αλλαγή τάσης από μετοχές που είχαν απογοητεύσει πολύ (ΟΤΕ 12,9% μήνα ή 18% αν υπολογίσουμε και το μέρισμα) ή λίγο (ΛΑΜΔΑ 12,9%) όπως και η πορεία της μετοχής του ΤΙΤΑΝ που επανασυστήνεαι στο επενδυτικό κοινό ως μετοχή πολλά υποσχόμενη.

Βασικό ζητούμενο – εκτός της γενικότερης αβεβαιότητας που υπάρχει από το γεωπολιτικό σκηνικό – είναι αν θα μπορέσουν εταιρίες βαρόμετρα της ψυχολογίας (ΜΥΤΙΛ,ΔΕΗ,ΜΟΗ,ΕΛΠΕ) και ταυτόχρονα αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία του ΓΔ (με βάρος συνολικά πάνω από 17%) να αντιδράσουν από το αρνητικό σπιράλ στο οποίο έχουν μπει, κυρίως μετά την επιβολή των λεγόμενων ‘έκτακτων εισφορών στα κέρδη των διυλιστηρίων και των εταιριών ενέργειας’ .

Στις ξένες αγορές όλα γυρνάνε γύρω από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται κατά δεκάδες αυτές τις ημέρες με την πλέον σημαντική εξέλιξη την υπεραντίδραση του Nasdaq (χθες 2,64%) μετά από ένα πολύ αρνητικό δεκαήμερο με την μετοχή της Nvidia (είχαμε κάνει αναφορά στην συγκεκριμένη προ μηνός μνημονεύοντας την κεφαλαιοποίηση των 3,3 τρις $ που είχε φτάσει) να κάνει ένα τίναγμα 12,5% και να κερδίζει μέσα σε μια ημέρα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 300 δις $ (είχε ‘πέσει’ στα 2,5 τρις $) όσο δηλαδή αξίζει το ΧΑ επί 3…

Σε τεχνικό επίπεδο για τον μήνα που ξεκινάει έχουμε ως βασική στήριξη τις 1427 μονάδες, σημείο καμπής (pivot) τις 1457 και πρώτη αντίσταση τις 1507 μονάδες.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#χρηματιστήριο #ΧΑ #μετοχή #Ανάλυση

Related posts

TITAN: Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 34,1% στο εξάμηνο

admin

Motor Oil: Ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών της Θαλής

admin

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων 9μήνου του ΟΠΑΠ (πίνακες)

admin

Alpha Trust: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε μέλη ΔΣ, προσωπικό

admin

Motor Oil: Στις 22 Δεκεμβρίου η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος

admin

ΕΤΕ: Στις 23/5 η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου

admin

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας την αξιολόγηση της S&P

admin

ΔΕΗ: Το 5,26% έφτασε το ποσοστό συμμετοχής της Covalis Capital

admin

Νέα εσωτερική ελέγκτρια της Μπήτρος η Ειρήνη Μπόβη

admin