Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την απόσυρση Μπάιντεν: Mπορεί η Χάρις να φέρει την ανατροπή;

Του Κώστα Ράπτη

Επανεκκίνηση –αν όχι ολική, πάντως ικανή να ξαναδώσει πνοή στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. 

Η απόσυρση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα και η ταχεία ανάδειξη της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών προκαλεί ικανοποίηση στους οπαδούς του κόμματος, θέτει επί νέας βάσεως την αναμέτρηση με το ρεπουμπλικανικό δίδυμο Τραμπ – Βανς, χωρίς ωστόσο να έχει ανατρέψει μέχρι τώρα το προβάδισμα των τελευταίων. 

Η “στέψη” της Χάρις δεν έχει συντελεστεί τυπικά, αφού το κομματικό συνέδριο του Αυγούστου δεν έχει καν συγκληθεί. Ωστόσο, η ομοβροντία δηλώσεων υπέρ της, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Μπάιντεν και η ανεπίσημη καταμέτρηση των διαθέσεων των συνέδρων δείχνει ότι η νυν αντιπρόεδρος έχει σίγουρο το χρίσμα. 

Στήριξη και από Ομπάμα

Η τελευταία “εκκρεμότητα” έκλεισε με τη δημόσια στήριξη της 59χρονης άλλοτε εισαγγελέως από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ (κατά τις διαδόσεις, πιθανή διεκδικήτρια του χρίσματος), καθώς η καμπάνια Χάρις κυκλοφόρησε χθες βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού, το οποίο καταγράφει ιδιωτική τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ζεύγους και της αντιπροέδρου. “Πήραμε για να πούμε ότι η Μισέλ και εγώ είμαστε πολύ περήφανοι που σε στηρίζουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρεις σε αυτές τις εκλογές και να μπεις στο Οβάλ Γραφείο”, φέρεται ειπών ο Ομπάμα στη Χάρις. “Είμαι περήφανη για σένα. Θα είναι ιστορική στιγμή”, συμπληρώνει η πρώην πρώτη κυρία στη Χάρις.

Η απρόσμενη υποψηφιότητα της Χάρις απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ενισχύεται από υποστηρικτές, χορηγούς και πολιτικούς, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα μία εβδομάδα από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα.

Ο Ομπάμα, πρώτος Μαύρος πρόεδρος στα αμερικανικά χρονικά, παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Δημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από την τελευταία του εκλογή. Αλλά δεν είναι απλώς αυτός ο λόγος για τον οποίο η τοποθέτησή του έχει τόση σημασία.

Οι “κακές γλώσσες” της Ουάσινγκτον βοούν ότι ο Ομπάμα υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της απομάκρυνσης του Μπάιντεν, έχοντας ωστόσο πολύ διαφορετικές ιδέες για τη διάδοχη κατάσταση από την ταχεία προώθηση της Χάρις, την οποία δεν φαίνεται να θεωρεί ιδιαιτέρως ικανή. 

Είτε αληθεύουν αυτές οι φήμες είτε όχι, γεγονός παραμένει ότι ο Ομπάμα περίμενε σχεδόν μία εβδομάδα για να τοποθετηθεί υπέρ της Χάρις. Οι αρχικές δηλώσεις του ότι τα κομματικά όργανα θα φανούν ικανά να καταλήξουν στην καλύτερη υποψηφιότητα δεν ήταν άνευ λόγου αόριστες. 

Παραμένει η ρευστότητα;

Δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα (λ.χ. της New York Post) τα οποία θέλουν ικανή μερίδα των στελεχών των Δημοκρατικών να μην έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της υποψηφιότητας της Χάρις και να σχεδιάζουν εσωκομματικό πραξικόπημα στο συνέδριο, υπέρ του “μετριοπαθέστερου” γερουσιαστή της Αριζόνα και πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι, ο οποίος ακουγόταν και ως ο εκλεκτός του Ομπάμα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ βεβαίως δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει τα εσωκομματικά των αντιπάλων του, δηλώνοντας ότι ο Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, “φέρθηκαν βάναυσα” στον Μπάιντεν, παρά τη φαινομενική τους ευγένεια, και ότι εκτέλεσαν “πραξικόπημα”.

Επιπλέον, η καμπάνια του Τραμπ γνωστοποιεί ότι θα ήταν “ανάρμοστο” να ορισθεί τηλεμαχία με την Κάμαλα Χάρις όσο ακόμη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει λάβει και τυπικά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος από το συνέδριο του Αυγούστου. “Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν κάλλιστα να αλλάξουν γνώμη”, σχολίασε η ομάδα του νεογιορκέζου μεγιστάνα, που έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την εντύπωση ότι στις τάξεις των αντιπάλων της επικρατεί ακόμη ρευστότητα. 

Τα πλεονεκτήματα της νυν αντιπροέδρου

Η Χάρις, καίτοι “ελαφρών βαρών” (οι αντίπαλοί της την αποκαλούν “Κάμαλα που χαχανίζει”), είναι σε θέση να συμβιβάσει υποστηρικτές και αντιπάλους του νυν προέδρου εντός του κόμματος και να εξασφαλίσει έναν “μήνα μέλιτος” από τα μέσα ενημέρωσης, που θα της φανεί πολύτιμος.

Ενδεικτικά, σε νέα δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από το SSRS, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξασφαλίζει την υποστήριξη του 49% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, έναντι 46% υπέρ της αντιπροέδρου Χάρις, η οποία υποδιπλασιάζει την μέχρι πρότινος διαφορά (εις βάρος του Μπάιντεν). Την Χάρις στηρίζει το 95% εκείνων που νωρίτερα δήλωναν ότι στήριζαν τον Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ διατηρεί τη στήριξη του 92% των προηγούμενων υποστηρικτών του. Όσοι δήλωναν προηγουμένως ότι δεν θα υποστήριζαν ούτε τον Μπάιντεν ούτε τον Τραμπ, τώρα μοιράστηκαν, με το 30% να στηρίζει τη Χάρις και το 27% τον Τραμπ, και τους υπόλοιπους να λένε ότι θα ψήφιζαν κάποιον άλλον ή θα δεν θα ψήφιζαν στις φετινές εκλογές.

Τα συναισθήματα ευφορίας που μετά την κατήφεια της προηγούμενης περιόδου έχουν κυριεύσει τους οπαδούς των Δημοκρατικών φαίνονται και από το γεγονός ότι μετά την απόσυρση Μπάιντεν στα ταμεία της μέχρι πρότινος κοινής καμπάνιας του με τη Χάρις (στα οποία πρόσβαση θα έχει πλέον μόνο η τελευταία) προστέθηκαν 250 εκατ. δολάρια. 

Χωρίς ανοικτές διαδικασίες

Σε όσους διαμαρτύρονται που η παράδοση του “δαχτυλιδιού” στη Χάρις με διαδικασίες fast-track αποστέρησε το κόμμα από τη δυνατότητα μιας ανοικτής, δημοκρατικής επιλογής για το χρίσμα στο συνέδριο, η απάντηση που δίνεται είναι, πέραν της ασφυκτικής στενότητας του προεκλογικού χρόνου, το γεγονός ότι η Χάρις ήδη συγκέντρωνε, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ, τη δημοσκοπική προτίμηση του 39% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, με δεύτερη (μόλις με 17%) τη Μισέλ Ομπάμα, η οποία διαψεύδει όλο αυτό το διάστημα τις φήμες ότι προτίθεται να πολιτευτεί. 

Τα γραφεία στοιχημάτων, πάλι, αντιδρούν πολύ πιο συγκρατημένα. Λ.χ. το Polymarket εκτιμά σε 62% τις πιθανότητες επικράτησης της Χάρις σε 38% και του Τραμπ σε 60% (με αισθητή υποχώρηση από ένα προηγούμενο 72%, αλλά και πάλι στην περιοχή του επικρατέστερου σεναρίου).

Related posts

Ζελένσκι: Διεξάγονται μάχες σε επτά συνοριακά χωριά στο Χάρκοβο

admin

Ρωσία: Ο Γκάρι Κασπάροφ στον κατάλογο των “τρομοκρατών και εξτρεμιστών”

admin

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

admin

Η Ρωσία μπορεί να επανεξετάσει τα όρια του προϋπολογισμού για να επιτρέψει υψηλότερες δαπάνες

admin

Ρωσία: Σχολεία ξοδεύουν εκατομμύρια ρούβλια για αγορές drones για την εκπαίδευση παιδιών

admin

Ο Ζελένσκι δεν βλέπει ανάγκη ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

admin

Emirates SkyCargo: Παραγγελία 5 αεροσκαφών Boeing 777Fs ύψους 1 δισ. δολαρίων

admin

Συναγερμός το πρωί στις Βρυξέλλες για οπλισμένο άνδρα σε τραμ – Ανεπιβεβαίωτο ακόμη αν ισχύει

admin

Η Γερμανία αναζητά αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά για τις τράπεζες σε συνομιλίες με την Κίνα

admin