Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Fed: “Σήμα” από τον Πάουελ για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Τα τελευταία στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις ενισχύουν την πεποίθηση της Federal Reserve ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα σημείωσε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ενισχύοντας τις προσδοκίες οικονομολόγων και αναλυτών ότι πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

“Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό το δεύτερο τρίμηνο ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας και περισσότερα θετικά στοιχεία θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτήν την εμπιστοσύνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε ότι τόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό όσο και αυτά για την απασχόληση συνεχίζουν να κινούνται προς ένα επίπεδο που υπάρχει καλύτερη ισορροπία, συμπληρώνοντας όμως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμό κινείται “βιώσιμα” προς τον στόχο του 2%.

Δεν απέκλεισε ωστόσο να τεθεί το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στο “τραπέζι” της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “η ευρεία αίσθηση της Επιτροπής είναι ότι η οικονομία πλησιάζει πιο κοντά στο σημείο που θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια”.

“Το ζητούμενο θα είναι εάν το σύνολο των στοιχείων, οι εξελισσόμενες προοπτικές και η ισορροπία των κινδύνων συνάδουν με την αύξηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τον πληθωρισμό και τη διατήρηση μιας ισχυρής αγοράς εργασίας”, τόνισε ο επικεφαλής της Fed και πρόσθεσε: “Εάν πληρούνται αυτά, μια μείωση του επιτοκίου θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι ή ως την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου”.

Ο Τζερόμ Πάουελ εξήγησε ότι η Fed προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση θα αξιολογήσει τόσο το επίπεδο των τιμών όσο και την κατάσταση της αγοράς εργασίας.

“Όταν απείχαμε πολύ από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, έπρεπε να εστιάσουμε σε αυτόν”, σημείωσε ο επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας: “Τώρα, επιστρέφουμε σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση” στη διττή εντολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Όσον αφορά την απασχόληση, ανέφερε ότι οι δείκτες δείχνουν πως η αγορά εργασίας έχει σταδιακά εξομαλυνθεί, επισημαίνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν επιδείνωσή της, προκειμένου να επέμβει αν χρειαστεί.

“Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά για κάτι τέτοιο”, σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση, η χαμηλή ανεργία και το χαμηλό επίπεδο των απολύσεων υποδηλώνουν μια “ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Fed απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μια μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. “Δεν θέλω να τοποθετηθώ πολύ συγκεκριμένα για το τι θα πράξουμε, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική, όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, ο Πάουελ απάντησε ότι “ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για να υποστηρίξουμε ή να αντιταχθούμε σε ένα πολιτικό κόμμα ή έναν πολιτική ή ένα πολιτική αποτέλεσμα. 

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Ρωσία: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας στη βόρεια Ρωσία – 20 τραυματίες

admin

Γερμανία: Πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος μετά την επίθεση της Χαμάς

admin

Chesapeake Energy: Μεγάλη πτώση κερδών το γ’ τρίμηνο

admin

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συνέκρινε τον εαυτό του με έναν “σύγχρονο Μαντέλα”

admin

Βουλγαρία-BTA: Νέο έργο για την ανάπτυξη τουριστικής διαδρομής κατά μήκος της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης

admin

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κυβέρνηση “δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών”

admin

Ισραηλινός Στρατός: Βομβαρδίζει τζαμιά στη Γάζα – Επίθεση σε πάνω από 200 στόχους το βράδυ της Δευτέρας

admin

Οι ΗΠΑ εργάζονται με υπηρεσίες αρωγής για τη δημιουργία “ασφαλών περιοχών” για τους αμάχους της Γάζας

admin

Νότια Αφρική: pυρκαγιά σε κτήριο στο Γιοχάνεσμπουργκ – Στους 63 έφτασαν οι νεκροί

admin