Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλχημείες με τις υποκλοπές

«Οι… ιδιαίτερες μαθηματικές αναγωγές που έγιναν για να μειωθεί το ποσοστό παράλληλης παρακολούθησης “στόχων” μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator και της ΕΥΠ προκαλούν εντύπωση και γεννούν πολλά ερωτήματα. Και επιβάλλεται να απαντηθούν μέχρι το τέλος της ποινικής έρευνας για να μη μείνει καμία σκιά πάνω από αυτήν την τόσο σοβαρή υπόθεση που ακουμπά τον πυρήνα του κράτους δικαίου».

Την άποψη αυτή εκφράζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη σύνθετη υπόθεση εκ των έσω, σε όλες της τις διαστάσεις. Και περιμένουν από τη Δικαιοσύνη να προσπεράσει όλες αυτές τις «αλχημείες», αναζητώντας την ουσιαστική αλήθεια στον δρόμο που οδηγεί στην απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Η ιστορία, που αποκαλύπτει την «αλχημεία», έχει ως εξής:

Στις 17 Ιουνίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, παρουσία δύο πραγματογνωμόνων, έκανε έφοδο στα αρχεία της ΕΥΠ. Στόχος του; Να γίνει η διασταύρωση και ταυτοποίηση των προσώπων που περιλαμβάνονταν στη λίστα της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και είχαν επιμολυνθεί – ή είχε γίνει απόπειρα να επιμολυνθούν – με το κακόβουλο λογισμικό Predator με τα πρόσωπα εκείνα, για τα οποία, το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία παρακολούθησή τους και από την ΕΥΠ.

Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να διαπιστωθεί αν συνέπιπταν, ώστε η έρευνα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να αναζητήσει – αν ενδεχομένως υπήρχε – κάποιο «κοινό κέντρο» και για τις δύο παρακολουθήσεις.

Το τρικ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι πραγματογνώμονες αφού ήλεγξαν τους ταυτοποιημένους αριθμούς, κατέγραψαν τις εισαγγελικές διατάξεις έναρξης και παύσης παρακολούθησης των στόχων, αλλά έκαναν την τελική αναγωγή στο σύνολο των διατάξεων που είχαν εκδοθεί σε βάθος τριετίας (2020-2023).

Κι έτσι φέρεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα ελάχιστο δείγμα, της τάξεως του περίπου 1%, συμπίπτει. Αρα – κατά την κρίση τους – επί της ουσίας δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ΕΥΠ και Predator.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της δικογραφίας, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτός ο τρόπος υπολογισμού. Κι αυτό γιατί με βάση τις δικές τους διασταυρώσεις, από τους 116 ταυτοποιημένους στόχους, για τους 28 υπήρχαν και διατάξεις έναρξης και παύσης παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Αρα το ποσοστό αγγίζει το 24%, δηλαδή για έναν στους τέσσερις. Το οποίο μάλιστα, θεωρούν και μικρό. Το 1%, όπως αποδεικνύεται, προκύπτει επειδή οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν το σύνολο των διατάξεων που εκδόθηκαν για τους 28 «στόχους» που είναι 181, αλλά κάνουν την αναγωγή τους στο σύνολο των διατάξεων της ΕΥΠ για το διάστημα 2020-2023, που φτάνει στις 15.304. Κι έτσι καταλήγουν στο… 1%.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το τελικό συμπέρασμα της επίμαχης πραγματογνωμοσύνης (1%) φέρεται ότι επικαλούνται και οι περισσότεροι από τους τέσσερις που εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας, ζητώντας από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Την ίδια ώρα, πρόσωπα που διαπιστωμένα είναι θύματα παρακολούθησης και έχουν ήδη δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης υπομνήματα, ζητώντας να γίνει μία σειρά από συμπληρωματικές ενέργειες για να μη μείνει καμία σκιά πάνω από αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση.

Οι ευθύνες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι κινήσεις εκ μέρους των πολιτικών και των δημοσιογράφων που έχουν δηλώσει παρόντες στην ποινική διαδικασία, αλλά και οι επόμενες κινήσεις του ανώτατου εισαγγελέα, ο οποίος – τουλάχιστον επί του παρόντος – έχει καλέσει ως υπόπτους μόνο επιχειρηματίες αφήνοντας έξω από το κάδρο των ερευνών την ΕΥΠ.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για το επόμενο στάδιο της υπόθεσης και τα βήματα που θα ακολουθηθούν τον έχει η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στην οποία ο Αχιλλέας Ζήσης θα υποβάλει, μετά την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, το πόρισμά του.

Προσφυγή Ανδρουλάκη

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει ότι προσέφυγε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η απόφαση του ΣτΕ «για να παραλάβω εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής μου». Και κάνει λόγο για «παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου», το οποίο «θα αποκαλυφθεί παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη».

Καταλήγει δε, πως «είναι αδιανόητο ύστερα από 50 χρόνια αδιατάρακτης Δημοκρατίας να τίθενται τέτοιας σοβαρότητας θέματα πλήρους απαξίωσης των θεσμών, υποβάθμισης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Πυρά Κασσελάκη

«Σήμερα αποκαλύφθηκαν οι κοινοί στόχοι παρακολουθήσεων predator και ΕΥΠ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, στοχεύοντας στον Πρωθυπουργό.

«Ενα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων –σχολίασε– με έδρα το Μαξίμου λειτουργούσε ανεξέλεγκτα. Με την οικογένεια Μητσοτάκη στο επίκεντρο».

Related posts

Καλάθι του νοικοκυριού: Ενεργό έως τις 30 Ιουνίου

admin

Τουρκία: Νέοι παραλογισμοί Ακάρ για νησιά και εναέριο χώρο

admin

Μητσοτάκης: Γιορτάζουμε ενωμένοι τις άγιες ημέρες της πίστης και της ελπίδας

admin

Επικοινωνία Φάμελλου – Κικίλια για τα πύρινα μέτωπα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το backstage της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ

admin

ΠΑΣΟΚ: Ποιους επικεφαλής συνδυασμών στηρίζει σε 6 περιφέρειες

admin

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει διοικητής ΕΥΠ

admin

Νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Δημήτρης Πτωχός – Νίκησε τον «αντάρτη» Τατούλη

admin

Δημήτρης Παπαδημούλης: Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική – «Θα συνεχίσω μακριά από αιρετά αξιώματα»

admin