Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος ζητούν νέα στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία

Αλλαγή της στρατηγικής της ΕΕ για τη Συρία ζητούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Κι αν προσέξετε καλά, η οκτάδα περιλαμβάνει τις χώρες πρώτης εισόδου που σήκωσαν μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών. Αυτό δεν είναι, προφανώς, τυχαίο. Καθώς στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, αποτυπώνεται κατά πρώτο και κύριο λόγο το αίτημα για «ασφαλείς, εθελοντικές και αξιοπρεπείς επιστροφές σύρων προσφύγων». Με την επισήμανση, όπως αποκάλυψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η κατάσταση στη Συρία έχει πλέον αλλάξει, ότι έχει εδραιωθεί πια ποιος ελέγχει τα εδάφη κι ότι η χώρα επιστρέφει σε ρυθμούς διπλωματικής «κανονικότητας». Παρ’ όλα αυτά, λένε, οι προσφυγικές ροές παραμένουν, οπότε ζητούν από τον Μπορέλ να επανεξεταστεί και το πλαίσιο ανθρωπιστικής στήριξης στη Συρία, ώστε να μειωθούν σταδιακά οι αναχωρήσεις.

«Πολεμικές» ετοιμασίες στη Μονή Εσφιγμένου

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επέμβαση στη Μόνη Εσφιγμένου εμφανίζεται η ΕΛ.ΑΣ. ενώ η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες πριν δώσει το «πράσινο φως», φοβούμενη ότι θα γίνει το… Κούγκι. Θυμίζω ότι η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε τις προηγούμενες μέρες στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους έγγραφο, στο οποίο την ενημερώνει ότι σχεδιάζει επέμβαση εκκένωσης της Μονής Εσφιγμένου από τους γνωστούς ζηλωτές που την έχουν καταλάβει και εναντίον των οποίων εκκρεμεί η εφαρμογή δικαστικής απόφασης για την έξωσή τους από το 2002. Οι εν λόγω κύριοι, όμως, έχουν αποδείξει ότι δεν θα φύγουν ειρηνικά. Την προηγούμενη σχετική προσπάθεια, το 2013, την είχαν υποδεχθεί άκρως χριστιανικά, πετώντας βόμβες μολότοφ από τα παράθυρα. Και σήμερα υπόσχονται πάλι… πόλεμο.

Στα social και… στα γήπεδα

Υπάρχουν, μάλιστα, ιστοσελίδες και λογαριασμοί στα social media που προβάλλουν τις θέσεις τους και ανεβάζουν πλέον καθημερινά «διαγγέλματα» του «ηγουμένου» γέροντα Μεθοδίου, που λέει προς την ΕΛ.ΑΣ. «σας περιμένουμε» με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος». Επιπλέον, οργάνωσαν συγκέντρωση πολιτών με πλακάτ που καλούσαν να υπερασπιστεί την κατάληψη ο… ρωσικός στρατός. Ενώ η ιστορία έφτασε και σε γήπεδα, αφού είδαμε σε δύο αγώνες ποδοσφαίρου να αναρτώνται στις οπαδικές θύρες μεγάλα πανό με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ι.Μ. Εσφιγμένου».

Βλέπουν «λάσπη στον ανεμιστήρα»

Για την αποκάλυψη του κατεστραμμένου από συρραπτικό CD στη δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ερωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απάντηση, όμως, συγκεκριμένη δεν έδωσε. Αναφέρομαι στο CD που περιελάμβανε επαφές του δημοσιογράφου από την εφαρμογή WhatsApp, μεταξύ άλλων με τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρήγορη Δημητριάδη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε καταρχάς ότι η αποκάλυψη αφορά μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση για την οποία «όλοι θέλουμε να έχουμε άμεση διαλεύκανση». Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι «μπορεί και σε άλλη χώρα να υπάρχει μια συζήτηση ότι πρέπει να απολογείται η κυβέρνηση για μια εν εξελίξει υπόθεση με λάσπη στον ανεμιστήρα. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να σχολιάσουμε, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν, μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση και μάλιστα σε φάση κύριας διαδικασίας στο ακροατήριο, δικαστική υπόθεση. Ετσι κάνουν τα σοβαρά κράτη. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών». Αρα, κατέληξε, «ουδέν σχόλιο».

Ερωτήματα στη Βουλή

Η υπόθεση είχε συνέχεια, όμως, και στη Βουλή, από τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσο Ηλιόπουλο. Οπως είπε, οι συνήγοροι της οικογένειας δήλωσαν ότι έχουν το υλικό από το συγκεκριμένο CD, το δικαστήριο όμως δεν το έχει παραλάβει ακόμη. Και έθεσε κάποια «απλά ερωτήματα»: τι περιείχε το συγκεκριμένο κατεστραμμένο υλικό, με ποιον «μαγικό τρόπο» από το σύνολο της δικογραφίας καταστράφηκε μόνο το συγκεκριμένο, γιατί η έδρα δεν έχει αναζητήσει το περιεχόμενο κι αν θα γίνει έρευνα πειθαρχική για την καταστροφή του. Ο Ηλιόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εμφανίζοντάς την ως «οργανωτή του εγκλήματος» των παρακολουθήσεων. Ξεσήκωσε, φυσικά, αντιδράσεις από τα γαλάζια έδρανα, με τον Δημήτρη Κυριαζίδη να κάνει λόγο για προσβολή και τον Παναγή Καππάτο να τον καλεί να ανακαλέσει τα περί «οργανωτών». Με τον Ηλιόπουλο να ανταπαντά ότι «παρακολουθούσατε το μισό σας Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έχετε καν την αξιοπρέπεια να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Καλή σας τύχη». Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Χαρίτσης διερωτήθηκε «τι είναι αυτό που ερέθισε τους βουλευτής της ΝΔ;». «Μήπως έχουμε και εδώ οσμή συγκάλυψης όπως έχουμε στην υπόθεση των Τεμπών;». Υποσχόμενος ότι θα δώσει συνεχεία στο θέμα.

Related posts

Πολάκης: Ο Τασούλας του κόβει τον μισό μισθό – «Νιώθω ντροπή, αηδιαστικό περιστατικό»

admin

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Πώς αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του είπε ότι είναι gay

admin

Μητσοτάκης: Μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο διεκδικήσεων στην Ευρώπη για την επόμενη πενταετία

admin

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ έχει προβάδισμα αλλά πραγματική πρώτη δύναμη είναι η δυσαρέσκεια

admin

Το μετέωρο βήμα των Αχτσιόγλου – Τεμπονέρα

admin

Χαμηλό βαρομετρικό στη Χαριλάου Τρικούπη

admin

Κασσελάκης για Τέμπη μετά το ρεπορτάζ του Mega: «Η συγκάλυψη έχει πίσω της δύο τζάκια, έχει ονοματεπώνυμο» λέει

admin

Εξάρχεια: Μήνυση από Ηλιόπουλο για τις κοπές δέντρων – Η θέση του νέου εκλεγμένου δημάρχου Δούκα

admin

Δένδιας: Τεράστιο οπλοστάσιο οι 215 συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια

admin